Kodin lisäykset ja kunnostushankkeet: Mistä aloittaa

Kuva: bradfordandkent.com

Talosi koon kaksinkertaistaminen uudella lisäosalla ei ole identtinen asia kuin esimerkiksi toisen kylpyhuoneen sijoittaminen pieneen takimmaiseen makuuhuoneeseen, mutta prosessin vaiheet ovat olennaisilta osiltaan samanlaiset. Mitä suurempi hanke on kyseessä, sitä enemmän aikaa, rahaa ja päänvaivaa siihen liittyy, mutta yleensä kyse on hyvin samankaltaisista elementeistä. Vaikka kodin lisä- ja muutostyöt ovat erilaisia, molemmat alkavat samoista vaiheista.

Kun sinulla on perusteellinen käsitys olemassa olevasta talostasi, sinulla on valmiudet miettiä remontti-ideoita. On aika määritellä tehtävä ja kirjata paperille käsitys siitä, mitä haluat tehdä.

Sinun on päätettävä, onko tehtävässä kyse uuden tilan lisäämisestä, olemassa olevan tilan parantamisesta vai yksinkertaisesti käyttämättömän tilan käyttämisestä. Ehkä olet ryhtymässä muutamaan kodin laajennukseen; ehkä viimeistelet keskeneräistä, muutat kellarin tai ullakon asuttavaksi, valmiiksi tilaksi; tai ehkä muutat sitä, mitä kodissasi tai asunnossasi jo on.

Riippumatta projektisi laajuudesta, ensimmäinen askel on päättää, mitä haluat ja tarvitset. Näin ollen sinun on tutkittava näitä toiveita. Seuraava askel kohti varsinaista rakentamista on luoda – tai teettää – suunnitelmat, jotka ovat paikallisten rakennusmääräysten vaatimusten mukaisia. Näiden suunnitelmien laatimisessa sinun on kuitenkin tehtävä lukuisia subjektiivisia päätöksiä tyylistä ja materiaaleista ja vastattava lukuisiin kysymyksiin itsellesi tai arkkitehdillesi/suunnittelijallesi.

Tässä vaiheessa sinun pitäisi siis pystyä kuvailemaan kymmenellä sanalla tai lyhyemmin, millaisen muutostyön haluaisit tehdä. Koolla, kokoonpanolla, tyylillä, viimeistelyllä ja muilla yksityiskohdilla on paljon enemmän sanottavaa, mutta miten vastaisit yksinkertaisimmillaan ystävälle tai naapurille, joka kysyy: Kuulin, että ajattelit remonttia?

Yleisesti ottaen vaihtoehdot ovat seuraavat:

Suunnittelemme olemassa olevan asuintilan pientä remonttia.
Tällainen työ ei sisällä suuria muutoksia väliseiniin tai muokattavan tilan yleiseen muotoon. Myös sähkö-, putki- ja LVI-palvelut säilyvät pääosin ennallaan. Tällaisiin töihin voi kuulua uusia kaappeja, laitteita tai jopa keittiön elementtien sijoittelua, kylpytilojen uudelleenlaatoitusta, rappausta ja maalausta, tapettien tai muiden pintakäsittelyjen lisäämistä, hiontaa, matonpäällystystä tai lattian uusimista, kirjahyllyjen tai sisäänrakennettujen sisätilojen lisäämistä tai asentamista ja niin edelleen. Pieniin muutostöihin voi liittyä suunnittelija, kirvesmies tai maalari, mutta ne eivät todennäköisesti edellytä rakennusluvan hakemista tai putkimiesten ja sähköasentajien palkkaamista.

Suunnittelemme olemassa olevan asuintilan suurempaa muutostyötä.
Nämä ovat isompia töitä, joihin tarvitaan todennäköisesti rakennuslupa. Suuressa muutostyössä saatetaan lisätä tai poistaa väliseiniä. Tämä voi koskea kantavia seiniä, eli seiniä, jotka tukevat yläpuolella olevaa rakennetta. Useimmissa tapauksissa kantavat seinät voidaan poistaa tai ainakin muuttaa sen jälkeen, kun on tehty rakenteellisia muutoksia, jotka jakavat niiden kuormat turvallisesti uudelleen. Jos tarvitaan uusia putkijohtoja tai sähköpiirejä tai ulkoseiniin on leikattava uusia aukkoja ovia tai ikkunoita varten, työsi luokitellaan myös suureksi muutostyöksi.

Tyypillisiä tällaisia hankkeita ovat kahden tai useamman sisätilan avaaminen yhdeksi tilaksi, uuden kylpyhuoneen lisääminen, keittiön muutostyöt, joissa tarvitaan uusia putkijohtoja tai sähköpiirejä, tai uuden keskuslämmitys- ja ilmastointijärjestelmän, sähkölaitteiston, portaikon, takan tai savupiipun tai ulko-ovien tai -ikkunoiden asentaminen.

Muutamme keskeneräisen tilan asuintilaksi.
Se voi olla ullakolla, kellarissa, kuistilla tai autotallissa. Mutta olet päättänyt lisätä tilan asuintiloihisi. Tämä vaatii todennäköisesti rakennusviraston hyväksynnän, koska siihen liittyy todennäköisesti sähkötöitä sekä palo- ja rakennusmääräyksiin liittyviä kysymyksiä.

Kun kyseessä on ullakon muuntaminen, sinun on pohdittava useita kysymyksiä. Onko riittävää lattiatilaa? Täyttävätkö portaat säännöt ja turvallisuusvaatimukset? Onko riittävästi valoa ja ilmanvaihtoa? Tarvitaanko kattoikkunoita? Entä kattoikkunat tai "kattoikkunat"? Tarvitsetko yhden tai useamman ylimääräisen sähköpiirin? Putkiston nousuputket ja viemäriputket? Miten tila eristetään?

Ahtaasta ullakkotilasta voi tulla asuttava ja jopa viihtyisä tila, kun siihen lisätään kattoluukut (tai kattoikkunat).

Jos ehdotat kellarin kunnostamista, huolenaiheiden luettelo on samankaltainen, ja valoisuus ja ilmanvaihto ovat etusijalla. Jälleen kerran portaat ovat ongelma, samoin kuin sähkö- ja ehkä myös putkijohdot. Kosteus on usein suuri ongelma alakerrassa: Jos kellarisi on märkä, sen muuttaminen asuintilaksi ei ehkä ole etsimäsi ratkaisu. Joko autotallin tai kellarin muuntamisen yhteydessä sinun on luultavasti löydettävä keino betonilattian peittämiseksi.

Lisärakennus voi lisätä tarvitsemaasi tilaa – ehkä perhehuone, monikäyttöinen keittiö, työhuone tai toinen makuuhuone.

Me aiomme tehdä lisäosan.
Kodin lisäosat ovat vähän kuin uuden talon rakentaminen: tarvitset uuden perustuksen; rungon; seinät, lattian ja katon pinnat; ikkunat ja ovet; ja myös kaikki liitännäiskudokset, kuten johdot, putket, eristeet ja LVI-liitännät. Lisäys vaatii varmasti rakennusluvan, ja suosittelen, että palkkaat suunnittelijan tai arkkitehdin, joka auttaa sinua miettimään, miten herkkä asia on uuden rakenteen integroiminen olemassa olevaan rakenteeseen.