Kirppu sängyssä

Ihmiseen hyppäävä kirppu ei heti tajua iskeneensä kertakaikkisen. Jos kerran lintukirppuja ei tarvitse karkottaa sisältä eikä siivota sängystä. Sängystä yön aikana tullut kutiava, punoittava purema viittaa monien. Ihmistä pistävien ja purevien loisten kokonaismäärä on ollut laskussa sodanjälkeisestä ajasta lähtien.

Silti esimerkiksi päätäitä ja syyhyä. Etusivu › Keskustelu › Aihe vapaa › Mitäs nyt?

Lämmin kevät on saanut lintukirput liikkeelle

Kirppu sängyssä

Toinen veikkaus on, että kun (jätösten perusteella) sängyssä on poissaollessamme juossut hiiriä, niin oisko niiden turkista voinut jäädä patjaan. Mikä ötökkä viihtyy sängyssä ja puree? Meillä on kirppuja, hyi hitto! Joku ötökkä käy puremassa meitä öisin? Lisää tuloksia kohteesta kaksplus.

Uskaltaako koiran kanssa nukkua samassa sängyssä? Kirppuja saattaa nähdä sängyllä pomppimassakin.

Kodin kutsumattomat vieraat

Kirppu sängyssä

Pelätään, että nyt on joku kauhea ulkoloistartunta koko huushollissa, mutta se on. Syvä uunipelti jossa hyvin sekoitettua saippuavettä sijoitettuna vaikka sängyn alle. Matkalaukku pitää olla matkoilla suljettuna sekä poissa lattialta ja sängyn päältä sekä matkalta tultaessa laukuista kannattaa poistaa tekstiilit. Voiko sängyssä olla jotain niin pieniä ötököitä, ettei niitä näe. Tuli tuosta kanista mieleen, että eihän vaan kyseessä voi olla joku kirppu?

Nappaa ekaks kiinni yks kirppu, ja yritä tappaa se niin ettei mene ihan. Andien maissa kirppuja on myös helppo saada. Tuppaavat olemaan niin pieniä, että niitä on lähes mahdoton bongata esim. Lude lymyää sängyssä tai sen läheisyydessä.

Yleensä lutikat piiloutuvat lähelle sänkyä tai noin 1–2 metrin päähän. Röyhkeä kirppu ei lupia kysele, vaan asettuu ihmisen iholle, puraisee ja jatkaa. Ehdin jo syytellä hyttysiä, veljen lemmikkien kirppuja, vanhassa sängyssä. Tarkistaessasi vielä sängyn rakennetta altapäin, saatat löytää vanhoja 5mm.

Vedin sängyn ympäri kaksipuoleista teippiä mutta siihen ei ole yöllä. Onko tuo jonkinlainen kirppu tuntosarvista huolimatta kun noin hyppii? Monilla eläinlajeilla on oma kirppulaji, mutta tietyn isäntäeläimen kirppu voi purra myös. Myrkyttämisen jälkeen »elukoita» löytyi kuolleina lähes kaksi- kymmentä.

Lintukirppu innostuu tärinästä – ja sen purema vaivaa vasta yöllä

Tarkempi määritys osoitti niiden olevan linnun kirppuja. Kirput virkoavat keväällä huhti–toukokuussa ja lähtevät etsimään isäntäeläintä. Kirpuille kelpaa isäntäeläimeksi vain lintu. Sitten näitä hyttysenpiston näköisiä jälkiä alkoi ilmestyä myös sohvalla istumisen jälkeen sekä aamuisin sängystä noustuani. Tältä sivulta löydät tietoa puutiaisista ja kirpuista sekä siitä, kuinka pääset niistä. Voinko kasvattaa lemmikkini vastustuskykyä puutiaisia ja kirppuja vastaan? No unohdin koko kirpun kunnes taas eilen illalla näin sängyssä samanlaisen! Se on joku 1-3mm kokoinen, ja tosiaan hyppii ja välillä kävelee.

Hauska tapa järjestää kodinhoito asiat kuntoon. Kun Aku on saanut punaisia pilkkuja, hän arvelee että sängyssä on ollut kirppu ja lähtee epätoivoisena kirppujahtiin. Suomessa esiintyviä syöpäläisiä ovat muun muassa lutikat, kirput ja täit. Täiden torjunta on asukkaan vastuulla, eikä täiongelman kohdalla vuokranantaja aloita. Punkit ja kirput ovat inha vaiva. Se sopii lattioiden, huonekalujen ja esimerkiksi lemmikin sängyn puhdistukseen. Pidä matkalaukku mahdollisimman kaukana sängystä. Huonoin säilytyspaikka matkalaukulle on hotellihuoneen sängyn alla – jos huoneessa on luteita, niitä.

Koiran kirppu on vikkelä pitkäraajainen pitkiin hyppyihin kykenevä hyönteinen.