Kipsilevyjen ja puumuottien sovittaminen kaavalla

Kun asennat kipsilevyä tai puisia listoja, saatat törmätä tilanteisiin, jotka vaikuttavat ensi näkemältä vaikeilta. Teksturoidut pinnat tai ei-niin-suorat seinät tekevät kipsilevyn asentamisesta haastavaa. Onneksi kipsilevyn leikkausten mittaamiseen ei tarvitse vaatia monimutkaista matematiikkaa tai taitoja lainkaan. Raaputus on menetelmä, jolla kodinomistajat voivat siirtää pinnan reunan kipsilevyn tai puun palaan. Tämä takaa istuvuuden ja voi olla jopa hauskaa puuhaa! Alla on esitetty useita yleisiä tilanteita, joissa kannattaa harkita kaiverrusta. Kurkista ja katso, mikä niistä sopii sinulle.

Kipsilevyn kaiverrus sovitettavaksi Kipsilevyjen ja puumuottien sovittaminen kaavalla

Yksi esimerkki kaiverruksesta on kipsilevyn ripustaminen takan epäsäännöllisen kivimuurauksen viereen. Kaikkien epäsäännöllisyyksien mittaaminen ja siirtäminen kipsilevyyn vaatisi pyhimyksen kärsivällisyyttä ja paljon aikaa. Mutta jos osaat raaputtaa, saat tarkat tulokset muutamassa minuutissa.

Jos haluat leikata kipsilevyn palan epäsäännöllisen pinnan kohdalle, pidä palaa lähellä pintaa ja piirrä ääriviivat levylle käyttämällä puujätettä ja lyijykynää piirtotyökaluna.

Puumuotin kaiverrukset

Kaiverrus toimii hyvin myös puutuotearkkien, työtasojen, listojen ja muiden koristelevyjen kaiverruksessa. Jos seinässä on esimerkiksi pieni kaarevuus, et todennäköisesti pysty lihaksilla levittämään 1×4-levyä tasaisesti kaareen. Vaikka tiivistemassan pumppaaminen aukkoon on yksi ratkaisu, kaiverrus on järkevämpää ja edullisempaa.

Vaihe 1: Tee leikkauslinja. Kipsilevyjen ja puumuottien sovittaminen kaavalla

Aseta puu lähelle seinää ja sen suuntaisesti. Lukitse keulakompassi asetukseen, joka kattaa raon myös leveimmästä kohdasta. Pidä kompassia tasaisessa kulmassa ja vedä sitä seinää pitkin merkitsemällä lauta. Tällöin kompassin reuna, ei sen kärki, kulkee seinää pitkin.

Vaihe 2: Hio sopivaksi. Kipsilevyjen ja puumuottien sovittaminen kaavalla

Kiinnitä piirretty lauta tukevasti työpöydälle ja hio sitten piirretyn linjan mukaisesti. Kallista hiomakonetta hieman taaksepäin, jotta viiva alitetaan ja saadaan istumaan seinää vasten. Karkea hihna toimii parhaiten. Jos poistettavaa materiaalia on paljon, leikkaa pistosahalla juuri linjan hukkapuolelle ja poista suurin osa materiaalista ennen hiontaa.

Kulmaisten kappaleiden sovittaminen

Toinen yleinen ongelma liittyy kulmikkaiden levykappaleiden sovittamiseen. Kovakuntoiset insinöörit tarttuvat laskimeensa ja trigonometriataulukoihinsa. Mutta me muut saamme nopeampia tuloksia mittanauhalla, viivoittimella ja ilman matematiikkaa seuraavalla menetelmällä.

Vaihe 1: Hanki mitat. Kipsilevyjen ja puumuottien sovittaminen kaavalla

Sen sijaan, että mittaisit kulman, jossa kappale on leikattava, mittaa vaakasuoran juoksun pituus ja pystysuora nousu.

Vaihe 2: Tee leikkaus. Kipsilevyjen ja puumuottien sovittaminen kaavalla

Siirrä mitat kipsilevylle ja piirrä sitten leikkausviiva näiden kahden merkin väliin. Leikkaa ja napsauta pala viivaa pitkin.