Kilpalatvan leikkaaminen

Näin leikkaat omenapuun oikein. Pois leikataan myös latvan kanssa samaan suuntaan kurotteleva kilpalatva, vaikka se hyvin kasvaisikin. Lue tästä ohjeet omenapuun leikkaamiseen! Havukasvien leikkaus ei ole aina välttämätöntä, mutta keväällä on aika tarkastella. Havukasvit saadaan pysymään tiheinä ja matalina leikkaamalla pois osa vuosikasvaimista.

Murtuneet, paleltuneet ja sairaat versot sekä kilpalatvat poistetaan.

Voiko havukasveja leikata ja milloin se olisi paras tehdä

Kilpalatvan leikkaaminen

Latvaversoa lyhennetään ja mahdollinen kilpalatva poistetaan. Useimmat havut kuitenkin hyötyvät kevyestä hoitoleikkauksesta talven jälkeen. Ohjeidemme avulla opit leikkaamaan puita niiden luontaista. Omenapuun leikkaus – katso selkeät ohjeet. Leikkaus on aina rasitus puulle. Voit toki poistaa kilpalatvat ja kuivat oksat.

Tässä vastaukset kaikkeen, mitä olet omenapuiden leikkaamisesta.

Katso video: näin leikkaat omenapuun oikein – poista kilpalatva

Kilpalatvan leikkaaminen

Silloin poistetaan kilpalatva ja heikot oksat ja jätetään kolme, neljä. Antaa tuhon jälkeen pari vuotta mennä ja silloinkin leikkaa vain juuri ne kilpalatvat. Oikeaoppinen leikkaaminen kasvattaa satoa ja tekee puusta. Paras aika kuusen leikkaamiseen on keväällä, kun kasvukausi ei ole.

Jos pihamaallasi kasvaa omenapuita, niiden leikkaamisen aika on nyt. Kasvavasta taimesta on leikattava esimerkiksi kilpalatvat. Liian harvoin tehty ja runsaus leikkaus pienentää satoa ja saa puun kasvattamaan paljon. Lukijamatka: Toscana, Italia 3. Voiko havukasveja leikata ja milloin se olisi paras tehdä. Eri havukasvilajit sietävät leikkaamista eri tavoin, esim. Mikään oksa ei saisi kilpailla latvaverson kanssa. Kilpalatvaa ei kannata yrittää taivuttaa vaan se on paras leikata pois.

Jos pääjohtoverso on kovin pitkä, typistä. Havujen leikkaaminen kannattaa tehdä juhannuksen tienoolla tai. Siellä opeteltiin puiden hoitotöitä ja varsinkin leikkausta. Jo istutuksen yhteydessä poistetaan mahdollinen kilpalatva ja murtuneet oksat.

Omenapuun leikkaus ja nuorennus

Kilpalatvan leikkaaminen

Hedelmäpuiden ja marjapensaiden onnistunut leikkaaminen pitää kasvin. Tänä keväänä päätinkin tyytyä poistamaan vain mahdolliset kilpalatvat ja väärään suuntaan kasvavat tai liian tiheät oksat, ja leikkaan sitten. Parina ensimmäisenä kesänä karsinta on lähinnä kilpalatvojen eli haarojen poistoa. Sen jälkeen aletaan poistaa paksuimpia oksia ja jättää ohuimpia oksia.

Poista myös teräväkulmaiset, pystyyn kasvavat oksat ja mahdollinen kilpalatva kokonaan. Mahdollinen kilpalatva poistetaan, jolloin jäljelle jää selvästi yksi latva, jota myös lyhennetään vähän. Seuraavina vuosina puun kasvua. Ensimmäisen vuoden leikkaus eli istutusleikkaus tehdään keväällä, jolloin poistetaan muut varsinaisen latvan kanssa kilpailevat latvat eli kilpalatvat.

Leikkaaminen on aina rasite kasville, siksi puita ja pensaita ei leikata vain. Onko oksan repeäminen oksakulman takia todennäköistä nyt tai myöhemmin? Puutarhat ovat olleet Tampereen seudulla tähän asti niin lumisia, että moni pääsee leikkaamaan omenapuita vasta nyt. Aika on oikea, sillä leikkaus on tehtävä.