Kiivin kuoriminen – ja 4 parasta tapaa viipaloida se

Kun olet oppinut lisää kiivistä – myös siitä, miten kiivi kuoritaan ja miten sitä voi viipaloida, kuutioida ja tarjoilla – toivomme, että saat inspiraatiota lisätä ruokavalioosi monipuolisuutta. Banaanit, mansikat, viinirypäleet, omenat ja vesimeloni ovat viisi eniten kulutettua hedelmää Yhdysvalloissa, kertoo International Fresh Produce Association. Päivän päähedelmä, kiivi, ei pääse edes 20 parhaan joukkoon.

Mielestämme on korkea aika muuttaa tätä tilastoa. Toisin kuin monet muut hedelmät, joiden sesonkiaika on kesällä, kiivi loistaa USDA:n mukaan syksyllä, talvella ja keväällä. Lisäksi se on budjettiystävällinen, monipuolinen makeissa ja suolaisissa resepteissä ja helppo varastoida, kypsyttää ja valmistaa. Tässä on kaikki, mitä sinun on tiedettävä kiivin kuorimisesta.

Mikä kiivi tarkalleen ottaen on kiivi?

Kiivi (AKA kiivi tai kiinalainen karviaismarja) on pieni, munanmuotoinen hedelmä, jonka kuori on pörröinen ja ruskehtava. Jos viillät sen sisälle, löydät pehmeän, kirkkaanvihreän tai kultaisen hedelmälihan, jossa on pieniä mustia siemeniä. Kiivit vaihtelevat kypsyydeltään hyvin hapokkaasta erittäin makeaan, ja ne muistuttavat maultaan hieman mansikkaa.

Jos sinua ei haittaa kiivin sumea, hieman kuitumainen koostumus, voit syödä kiivin kuoren vapaasti. Kyllä, annamme sinulle täyden luvan ohittaa alla olevan ohjeen kiivin kuorimisesta, jos haluat. Kuori on täysin turvallista syödä, ja saat siitä vielä lisäetuja terveydelle. Tutkimusten mukaan kuoressa on enemmän C-vitamiinia ja kuitua kuin hedelmälihassa, vaikka kiivin kaikki osat ovatkin hyväksi kehollesi – ja makunystyröillesi.

Näin ostat ja säilytät kiiviä

Paras aika ostaa kiiviä on lokakuusta toukokuuhun, vaikka useimmat supermarketit tarjoavat niitä ympäri vuoden. Katso näitä indikaattoreita, jos metsästät täydellistä kiiviä:

    Yhtenäinen kuori: Sen pitäisi olla vaaleanruskea, ruskehtava tai beige, eikä siinä saa olla pehmeitä kohtia tai arpia. Pullea muoto: Vältä ryppyisiä kiivejä. Tämä voi olla merkki siitä, että hedelmä on mennyt parhaasta iästään ja/tai on mössöinen. Hieman joustoa: Samoin kuin avokadon poimintavinkit, kiivin on oltava kiinteä ja annettavaa hieman. Jos se on vielä melko kiinteä, kokeile näitä vinkkejä kiivin kypsyttämiseen.

Tuore kiivi säilyy huoneenlämmössä noin 5-10 päivää tai kokonaisena jääkaapissa enintään 1 kuukausi. Pidä kiivi etäällä muista etyleeniä tuottavista tuotteista, kuten omenoista, avokadoista, mangoista ja tomaateista, sillä ne voivat nopeuttaa pilaantumista.

Kun osaat kuoria ja viipaloida kiivin (tästä lisää pian), voit myös siirtää sen pakastimessa olevaan vetoketjulliseen pussiin tai astiaan ja pakastaa sen halutessasi jopa 3 kuukaudeksi.

Aiheeseen liittyvät: Kiivimarjat ovat pureskeltavia kiivejä, joita ei tarvitse kuoria.

Näin kuorit kiivin

Pese hedelmät ensin hyvin juoksevan veden alla. Ota sitten leikkuulauta ja terävä kuorimaveitsi. Voit käyttää kyseistä veistä, vihanneskuorintaveitsiä tai lusikkaa seuraavissa vaiheissa, joissa kerrotaan, miten kiivi kuoritaan.

    Kiivin kuoriminen veitsellä: Leikkaa veitsellä varrenpäät pois ja aseta kiivi sitten leikkuulaudalle toiselle sen tasaiselle puolelle. Tee pystysuoria viiltoja hedelmän kylkeä pitkin ja seuraa kiivin kaarevuutta ylhäältä alaspäin tarkasti, jotta mahdollisimman vähän hedelmälihaa jää uhriksi.Kiivin kuoriminen vihanneskuorimalla: Leikkaa veitsellä varren päät pois ja pidä kiiviä sitten kämmenelläsi. Vedä vihanneskuorimaveitsellä varovasti pystysuoria pyyhkäisyjä hedelmän sivuja pitkin ja seuraa sen kaarevuutta, jotta kuoren ja hedelmälihan väliin jää tiivis leikkaus.Kiivin kuoriminen lusikalla: Leikkaa veitsellä varrenpäät pois ja aseta kiivi leikkuulaudalle toiselle tasaiselle puolelle. Työnnä lusikka mahdollisimman lähelle hedelmän sisälle, juuri siihen kohtaan, jossa kuori ja hedelmäliha kohtaavat. Paina lusikka kuoren sisäpuolta vasten ja pyöritä kiiviä ympyrän muotoiseksi. Nosta lusikka varovasti ulos, jotta hedelmäliha irtoaa kuoresta.

Testikeittiön vinkki: Jos haluat maksimoida hedelmäsadon, suosittelemme, että valitset kiivin kuorimiseen veitsen tai vihanneskuorijan. Lusikkastrategia toimii hyvin ja on erittäin turvallinen, mutta sillä on taipumus johtaa siihen, että enemmän hedelmälihaa jää kiinni kuoreen.

Kiivin leikkaaminen 4 tapaa: Näin leikkaat kiivin 4 tapaa

Nappaa haarukka ja herkuttele työsi hedelmällä! Tai jos haluat leikata kiivin mieluummin itse, tässä ovat suosikkimenetelmämme.

    Kiiviä kiilaksi: Jos haluat leikata kiivin kiiloihin tai neljäsosiin, aseta kiivi leikkuulaudalle sen yhdelle kaarevalle sivulle. Viipaloi se keskeltä kahteen puolikuutioon, ja leikkaa ne sitten uudelleen puoliksi, jolloin saat neljänneksiä. Jos haluat ohuempia kiivi-viipaleita, leikkaa nämä neljännekset vielä kerran kahtia.Viipaleet: Jos haluat leikata kiivin pyöreiksi viipaleiksi, aseta kiivi leikkuulaudan päälle yhdelle sen kaarevista sivuista. Viipaloi veitsellä hedelmän poikki niin, että syntyy ¼ tuuman paksuisia "kolikoita" (tai niin paksuja kuin haluat).Kuutiot: Jos haluat leikata kiivin kuutioiksi, aseta kiivi leikkuulaudan päälle yhdelle sen kaarevista sivuista. Viipaloi veitsellä hedelmä poikki niin, että saat aikaan ¼ tuuman paksuisia "kolikoita" (tai niin paksuja kuin haluat). Tee seuraavaksi veitsellä yhtä leveitä viiltoja kohtisuoraan viipaleisiin nähden, jotta syntyy pieniä kuutioita.Siksak-puoliskot: Jos haluat leikata kiivin lautaselle sopiviksi puolikkaiksi, aseta kiivi leikkuulaudalle sen yhdelle kaarevalle sivulle. Työnnä veitsi 45 asteen kulmassa ja pyri pysähtymään keskikohdan ympärille. Käännä veitsi vastakkaiseen suuntaan ja työnnä se 45 asteen kulmassa aivan ensimmäisen leikkauksen viereen. Jatka tätä ylös/alas -mallia hedelmän keskiviivan ympäri, kunnes saavutat ensimmäisen leikkauksen. Vedä kiivi varovasti erilleen, ja molempien puolikkaiden viipaloitujen osien pitäisi muistuttaa vuorijonoa.

Nyt kun olet ammattilainen siinä, miten poimia, kuoria, säilyttää ja viipaloida tämä aliarvostettu hedelmä, olet valmis napostelemaan parhaita tuoreita kiivireseptejämme.