Kevätsiivousopas: Kovapuulattiat

Kevät on aivan nurkan takana. Se on se aika vuodesta, jolloin avaat ovet ja ikkunat, annat auringon virrata sisään ja alat siivota ja järjestellä niitä asioita, joita olet lykännyt koko talven ajan. Vaikka vaatekaappien ja autotallin siivoaminen saattaa olla listasi kärjessä, on tärkeää huolehtia myös kovapuulattioista. Mitä niille on tapahtunut viimeisen vuoden aikana? Missä kunnossa ne ovat? Tee niistä tilannekatsaus ja puhdista ne perusteellisesti vähintään kerran vuodessa. Mikä olisikaan parempi aika tehdä se kuin kevät.

Muista vain, että jos aiot siivota koko talon tai suurimman osan talosta, jätä lattiat viimeiseksi (paras nyrkkisääntö on siivota ylhäältä alaspäin jokaisessa huoneessa).

Pölytä kiintopuut.

Ensimmäiseksi sinun kannattaa puhdistaa kovapuulattiat perusteellisesti. Sen sijaan, että puhdistaisit vain tärkeimmät avoimet alueet, sinun on päästävä kulmiin, huonekalujen taakse, mattojen alle ja pöytien alle. Tämä alkaa kunnon pölyjen pyyhkimisellä. Poista lattioista mahdollisimman paljon pölyä ja likaa. Yksi parhaista vaihtoehdoista tähän on staattisesti ladattu mikrokuituliina. Se on erinomainen pölyjen pyyhkimiseen, koska lika tarttuu siihen (ajattele kuivausrumpuun laitettua liinaa ilman kuivausliinaa. Se tarttuu kaikkeen, eikö?).

Koska kyseessä on kunnon syväpuhdistus, pöly on saatava todella pois lattian jokaisesta kohdasta. Jos se auttaa, jaa lattia tiettyihin alueisiin ja keskity kuhunkin alueeseen yksi kerrallaan, kunnes ne ovat täysin pölyttömiä.

Moppaa lattia märkänä tai kuivana.

Kun olet pyyhkinyt pölyt, seuraava vaihe on mopata lattia. Jos lattiasi on tiivistetty, esimerkiksi uretaanilla, polyuretaanilla tai polyakryylillä, moppaa käyttäen tyypillistä puulattian puhdistusainetta. Muista kuitenkin pitää veden määrä mahdollisimman vähäisenä. Parasta on käyttää suihkusumua (ämpärillisen veden sijasta) ja mopata vesi kuivalla mopilla tai mikrokuituliinalla. Moppaaminen puun suuntaisesti vähentää mahdollisuutta, että mopin kuidut tarttuvat puun karheisiin kohtiin.

Jos lattioita ei ole tiivistetty, kannattaa välttää moppaamista tai veden joutumista lattioille, sillä tiivistämättömät puulattiat ovat herkempiä kosteudelle ja moppaaminen voi vahingoittaa niitä. Käytä sen sijaan kuivaa pölymoppia tai sähköstaattisia liinoja.

Tutki lattia

Kun puhdistat käsilläsi ja polvillasi lattian jokaista koloa, ota huomioon kaikki naarmut, tahrat, halkeamat jne. Nämä jäävät helposti huomaamatta, jos ne ovat huonekalujen alla tai pöydän takana, mutta ajan mittaan niitä voi kertyä. Jos päätät järjestää huonekalut uudelleen, saatat huomata, että jokin näistä ongelmista voi tulla selvemmäksi.

Ota mukaasi muistikirja, johon merkitset yksityiskohtaisesti puutteen ja sen nykytilan sekä sijainnin, jotta löydät sen uudelleen. Tämä auttaa sinua siivouksen päätyttyä palaamaan takaisin ja korjaamaan nämä epäkohdat, jotta sinun ei tarvitse luottaa muistiisi. Nämä ongelmat saattavat tuntua nyt pieniltä, mutta jos pidät lattiat kunnossa, sinun ei tarvitse maksaa suuria summia niiden uusimisesta yhtä usein.

Tee korjauksia

Kun olet puhdistanut ja merkinnyt korjattavat asiat, on aika siirtyä korjaamaan nämä puutteet, jotta voit nauttia kauniista, vastikään päivitetyistä lattioistasi. Ensimmäinen vaihe on pienten ongelmien hoitaminen. Lattianvirkistäjä on loistava tapa minimoida kevyet naarmut ja samalla uudistaa puuta. Se on parasta tehdä heti lattian puhdistuksen jälkeen, sillä lattian on oltava puhdas, kun sitä levitetään.

Syvempiin naarmuihin, kuten sellaisiin, jotka ovat paljastaneet osan puusta, laita puulakkaa Q-tippiin ja levitä sitä naarmuun. Muista pyyhkiä ylimääräinen pois. Syviin naarmuihin levitä puun täyteainetta muovisella kittipuikolla. Tämäntyyppisen kittipuikon käyttö estää lattian lisävahinkojen syntymisen.

Harkitse uudelleenkäsittelyä

Kovapuulattiat on uusittava kahdeksan-12 vuoden välein. Kun lattiat kunnostetaan ja pinnoitetaan uudelleen, ne pysyvät upeina vielä vuosia. Loppujen lopuksi tämä auttaa pääsemään eroon naarmuista, naarmuista ja muusta ja lisää lattioihin uuden suojakerroksen, joten sinun ei tarvitse olla yhtä varovainen lattioiden puhdistuksessa.

Sinun on kuitenkin ymmärrettävä, että lattioiden uusiminen on melko suuri projekti, johon ei kannata ryhtyä kevyesti. Lopullisen tiivistyskerroksen on oltava 48 tuntia ilman, että sen päällä kävellään. Tämä tarkoittaa, että jos lattiat ovat keittiössä, et pääse kulkemaan mitään tuolla alueella.

Jos mahdollista, on parasta, että palkkaat ammattilaiset lattioiden uusimiseen ja suunnittelet olevasi poissa kaupungista tuona aikana. Näin ei tule haittaa siitä, ettei pääse käsiksi talon osiin. Se on tärkeä asia, joten jos lattiasi kaipaavat elvytystä, käytä aikaa prosessin läpikäymiseen, jotta voit suojella niitä ja auttaa niitä kestämään pidempään. Kun tulee aika myydä kotisi, olet iloinen, että teit niin.

Puulattiat ovat investointi. Jos niistä pidetään huolta, ne pysyvät kauniina ja kestävät vuosikausia. Toimenpiteiden toteuttaminen lattian puhdistamiseksi, korjaamiseksi ja kunnon arvioimiseksi on ajan ja vaivan arvoista. Teitpä sen sitten tänä keväänä tai muuna aikana vuodesta, merkitse se kalenteriisi. Tarvittaessa pyydä apua muilta, jotka tietävät enemmän kovapuulattioista, jotta he opastavat sinua.

Kysymyksiä kovapuulattioiden puhdistamisesta? Kysy meiltä alla olevassa kommenttiosiossa!