Kestääkö kansi vielä toisenkin kauden?

Kestääkö kansi vielä toisenkin kauden?

Hyvin rakennettu terassi lisää asumis- ja viihdetilaa ja nostaa kotisi arvoa, ja 70 prosenttia kustannuksista saadaan takaisin, kun päätät myydä sen. Mutta koska terassin puupinnat ovat kovassa käytössä ja altistuvat jatkuvasti sääolosuhteille, ne vaativat melko paljon huomiota ja huoltoa, jotta ne säilyvät ulkonäöltään ja pysyvät tukevina ja turvallisina kausi toisensa jälkeen.

Ajan mittaan kannella on useita ongelmia, sekä kosmeettisia että rakenteellisia. Onko terassisi nähnyt parempia päiviä? Mietitkö, voiko se kestää vielä yhden kauden, vai onko sinun mielestäsi aika romuttaa se kokonaan ja aloittaa alusta? Lue läpi tämä kuuden yleisimmän kannen ongelman luettelo, jotta näet, mitä korjauksia kansi saattaa tarvita, ja voit päättää, teetkö korjaukset itse vai pyydätkö ammattilaisen hoitamaan vauriot.

Värimuutokset: Korjaa uudella värjäyksellä.

Värimuutokset eivät ole turvallisuusriski kannelle, mutta ne ovat varmasti rumia. Värimuutosten korjaamiseen kuuluu nykyisen värin poistaminen laudoista, puun peseminen ja hyvän UV-suojan omaavan terassivärin levittäminen. Tämä on yksinkertainen kannen korjaus, jonka jopa aloitteleva DIY-taitaja voi hoitaa. Koska epäsuotuisa sää voi estää värjäysprojektin, on parasta ryhtyä tähän loppukesällä tai alkusyksystä, kun lämpötila on leuto (alle 80 astetta), ilmankosteus on vähäisempää eikä ennusteta sadetta.

Liukkaat pinnat: Säästä painepesurilla.

Jos liukastelet terassillasi kuin se olisi liukas jäälohkare, kyse on todennäköisesti suuresta leväkertymästä tai kosteudesta. Tämä voidaan helposti korjata kunnon painepesulla, jolla poistetaan liukkaat kohdat, joilla ei ole turvallista kävellä. Peset terassin kerran vuodessa alkukeväästä, kun lumi on sulanut ja ennen kuin otat esiin kaikki grillaus- ja terassivarusteet.

Halkeamat: Täytä ja tiivistä.

Vaikka terassin halkeilut eivät ole houkuttelevia, ne ovat yleensä vain normaali merkki ikääntymisestä. Jos halkeamat ovat alle kuuden tuuman pituisia, sinun tarvitsee vain täyttää ne lateksisella puun täyteaineella ja viimeistellä kansi sitten tiivisteellä. Jos halkeamat ovat kuitenkin tätä pidempiä, sinun on irrotettava vaurioituneet laudat ja tarkistettava alapuoli vaurioiden varalta. Jos laudan alapuoli näyttää puhtaalta, käännä se ympäri ja kiinnitä se uudelleen kannen ruuveilla palkkeihin; jos alapuolella on halkeamia, vaihda lauta kokonaan.

Terassin puu laajenee ja supistuu jatkuvasti kosteuden ja vuodenaikojen vaihtuessa. Parhaan tuloksen saat, kun teet halkeamien kunnossapidon joka vuosi syksyllä, ennen kuin talven kuiva ilma alkaa, jolloin olemassa olevat halkeamat voivat syventyä ja uusia halkeamia voi syntyä.

Lahonneet laudat: Vaihda heti.

Kun laudat lahoavat, tyypillisiä syyllisiä ovat vesivahinko tai hyönteiset. Jos laho ei oteta huomioon, se voi levitä ja aiheuttaa vakavia rakenteellisia vaurioita, joten puun lahoamiseen kannattaa puuttua lauta kerrallaan. (Tämä on hyvä terassin korjausprojekti edistyneemmälle tee-se-itse-itse-rakentajalle.) Aloita poistamalla naulat ja ruuvit vasaralla ja taltalla ja irrota sitten lahonnut lauta. Käytä tarvittaessa pyörösahaa laudan leikkaamiseen, mutta varo leikkaamasta ympäröiviä lautoja. Mittaa ja leikkaa lopuksi uusi lauta mittojen mukaan ja ruuvaa se palkkiin. Jos puun laho on laajalle levinnyt, tämä työ on ehkä parempi jättää ammattilaisten tehtäväksi, sillä saatat tarvita useiden lautojen – ja jopa palkkien – vaihtamista.

Suuret aukot lautojen välissä: Sulje ne.

Kun kansi on asennettu, ⅛- tai ¼-tuuman välejä on tarkoituksellisesti sisällytetty salaojitusta varten. Ajan myötä puu kutistuu väistämättä, jolloin kansilaudan väliin muodostuu laajempia ja hankalampia rakoja. Niistä voi tulla kompastumisvaaroja, joten leveät aukot on parasta korjata heti korvaamalla kaikki laudat uusilla, mittojen mukaan leikatuilla laudoilla – tämä on haastava kannen korjaus, joka on kuitenkin toteutettavissa viikonlopun aikana.

Jos haluat minimoida tulevat aukot terassilautojen välissä, on tärkeää ymmärtää, että puulautojen kosteuspitoisuus (MC) vaihtelee sen mukaan, miten ne on käsitelty ja kuivattu. Paras puun kosteuspitoisuus ulkotilahankkeisiin riippuu alueesi ilmastosta, joten kysy paikalliselta puutavaraliikkeeltäsi asiantuntijoilta, kun teet ostoksia, ja tarkista, että kaikkien terassilautojen kosteuspitoisuus on sama, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kun olet valmis asentamaan laudat, aseta ne tasaisesti terassille, joko tiiviisti, jos ne kutistuvat, tai niin, että parien väliin jää noin ⅛ tuumaa.

Heilahtelut: Soita ammattilaiselle.

Viimeinen asia, jonka haluat, kun kävelet ulos kannelle, on tuntea rakenteen horjuvan. Heiluminen voi johtua termiittivauriosta, pitkittyneestä puun lahoamisesta tai huonosta asennuksesta. Aina kun kodissasi on rakenteellisia vaurioita, on parasta kutsua välittömästi paikalle kokenut ammattilainen, joka voi korjata ongelman tai auttaa sinua asentamaan upouuden ja ennen kaikkea turvallisen terassin.

Muista tarkistaa urakoitsija kunnolla tutkimalla arvosteluja verkossa ja hankkimalla suosituksia luotetuilta ystäviltä tai naapureilta. Tarkista, että kodissasi työskentelevällä henkilöllä on kokemusta tarvitsemastasi terassin korjauksesta, jotta voit välttää virheiden aiheuttaman vaivan ja ylimääräiset kustannukset. Jos et jaksa tehdä itse pienempiä kansikorjauksia, etsi hyvä remonttimies, jonka voit luottaa tekevän työn kunnolla veloittamatta sinulta suuria summia.

Sisältö on maksullista mainontaa, joka on luotu yhteistyössä Pulsin kanssa. Sen tosiasiat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.