Kesäpuutarhan sulkeminen: 5 vinkkiä, joiden avulla voit ottaa kaiken irti tästä siirtymävaiheesta.

Kesäpuutarhan sulkeminen: 5 vinkkiä, joiden avulla voit ottaa kaiken irti tästä siirtymävaiheesta.

Mitä puutarhassasi tapahtuu kesän siirtyessä syksyyn? Olipa kyseessä sitten vuoden lopetus tai viimeinen kasvukausi ennen pakkasia, puutarhapenkissäsi on paljon tehtävää. Siihen kuuluu myös kasvien poistaminen, kun ne kuihtuvat tai kun pakkanen iskee.

Kasvit eivät kasva yhtä nopeasti syksyllä, minkä vuoksi puutarhureiden on autettava kasvillisuuttaan ja valmisteltava maaperää seuraavaa satoa varten – olipa se sitten nyt tai ensi keväänä. Nämä vinkit voivat auttaa syyspuutarhaa kukoistamaan viileämmän sään saapuessa sekä valmistella sitä talvea ja seuraavaa kevättä varten.

1. Kokeile peräkkäisten istutusten hyötyjä

Puutarhurit, jotka harjoittavat peräkkäistä istutusta lämpimämmissä ilmastoissa, voivat saada vielä yhden tai kaksi kasvukautta ennen kuin sulkevat puutarhansa vuodeksi. Peräkkäiskylvöissä on kyse suunnittelusta – on varmistettava, että on riittävästi tilaa ja oikea ajoitus, jotta viljelykasvit voidaan kylvää 7-21 päivän välein. Tämä käytäntö tarjoaa jatkuvaa satoa koko kasvukauden ajan ja tekee puutarhasta kaiken kaikkiaan tehokkaamman. Peräkkäiskylvö toimii tietenkin parhaiten determinoitujen kasvien kanssa, jotka tuottavat kaikki hedelmänsä kerralla.

Jos yrität saada vielä yhden kasvikierroksen tuottamaan satoa kauden loppupuolella, lisää sänkyihin runsaasti kompostia tai ravinteikasta multaa ravitsemaan syksyn kasveja.

2. Tiedä, milloin poistat kuluneet kasvit.

Hyvä puutarhuri tietää poistaa kuolleet kasvit puutarhapenkistä mahdollisimman pian. Tämä neuvo koskee myös rikkaruohojen kitkemistä, mutta se pätee myös determinoituviin kasvilajeihin, kuten mansikoihin, tomaatteihin tai papuihin, ja kaikkiin viljelykasveihin, jotka kuolevat takaisin kylmän sään saapuessa. Kun kasvit ovat lopettaneet kausikukkien tai -ruoan tuottamisen, viljelijät voivat poistaa ne.

Käytettyjen kasvien jättäminen puutarhaan imee ravinteita maaperästä ilman, että siitä saadaan palkkioksi tuotteita tai kauniita kukkia. Puutarhaan jäävät kasvit tarvitsevat näitä ravinteita enemmän kuin koskaan, sillä ahneilla kesäkasveilla on taipumus kuluttaa kaikki maaperän hyvät aineet aiemmin puutarhakaudella.

Siivoa syksyn puutarha ennen kuin se kylmenee liikaa. Varmista, että poistat kaikki vanhat kasvit, jotka ovat menettäneet parhaat päivänsä, ja muista vetää myös niiden jäljellä olevat juuret maasta.

3. Mitä sinun pitäisi ja mitä sinun ei pitäisi tehdä poistamillesi kasveille?

Monet puutarhurit säästävät hyvin menestyneiden kasvien siemeniä kasvattaakseen niitä lisää ensi vuonna. Muista myös poimia jäljelle jääneet vihannekset ja tee ylijääneistä säilykkeistä tai säilykkeistä säilykkeitä tai pakasta ne myöhempää käyttöä varten. Puutarhasi yrtit säilyvät hyvin, jos ne kuivataan tai pakastetaan öljyssä – tämä sopii timjamiin, rosmariiniin, basilikaan, laventeliin ja muihin.

Voit vapaasti lisätä kaikki terveet käytetyt kasvit kompostiin tai kasaan käytettäväksi myöhemmin puutarhapenkissä. Muista vain, ettet kompostoi sairaita kasveja, vaan hävitä ne asianmukaisesti roskiin.

Nyt on myös aika jakaa keväällä ja kesällä kukkivat perennat, kuten mustasilmäiset susiangervot, pionit ja hostat. Istuta näistä kasveista tehdyt jako-osuudet välittömästi uudelleen. Viimeistele sipulien tai muiden kasvien jakaminen ja istuttaminen 4-6 viikkoa ennen maan jäätymistä, jotta uudet juuret ehtivät vakiintua.

Kun siirrät pieniä astiatarhoja sisätiloihin kylmiksi kuukausiksi, älä tuo kasveja sisätiloihin ruiskuttamatta niitä vedellä varmistaaksesi, että ne ovat tuholaisista vapaita. Haluat myös totuttaa kasvit hitaasti sisälämpötiloihin, jotta ne eivät järkyttyisi.

4. Viileän vuodenajan viljelykasvien kasvattaminen.

Jos yrität istuttaa lisää syyspuutarhaan, varmista, että tiedät, minkälaiset kasvit selviytyvät ja että olet tietoinen lämpötilasta. Alkusyksystä voi olla liian myöhäistä aloittaa siemenistä, mutta taimitarhasta voi löytyä myynnissä viileän sään vihanneksia (kuten kurpitsaa), kukkia (orvokit kestävät hyvin kylmää) ja yrttikasveja. Vältä ostamasta ja istuttamasta näitä viileän vuodenajan kasveja liian aikaisin, sillä ne eivät pärjää, jos ulkona on liian kuuma.

Kunhan ensimmäinen pakkaspäivä on syyskuun lopussa tai lokakuussa, sinulla on vielä aikaa istuttaa joitakin kasveja maahan. Tämä on hyvä aika istuttaa pensaita, koriste- tai hedelmäpuita tai sipuleita, kuten tulppaaneja ja narsisseja. Kun maa on pohjustettu, voit myös kasvattaa parsakaalin, lehtikaalin ja nauriiden kaltaisia kasveja. On kuitenkin hyödyllistä tietää, milloin pakkaset saapuvat, sillä uudet kasvit tarvitsevat aikaa sopeutua puutarhaan ennen kylmän sään saapumista.

Suunnittele pakkasiin varautuminen joko keräämällä sato tai etsimällä keino peittää jäljellä olevat kasvit. Voit käyttää kankaista rivisuojusta, puoliksi läpinäkyvää muovikalvoa vanteiden päällä tai muunlaista suojusta – varmista vain, että kasvit eivät kuumene päivällä suojuksen alla.

5. Syksyn puutarhapenkkien sulkeminen talvea varten

Kun olet korjannut yrtit, hedelmät ja vihannekset ja poistanut kaikki kuolleet tai sairaat kasvit, saatat olla valmis sulkemaan puutarhapenkkisi vuodeksi. Jotkut puutarhurit muokkaavat maaperän kasvien poistamisen jälkeen, jotta se on valmis kevätistutuksia varten. Matalan maanmuokkauksen tai muutaman tuuman pintamaan varovaisen kääntämisen avulla voidaan hajottaa rykelmiä maaperässä ja auttaa nostamaan jäljellä olevat juuret ylös ja samalla ylläpitämään maaperän terveyttä.

Seuraavaksi multaa maaperä. Tämä suojaa sitä eroosiolta, estää valoa ja estää rikkaruohojen kasvua ja lisää maaperään orgaanista ainesta, jotta se olisi terveempää keväällä. Ei multaa? Voit peittää sängyt mustalla muovilla tai jopa pahvilla, joka tukahduttaa rikkaruohot. Kasvit hidastavat kasvuaan sään viilentyessä, joten odota lannoitusta tai kompostointia, kunnes olet valmis istuttamaan uudelleen.