Kellarin lattia 101

Kellarin lattia 101

Yllätys! Kellariin voi asentaa käytännössä minkä tahansa lattian. Vaikka kovapuuta tulisi välttää, kodinomistajilla on lukuisia muita vaihtoehtoja. Vinyyli, keraaminen laatta, matto, linoleumi, korkki, laminaatti – kaikkia näitä materiaaleja ja jopa joitakin harvinaisempia materiaaleja voidaan käyttää menestyksekkäästi kellarin lattiapinnoitteena.

Jos hyvä uutinen on se, että vaihtoehtoja on paljon, huono uutinen on se, että kellarit ovat talon haastavin osa, johon lattianpäällystys asennetaan. Hankkeen loppuunsaattamiseksi sinun on ehkä voitettava epätasainen aluslattia, kattokorkeusongelmat tai, mikä on todennäköisintä, ongelmallinen kosteus.

Kosteus ja korkea ilmankosteus

Valtaosa amerikkalaisista kellareista rakennetaan betonista, joka on yksi kestävimmistä talonrakentajien käytettävissä olevista materiaaleista. Yksi betonin harvoista heikkouksista on kuitenkin huokoisuus, mikä tarkoittaa, että se päästää vesihöyryn kellariin laatan lattian ja perusmuurien kautta. Erityisesti vanhemmissa taloissa kosteus voi päästä kellariin myös perustuksen halkeamien tai perustuksen ja ulkoseinien välisen liitoksen kautta.

Veden tai vesihöyryn vaikutuksesta kosteudelle herkkien lattiamateriaalien – ennen kaikkea puu- ja kuitulevyjen – kosteuspitoisuus nousee. Tämä kosteus voi aiheuttaa puulattioiden turpoamisen tai vääntymisen ajan myötä. Mikä pahempaa, lattiapäällysteeseen voi kehittyä hometta tai sieniä ennen kuin se alkaa lahota ja huonontua.

Miten vesihöyry pidetään kurissa?

  • Perinteinen tapa on asentaa höyrysulku laatan päälle. Valmistajat tarjoavat lukuisia vaihtoehtoja, kuten rullamuovi- tai huopalevyjä, maalipinnoitteita ja kosteutta estäviä liimoja. Eri tuotteet soveltuvat eri lattiamateriaaleille, joten paras höyrynsulku kellariin määräytyy pitkälti sen mukaan, millaisen lattian aiot asentaa.
  • Vaihtoehtoinen keino vesihöyryn hallintaan on nostaa lattiaa laatasta. Asennetun lattian ja peruslaatan välinen ilmarako kannustaa kosteutta haihtumaan. Useat yritykset myyvät vedeneristyskalvoja, jotka toimivat tällä periaatteella; kuoppainen muovimatto on suosittu malli.
  • Saatavilla on myös kellarin lattialaattoja, joissa on sisäänrakennettu höyrysulku. Näiden laattojen päällä on koristeellisia vinyylineliöitä tai mattoja, ja niissä on valetut muovipohjat, jotka antavat betonilaatan hengittää. Koska laatat ovat modulaarisia ja lukittavia, ne voidaan poistaa, pestä ja asentaa uudelleen tulvan jälkeen.

Kellarin lattia 101

Matto, kovapuu, vinyyli ja laattalattiat.

Bob Vila on tehnyt yhteistyötä Empire Todayn kanssa auttaakseen sinua hankkimaan helposti kauniit uudet lattiat edulliseen hintaan.
Maksuttomat arviot kotikäynneillä.

Tulvan uhka…

Huolimatta urakoitsijoiden parhaista yrityksistä kaikkialla, kellarit tulvivat edelleen ja luultavasti aina. Jos kellarissasi on kroonisia tulvaongelmia, on ehdottoman tärkeää, että ryhdyt toimiin niiden ratkaisemiseksi. Tämä tarkoittaa, että vesi on pidettävä poissa perustuksestasi asianmukaisen maanpinnan tasauksen ja kunnollisen salaojitusjärjestelmän asentamisen avulla. Harkitse lisäksi pumppua (ja varapumppua). Lopuksi, ole realistinen kellarin lattianpäällysteen valinnassa, sillä seisova vesi yksinkertaisesti tuomitsee jotkut materiaalit roskikseen. Lyhyesti sanottuna, valitse jotain, joka voi kastua.

Epätasainen pinta

Jos kellarisi on epätasainen, voit käyttää itsetasaavaa sementtiä tasaisen aluslattian luomiseksi. Noudata ohjeita tarkasti: On tärkeää valmistella vanha betonipinta ja levittää sideainetta.

Alhaiset kattokorkeudet

Kellareissa on harvoin ylimääräistä pääntilaa, varsinkin jos kattoon mahtuu LVI-ilmakanavia. Vaikka lattia lisäisi kattokorkeutta vain muutaman sentin, tämä pieni lisäys voi vaikuttaa siihen, saavutetaanko paikallisten rakennusmääräysten mukainen vähimmäiskattokorkeus vai ei. Etsi tarvittaessa matalaprofiilinen kellarin lattiaratkaisu.

Kellarin lattianpäällysteen valinta

Kuten muuallakin kodissa, kellarissa on monia lattianpäällystysvaihtoehtoja.

  • Jos et halua ottaa riskejä, et voi mennä pieleen keraamisten laattojen, kellarilattioiden Cadillacin, kanssa. Vesi ja vesihöyry eivät vaikuta keraamisiin laattoihin, ja ne voidaan asentaa suoraan betonilaatan päälle, mikä auttaa säästämään arvokkaita senttejä matalassa tilassa.
  • Toinen erinomainen vaihtoehto on liimattavat vinyylilaatat tai -lankut, jotka eivät ole yhtään huonommin kuluneet toistuvien tulvien jälkeenkään. Muista, että tämä ei ole vanhempiesi vinyyliä; nykyiset tuotteet voivat jäljitellä puun, keramiikan tai kiven ulkonäköä melko vakuuttavasti.
  • Puujalosteet ovat toinen vaihtoehto, mutta voit odottaa, että materiaali turpoaa tai vääntyy, jos se joutuu veden alle. Tyypillisesti puulattiat ovat kieli- ja uralankkuja, joiden päällimmäisenä kerroksena on laminoidut viilut. Jotkin niistä liimataan, kun taas toiset "kelluvat" kiinnittämättöminä aluskatteeseen. Kelluvat lattiat ovat helppoja asentaa ilman liimaa, mutta huomaa, että kellarin kosteus voi vaikuttaa kaikkiin kuitulevyä sisältäviin tuotteisiin (esimerkiksi korkkiin).

Tässä on lopputulos: Jos asennat lattian, joka sisältää orgaanista materiaalia, johon vesi vaikuttaa haitallisesti, on vaarana, että lattia joudutaan repimään pois tulvan jälkeen. Vaarana on myös, että lattian alle kerääntyy näkymätöntä hometta, mikä on huomattava riski kotisi ilmanlaadulle.