Kasvata omat hääkukkasi

Omien hääkukkien kasvattaminen on loistava idea, varsinkin kun otetaan huomioon, että morsiamet käyttävät hääkukkiin keskimäärin satoja dollareita. Suunnittelitpa sitten omaa tilaisuuttasi tai autoit läheistäsi, säästät paljon kukkamaksuissa laatimalla suunnitelman omien hääkukkien kasvattamisesta. Käteisinvestointi on minimaalinen. Todelliset kustannukset kertyvät suunnitteluun, istuttamiseen ja hoitamiseen käytetystä ajasta, mutta nekään tunnit eivät ole kuluttavia, koska ne jakautuvat ajallisesti.

Suunnittelu tulee ensin

Kun kasvatat omat hääkukkasi, suunnitteleminen on kaikkein tärkeintä. Prosessi on aloitettava hyvissä ajoin – yhdestä kolmeen vuotta ennen varsinaista tapahtumaa, riippuen siitä, millaisia kukkia haluat. Näin paljon aikaa tarvitaan, jotta kukkivat pensaat, kuten hortensiat ja ruusut, tai monivuotiset kasvit, kuten päivänkakkara tai purppurankukka, ehtivät kypsyä ja saada riittävästi kukkia tuoreiden kimppujen polttoaineeksi.

Yksivuotiset kukat: Zinniat, auringonkukat, päivänkakkarat ja muut voidaan houkutella täyteen kukkaloistoa yhden kasvukauden aikana. Kun kasvatat yksivuotisia kukkia häitäsi varten, kannattaa varmistaa, että päivämäärät ovat oikein. Tarkista siemenpakkauksista, kuinka kauan kestää saada kasvi kukkimaan; se auttaa sinua määrittämään, voitko korjata tietyn kukan ajoissa ennen suurta päivää. Ajoitus on tärkeää; jos asut esimerkiksi Mainessa, zinniat eivät yksinkertaisesti ole kukassa toukokuun puolivälissä pidettäviä häitä varten, ellet kasvata niitä kasvihuoneessa.

Monivuotiset kukat: Pionit, asters, siankärsämö, liljat ja muut kukkivat tiettyinä aikoina vuoden aikana. Ole siis ensinnäkin realistinen sen suhteen, milloin haluamasi perennat tyypillisesti kukkivat alueellasi. Useimmat perennat tarvitsevat pari vuotta vakiintuakseen, joten istuta ne kaksi tai kolme vuotta ennen hääpäivää – tai istuta ylimääräisiä kasveja, jotta saat ensimmäisenä vuonna runsaasti kukkia.

Pensaat: Hortensioilla, forsythioilla, syreenillä, kukkivalla kvittenillä ja koiranhevosilla on myös määrätyt kukinta-ajat. Kuten monivuotisilla kasveilla, myös niillä voi viedä aikaa vakiintua, joten pensaita kannattaa lisätä maisemaan useita vuosia ennen häitä (tai hankkia erityisen suuria kasveja). Lisää multaan kompostia istutushetkellä ja lannoita kasveja jatkuvasti.

Älä epäröi pyytää apua. Kaikkien kukkien kasvattaminen itse voi tuntua ylivoimaiselta, mutta saatat pystyä kasvattamaan omat hääkukkasi sellaisten perheenjäsenten ja ystävien avulla, jotka jo viljelevät puutarhaa. Usein yksityishenkilöt haluavat antaa panoksensa häihisi, ja zinnioiden tai astereiden kasvattaminen on helppo tapa tehdä heistä osa juhlaa.

Valmistele maaperä

Jos tiedät, mitä kukkia haluat häihisi, ja olet päättänyt, että ne kasvavat alueellasi ja että saat ne kukkimaan sopivassa ajassa, olet valmis kädet likaisiksi -vaiheeseen. Selvitä, kuinka monta kukkaa haluat kutakin, ja käytä sitä ohjeena sille, kuinka monta kukkaa tarvitset – ja kuinka paljon istutustilaa tarvitset.

Riippumatta siitä, perustatko uuden kukkapenkin tyhjästä vai lisäätkö suosikkikukkasi jo olemassa olevaan istutusalueeseen, muista laittaa runsaasti kompostia istutusalustoihin ja -kuoppiin. Komposti auttaa antamaan kukillesi alkusysäyksen. Jos valmistelet uutta istutusaluetta, varmista, että se on rikkaruohoton ennen kuin lisäät hääkukkia. Jos siemenet tarvitsevat lämpimän maan itääkseen ja istutat aikaisin keväällä, peitä sänky mustalla muovilla viikon tai kaksi ennen istutusta.

Vesi uskollisesti

Kun kasvatat omia hääkukkia, on tärkeää huolehtia riittävästä vedestä. Jos kasvit kärsivät kuivuudesta, se voi viivästyttää kukinta-aikaa. Kun kosteutta ei ole riittävästi, kasvit saattavat keskeyttää kukinnan tai jättää kukkasilmut muodostamatta. Kääntäen liika vesi voi myös johtaa kukkaongelmiin, kuten mätäneviin nuppuihin tai mössöisiin, sienen peittämiin terälehtiin.

Kun pensaat vakiintuvat ensimmäisen kasvukauden aikana, ne tarvitsevat 1 tuuman vettä viikossa joko sateen tai kastelun kautta. Tämä vesimäärä kastelee maaperän 4-6 tuuman syvyyteen.

Kun kasvatat omia hääkukkia kesän tai syksyn seremoniaa varten, varmista, että kasveja kastellaan jatkuvasti keväällä tai yksivuotisten kasvien osalta kasvun alkuvaiheessa.

Kasvatusniksit

Suunnittele katastrofin varalle. Kun kasvatat omia hääkukkia, ei ole hauskaa miettiä, mitä tapahtuu, jos jänikset tai peurat syövät kukkasi, mutta voit paremmin, jos suunnittelet pahimman varalle. Tämä tarkoittaa sitä, että kukkaesityksesi tärkeimmät osat istutetaan liikaa. Täytä tyhjät paikat yksivuotisten kasvien kaksoiskappaleilla. Kun kyseessä ovat perennat ja pensaat, istuta ylimääräisiä kasveja alusta alkaen – tai pyydä perheenjäseniä laittamaan joitakin hääkasveistasi pihalleen.

Voittaa liian pian tapahtuvat kukinnot. Alkuvuoden lämmin kausi voi käynnistää kukinnan liian aikaisin ennen suurta päivääsi. Jos yksivuotiset kasvit alkavat kukkia liian aikaisin, poista yksinkertaisesti nuput. Älä tee sitä juuri ennen häitä, koska uusien silmujen muodostuminen vie aikaa.

Laske yhden varren varaan. Joidenkin kukkien (kuten pionien) kohdalla voit houkutella kasvia muodostamaan vähemmän, suurempia kukkia poistamalla muodostuvat sivuversot. Tämä on tärkeää esimerkiksi herneen kaltaisen kasvin kohdalla. Käytä tätä tekniikkaa mihin tahansa kasviin, jonka tavoitteena on saada muutama suuri kukka, joilla on erittäin pitkät varret.

Hemmottele katteilla. Jos luonto tarjoaa odotettavissa olevaa kylmyyttä, joka voi vahingoittaa kasveja, peitä ne puutarhan pakkaspeitteistä tai muovikalvoista tehdyllä tilapäiskasvihuoneella. Kesäkuun häitä varten kylvetyt varhaiskevätistutukset ovat alttiimpia kylmille pakkasille. Pidä materiaalit valmiina suojan rakentamista varten, jos istutat ennen alueesi viimeistä keskimääräistä pakkaspäivää.

Kukkien ruokinta. Viikoittainen ruokinta laimennetulla nestemäisellä lannoitteella pitää yksivuotiset kasvit tasaisesti kasvussa. Noin neljän viikon kuluttua hääpäivästä vaihda kukintaa tehostavaan lannoitteeseen.

Harkittavia kukkijoita

Kasvata omat hääkukkasi muutamalla näistä luotettavista ja helpoista kaunottarista. Kukinnan huippuajankohta vaihtelee alueittain, joten tee kotiläksyjä ja tutki joidenkin näiden suosikkikukkien kukinta-aikoja.

Yksivuotiset kukat

Angelonia

Polttonappi

Sinisalvia

Dahlia

Unikko

Patsas

Auringonkukka

Herne

Zinnia

Katso lisää leikattavia yksivuotisia kasveja.

Perennat

Asteri

Vauvanhenkäys

Mustasilmäinen Susan

Sinisalvia

Coreopsis

Narsissi

Kihokki

Neitokäpylehti

Pioni

Unikko

Purppurakukkainen käenkaali

Shastan päivänkakkara

Tulppaani

Siankärsämö

Katso lisää leikattavia perennoja.

Puut ja pensaat

Omena

Forsythia

Hortensia

Syreenit

Ruusu

Lehtitäydennykset

Artemisia

Musta pitsinmarja (Black Lace elderberry)

Puksipuu

Kamelia

Koleus

False indigo

Saniaiset

Hosta

Minttu

Koristeheinät

Purppurapihlaja

Punaista koivupuuta, kirjava