Karnevaalin alkuperä ja juhlapäivän historiaa

Olet nähnyt Mardi Gras -juhlat helmineen, booineen ja taidokkaine pukuineen – mutta tiesitkö, mikä uskonnollinen merkitys juhlan taustalla on? Olemme jo aloittaneet virallisen Mardi Gras -kauden (joka tunnetaan myös nimellä karnevaali), joten nyt on täydellinen hetki tutustua juhlan historiaan ennen kuin sukellat kuninkaankakkuun.

Ymmärtääksemme Mardi Gras -kauden, meidän on kelattava takaisin joulun 12 päivään, joka alkaa joulupäivänä. Joulun kahdestoista päivä – jota kutsutaan nimellä Epifania – merkitsee päivää, jolloin tietäjät saapuivat vihdoin Betlehemiin nähdäkseen Jeesus-lapsen. (Tämän vuoksi joulukuusi on perinteisesti laskettava 6. tammikuuta.) Vapunpäivä merkitsee joulun virallista päättymistä ja karnevaalikauden alkua, jota vietetään vapunpäivän ja lihavuorokausien välisenä tiistaina (tiistai ennen paastonajan alkamista).

Karnevaalin alkuperä ja juhlapäivän historiaaErik Pronske Photography/Getty Images Milloin on Mardi Gras?

Mardi Gras’ta juhlitaan perinteisesti ’Fat Tuesday’-päivänä, joka on tiistai ennen tuhkakeskiviikkoa ja paastonajan alkua. Tänä vuonna Mardi Gras on tiistaina 16. helmikuuta 2021.

Mitä eroa on Mardi Gras’lla ja karnevaalilla?

Monet ihmiset sekoittavat keskenään yksittäisen Mardi Gras -päivän ja juhlakauden, joka ulottuu vapunpäivästä lihavaan tiistaihin, mutta ne ovat itse asiassa kaksi eri asiaa. Ranskankielinen sana tiistaille on ’Mardi’ Ja sana lihavasta on ”Mardi”.Gras, ’ eli Mardi Gras tarkoittaa juhlapäivää, joka osuu rasvatiistaihin. Kuukausia kestävä juhla, joka ulottuu 6. tammikuuta ja pääsiäistä edeltävälle viikolle, tunnetaan virallisesti nimellä karnevaali.

Mutta vaikka ne ovat teknisesti kaksi eri asiaa, tapa, jolla karnevaalia ja Mardi Gras’ta vietetään, on hyvin samankaltainen. Perinteisesti karnevaalikaudella on kyse hyvän ruoan ja juoman nauttimisesta paastoa edeltävinä päivinä, sillä perinteisesti paastonaikana paastotaan näistä nautinnoista. Karnevaalikautta vietetään perinteisesti juhlilla, juhlilla ja kaikenlaisilla juhlallisuuksilla, jotka kaikki huipentuvat karnevaalipäivään, joka on periaatteessa viimeinen riemujuhla ennen paastonaikaa.

Karnevaalin historia Amerikassa

Mardi Gras -perinne juontaa juurensa tuhansien vuosien takaa, ja sitä juhlitaan kaikkialla maailmassa, mutta tunnetuimpia ja yltiöpäisimpiä juhlia järjestetään Brasiliassa, Venetsiassa ja tietysti New Orleansissa. Mutta miten siitä tuli niin ikoninen juhla Amerikassa?

Ensimmäinen dokumentoitu Mardi Gras -juhla Amerikassa oli 3. maaliskuuta 1699. Ranskalaiset tutkimusmatkailijat Pierre Le Moyne d’Iberville ja Sieur de Bienville olivat matkanneet Amerikkaan veneellä ja kiinnittyivät nykyisen New Orleansin lähelle, ja he nimesivät laituripaikkansa "Point du Mardi Gras" järjestettyään pienet juhlat.

Kun muut ranskalaiset siirtolaiset matkustivat Amerikan eteläosiin, Mardi Gras -juhlista tuli yhä suositumpia. Vuonna 1762 Espanja otti kuitenkin New Orleansin hallintaansa, ja espanjalaiset johtajat kielsivät liian riehakkaina pitämänsä Mardi Gras -juhlat. Mutta kun Louisianasta tuli osavaltio vuonna 1812, kaikki palasi ennalleen – ja loppu on historiaa.

New Orleansin ensimmäinen Mardi Gras -paraati järjestettiin vuonna 1827, kun suuri joukko opiskelijoita palasi Pariisista. He halusivat luoda uudelleen ranskalaisen kulttuurin, johon olivat rakastuneet, joten he pukeutuivat taidokkaisiin, värikkäisiin asuihin ja marssivat New Orleansin kaduilla – ja siitä lähtien kaupungissa on järjestetty paraati joka vuosi.

Mardi Gras -viikko vetää perinteisesti miljoonia ihmisiä New Orleansiin katsomaan paraateja ja osallistumaan juhlallisuuksiin. Meneillään olevan pandemian vuoksi juhlallisuudet on vietettävä kotona. New Orleansin kaupunki ilmoitti, että tänä vuonna ei järjestetä henkilökohtaista paraatia, ja on pyytänyt turisteja pysymään kotona, jotta he voisivat noudattaa turvallisuustoimenpiteitä ja sosiaalista etäisyyttä koskevia ohjeita.

Miten juhlia Mardi Gras -tapahtumaa kotona?

Et ehkä pääse tänä vuonna tanssimaan New Orleansin kaduilla tai seuraamaan Mardi Gras -paraatia, mutta se ei tarkoita, ettetkö voisi juhlia juhlaa kunnolla. Tässä on muutamia hauskoja tapoja juhlia Mardi Gras -juhlaa kotona.

Käytä helmiä

Vihreät, violetit ja kultaiset helmet ovat ehkä yksi Mardi Gras -juhlien ikonisimmista symboleista, ja onneksi niitä on helppo jakaa kotona. Käytä niitä kotisi koristeluun tai jaa niitä jokaiselle perheenjäsenelle, jotta he voivat käyttää niitä päivän ajan.

Osta se: Mardi Gras -helmikaulakorut (12 dollaria 48 kappaletta, Oriental Trading).

Leivo kuninkaankakku.

Kuningaskakku on klassinen Mardi Gras -jälkiruoka, ja se on pakollinen osa mitä tahansa juhlaa. Leivo se itse (tässä on suosikkireseptimme!) tai osta valmiiksi tehty sekoitus. Älä vain unohda laittaa muovivauvaa kakkuun ennen tarjoilua!

Osta se: Mardi Gras King Cake Mix (7 dollaria, World Market).

Järjestä kotiparaati kotona.

Jos kaipaat suuria paraateja, mikset järjestäisi sellaista kotona Anna lasten pukeutua juhlavimpiin vihreisiin, violetteihin ja keltaisiin asuihinsa ja paraatiin olohuoneessa. Tai järjestäkää sosiaalinen show naapureille ja paraatikulkue korttelin ympäri.

Osta se: Mardi Gras Feather Boa (13 dollaria, Oriental Trading Co.).

Tee perinteisiä reseptejä.

Vietä päivä keittiössä valmistamalla muutamia suosikkireseptejäsi Cajun-etelästä. Keitä herkullinen gumbo-resepti tai valmista maukas katkarapu- ja makkarakeitto.