Karkottaako sitronellakasvi todella hyttysiä? Tutkimukset kertovat seuraavaa

Jotta hyttyset eivät häiritsisi kesäiltojasi, saatat joutua kiusaukseen kokeilla mitä tahansa saadaksesi nämä purevat ötökät takaisin paikoilleen. Citronella-kasvi (jota joskus jopa kutsutaan hyttyskasviksi) saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta ja kestävältä ratkaisulta kaikkien karkotussuihkeiden, taskulamppujen ja vempaimien joukossa. Saatat nähdä väitteitä, joiden mukaan pelkkä istuttaminen kannustaa hyttysiä lähtemään muualle. Toisissa myyntipuheissa ehdotetaan, että jos hierot lehtiä ihollesi, tuoksu toimii täysin luonnollisena vaihtoehtona suihkeille. Mutta karkottaako sitronellakasvi todella hyttysiä, vai onko tämä vain markkinointihypeä Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun tulisi tietää ennen kuin kasvatat ja käytät sitronellakasvia ötökkäkarkotteena.

Karkottaako sitronellakasvi todella hyttysiä? Tutkimukset kertovat seuraavaaRawf8/Getty Images Mikä on sitronellakasvi?

Citronellakasvi on markkinointinimi tuoksupelargonialajikkeelle, joka sisältää sitronellaalia, kemikaalia, josta ötökät eivät pidä (se on myös vastuussa kasvin tunnusomaisesta sitruunan tuoksusta). Tätä tuoksupelargonia saatetaan myydä myös nimillä kuten citrosa mosquito fighter tai mosquito plant. Sen kasvitieteellinen nimi on Pelargonium X Citrosum ’Van Leenii’, ja muiden tuoksupelargonioiden tapaan se on arka monivuotinen kasvi. Huomaa, että jotkut myyjät käyttävät sitronellakasvi-nimeä muista tuoksupelargonioista, joissa ei ole sitronellaalia. Tarkista taimitarhan tunnistetiedoista tai verkkosivuston kuvauksesta, että saat todellakin lajikkeen nimeltä ’Van Leenii’. Sitä kutsutaan joskus myös nimellä ’Citrosa’ tai ’Citranium’.

Karkottaako sitronellakasvi hyttysiä?

Laboratoriossa sitronellaalin on todettu karkottavan ötököitä. Ne havaitsevat höyryn ja välttävät sitä. Siksi tämä kemikaali on suosituissa sitronellaöljytuotteissa, kuten kynttilöissä, soihtuissa, rannekkeissa ja suihkeissa, pääosassa. Sitronellakasvi ei kuitenkaan itse asiassa sisällä paljon sitronellaalia – sen eteerinen öljy sisältää sitä alle 0,1 prosenttia. Kaupallisten sitronellatuotteiden lähteet ovat itse asiassa kaksi trooppista sitruunaruoholajia. Niiden öljyt sisältävät vähintään 10-20 prosenttia sitronellaalia.

Näiden tosiasioiden valossa tarkastellaan kahta väittämää, joita yleisesti esitetään sitronellakasveista. Ensimmäinen on helppo hylätä. Pelkkä sitronellakasvi puutarhassa ei pelota hyttysiä. Jotkut puutarhurit vannovat, että se toimii, mutta tutkimuksissa on todettu, ettei se toimi. Vaikka istuttaisit koko puutarhan täyteen sitronellakasveja, se ei silti riitä hyttysiä karkottavaan vaikutukseen.

Toinen väite lehtien hieromisesta iholle on hieman epäselvempi. Toisaalta on totta, että sitronellaali voi toimia karkotteena. Mutta sitronellakasvin murskatut lehdet eivät silti anna sinulle juurikaan hyötyä siitä, että menisit ulos ilman karkotetta. Kun otetaan huomioon, että tutkimukset yleensä jopa haukkuvat tehokkaammat, kehittyneemmät sitronellatuotteet huonoiksi, käy nopeasti selväksi, että tuoksuvan geraniumin käyttäminen hyttysten loitolla pitämiseen ei ole tehokasta. Jopa CDC väheksyy sitronellatuotteita. Aivan kuin tämä ei olisi jo tarpeeksi sitronellan dissausta, eräs tutkimus osoitti, että Victoria’s Secret Bombshell -hajuvesi päihitti eräät sitronellapohjaiset tuotteet.

Jos haluat silti kokeilla sitronellakasvia hyttyskarkotteena, muista, että sitronella voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa ihottumaa. Sinun on myös päällystettävä altistuneen ihosi lisäksi myös vaatteesi – paitsi jos sinulla on hyttyssuojattu asu. Silloin saatat joutua levittämään sitä uudelleen jopa 20 minuutin välein. Tarvitset paljon sitronellakasveja, jotta sinulla olisi tarpeeksi lehtiä vain yhden illan karkotteen levittämiseen.

Puutarhasta saatavan karkotteen hankkimiseksi kannattaa kokeilla jotain muuta kasvia, jonka lehdissä on enemmän sitronellaalia. Aiemmin mainitun sitruunaruohon ohella sitruunamelissa voi olla lähes 40 prosenttia ja kaffirlimetin lehdissä noin 80 prosenttia. Ja on olemassa toinenkin tuoksupelargoni nimeltä ’Dr. Livingstone’, joka sisältää 9 prosenttia.

Sitronellan kasvattaminen tuoksua varten

Vaikka sitronellakasvi ei juurikaan karkota hyttysiä, sitä kannattaa silti kasvattaa. Se on usein porttikasvi tuoksupelargonioiden maailmaan. Kun kasvatat kokoelman tuoksupelargonioita, voit tutustua herkullisten tuoksujen palettiin. Sitronellan lisäksi nämä kasvit voivat tuoksua appelsiinilta, mansikalta, ruusulta, muskottipähkinältä, kookospähkinältä, inkivääriltä, mintulta ja monilta muilta hedelmiltä, mausteilta ja kukilta. Ne ovat pakollinen hankinta tuoksuvien kasvien ystäville.

Ellet asu USDA 9 -vyöhykkeellä tai sitä lämpimämmällä alueella, sitronellakasvi kannattaa kasvattaa yksivuotisena. Voit myös tuoda sen talveksi sisälle ja kasvattaa sitä huonekasvina aurinkoisimmassa ikkunassa, jonka voit antaa sille. Ihanteellisissa olosuhteissa se kehittää siroja vaaleanpunaisia kukkia, mutta sen tärkein arvo on sen tuoksuvissa lehdissä. Voit hieroa niitä keskellä talvea ja tuntea olevasi taas kesäisessä puutarhassa. Kun pakkasriski on ohi keväällä, siirrä tuoksupelargoni ulos, jossa se kukoistaa todennäköisemmin. Tuo se takaisin sisälle, kun syksyllä on pakkasen uhka.

Jotkut puutarhurit kasvattavat menestyksekkäästi tuoksupelargonioita, kuten sitronellakasveja, ulkona aivan rakennuksen perustusten vieressä aina vyöhykkeelle 6 asti. Ennen kuin kokeilet onneasi, kannattaa kuitenkin juurruttaa pistokkaita siltä varalta, että pääkasvi kuolee talvella ulkona.

Usein kysytyt kysymykset

Ovatko sitronellakasvit myrkyllisiä lemmikkieläimille?

Valitettavasti sitronellakasvit ovat myrkyllisiä lemmikeille.

1 Pidä sitronellakasvit koirien ja kissojen ulottumattomissa. Lemmikeille turvallisia hyttyskarkotuskasveja ovat esimerkiksi basilika, sitruunamelissa ja rosmariini.

  • Karkottavatko sitronellakasvit hyttysten lisäksi muita tuholaisia?

    Sitronellakasvit eivät karkota hyttysiä tai muita tuholaisia. Kokeile laventelia, minttua, krysanteemeja tai petunioita torjumaan tuholaisia puutarhassasi.