Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää savisesta maaperästä

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää savisesta maaperästä

Vaikka saatat olla huolissasi kastelemisesta tai lannoittamisesta kasvukauden aikana, otatko maaperäsi huomioon? Savimaaperä, joka on erityisen suotava yhdistelmä erilaisia maaperän osia, on puutarhatonttien huippuluokkaa, ja se pystyy tuottamaan runsaita satoja ja kauniita kukkia.

Silti se ei ole mikään "aseta ja unohda" -ratkaisu, joka tulee käyttöön vasta kasvukauden alussa. Useimmat puutarhurit kamppailevat jonkinlaisen maaperäongelman – usein saven tai hiekan liiallisen määrän – kanssa, ja savisen maaperän saavuttaminen ja ylläpitäminen on jatkuva prosessi. Jos haluat parantaa puutarhasi tai kukkapenkkisi maaperää, jatka lukemista. Perehdymme savimaan merkitykseen ja siihen, miten voit saada sen puutarhassasi aikaan parantamalla maaperääsi.

MAAPERÄN OSAT

Maalajit luokitellaan sen mukaan, kuinka paljon niissä on hiekkaa, savea ja silttiä. Näiden erikokoisten hiukkasten koostumus määrittää, kuinka hyvin maaperä imee ja pidättää vettä. Kukin komponentti tuo jotain sekoitettavaksi, ja savimaassa on sekoitus kaikkia kolmea komponenttia.

 • Hiekkahiukkaset ovat näistä kolmesta suurimmat. Vaikka hiekka ei pidätä vettä, sen suuret hiukkaset auttavat luomaan maaperään tiloja, joissa ilma pääsee kiertämään ja jotka tuovat elintärkeää happea kasvien juurille (tunnetaan myös nimellä "ilmastus").
 • Savihiukkaset ovat hyvin hienojakoisia, joten niillä on taipumus pakkautua tiiviisti yhteen, jolloin ilmastoinnille tai salaojitukselle jää vain vähän tilaa. Savi on kuitenkin luonnostaan ravinteikasta.
 • Siltissä on keskikokoisia hiukkasia – suurempia kuin savessa, mutta pienempiä kuin hiekassa. Tämä ainesosa on hedelmällisin kaikista kolmesta.

TASAPAINOILU

Sekoittamalla kaikkia kolmea maaperän komponenttia savimaalla on kyky säilyttää riittävästi kosteutta (ja runsaasti ravinteita), jotta kasvit pysyvät terveinä, mutta myös ylimääräinen kosteus pääsee valumaan pois. Tämä tasapaino on avainasemassa estettäessä seisovan veden muodostumista, joka voi tukahduttaa kasvien juuret. Savimaassa on todellakin parhaat puolet kaikista maailmoista, ja sen koostumus määritellään maataloudessa seuraavasti:

 • Vähemmän kuin 52 prosenttia hiekkaa.
 • 7-27 prosenttia savea.
 • 28-50 prosenttia silttiä.

Kyllä, se ei ole tarkka suhde. Koska näiden kolmen pääkomponentin prosenttiosuudet voivat vaihdella, mutta maaperä voidaan silti luokitella saveksi, puutarhuri voi käyttää nyrkkisääntönä täydellisen saven luomisessa sitä, että hiekkaa ja silttiä on yhtä paljon ja savea puolet vähemmän.

MAAPERÄN SISÄLLÖN MÄÄRITTÄMINEN

Savimaan saavuttaminen voi olla hieman arvailupeliä – sinun on tiedettävä, minkälaista maaperää sinulla on tällä hetkellä, jotta tiedät, mitä puuttuu. Yksi tapa määrittää maaperän pitoisuus on kerätä maanäyte puutarhastasi ja viedä se testattavaksi piirikuntasi neuvontatoimistoon (USDA:n alainen haaraosasto).

Monet puutarhurit oppivat kuitenkin arvioimaan maaperänsä pitoisuuden tuntuman perusteella. Saadaksesi käsityksen maaperätyypistäsi ota kourallinen hieman kosteaa multaa ja purista se tiukasti nyrkissäsi palloksi; avaa sitten kätesi ja tarkkaile tuloksia.

 • Hiekkapitoinen maa ei pysy pallomaisena – se tuntuu karkealta ja se siivilöityy sormien läpi, kun avaat kätesi.
 • Savimulta muodostaa kiinteän pallon, joka säilyttää muotonsa käden avaamisen jälkeen. Jos asetat pallon sivuun ja annat sen kuivua, siitä tulee kivikova ja vaikeasti rikkoutuva.
 • Silttipohjainen maa muodostaa löysän, hieman limaisen pallon, joka litistyy hieman, kun avaat kätesi. Jos pallon annetaan kuivua, siitä tulee tiivis, mutta se hajoaa jauhemaiseksi aineeksi, jos sitä murennetaan sormien välissä.
 • Savinen maa muodostaa pehmeän pallon, joka murenee, jos sitä painaa sormella. Kuivuttuaan pallo hajoaa helposti.

Kolmas menetelmä maaperän sisällön määrittämiseksi on täyttää kannellinen lasipurkki puoliväliin asti mullalla ja kaataa sitten vettä, kunnes purkki on kolme neljäsosaa täynnä. Laita kansi kiinni ja ravista purkkia voimakkaasti, jotta seos sekoittuu perusteellisesti, ja aseta se sitten syrjään. Tarkista purkki 6-10 tunnin kuluttua – multa ja vesi ovat erottuneet toisistaan ja asettuneet kerroksiksi. Hiekka (painavin) on pohjalla, siltti keskellä ja savi päällä. Jos hiekka- ja silttikerrokset ovat suhteellisen tasaisia ja savikerros on noin puolet niiden paksuudesta, onnittelut – sinulla on savimaata!

Ei niin savista kuin haluaisit? Jos merkit viittaavat siltin, saven ja hiekan epätasapainoiseen suhteeseen, voit ryhtyä toimiin maaperän saattamiseksi edullisempaan tasapainoon.

SAVIMAAN LUOMINEN

Vaikka saattaa tuntua siltä, että osatekijät pitäisi pystyä tasapainottamaan lisäämällä hiekkaa raskaaseen savimaahan tai savea hiekkamaahan, se ei toimi niin. Sen sijaan, että saisit aikaan savimaata, päädyt johonkin sementtiä muistuttavaan, jota on hyvin vaikea kaivaa ja istuttaa.

Riippumatta siitä, millainen epätasapaino maaperässäsi tällä hetkellä vallitsee, avain hedelmällisen savimaan aikaansaamiseen on sen täydentäminen orgaanisella aineksella. Tämä sisältää puutarhakompostia, turvesammalta, kompostoitua hevosen-, vuohen-, kanan- tai lehmänlantaa, kuivattuja lehtiä tai ruohonleikkuujätteitä tai silputtua puunkuorta.

Optimaalisen savimaan luominen on jatkuva prosessi – maaperää on täydennettävä vuosittain, koska kasvavat kasvit kuluttavat ravinteita ja valuva vesi voi myös viedä ravinteita mukanaan. Jos maaperässä on paljon savea tai hiekkaa, et saa sitä kuntoon ensimmäisenä vuonna, mutta voit parantaa sitä. Optimaalisen savimaan saavuttaminen voi kestää kolmesta kuuteen vuotta.

Ota käyttöön yksi tai useampi seuraavista menetelmistä, jotta saat maaperäsi huippukuntoon ja pidät sen sellaisena:

 • Levitä puutarhan pinnalle kahden tuuman kerros orgaanista ainesta myöhään syksyllä, kun sato on korjattu ja kasvit ovat kuolleet. Kostuta kasvupaikka perusteellisesti, kunnes orgaaninen aines on kyllästynyt, ja jätä se sitten paikalleen talvehtimaan. Muokkaa maa keväällä hyvin kääntämällä se lapiolla tai muokkaamalla se roottorikoneella kuuden tai kahdeksan tuuman syvyyteen. Toista prosessi vuosittain.
 • Istuta peittokasvi ainoastaan siksi, että se rikastuttaa maaperää syksyllä. Tyypillisiä peittokasveja ovat yksivuotinen nurmilaukka, sinimailanen, kulta-apila ja tattari; soita läänin neuvonta-asiantuntijalle, jos et ole varma, mitkä kasvit kasvavat hyvin alueellasi. Kun peittokasvi itää ja saavuttaa kolmen tai kuuden tuuman korkeuden, muokkaa se alleen ja jätä kasvava lohko rauhaan talvehtimaan. Käännä tai muokkaa maa keväällä kuudesta kahdeksaan tuumaan syvyyteen istutusta varten.
 • Multaa kasvien ympärillä kesän kasvukauden aikana kaupallisella mullatulla materiaalilla, kuten silputtamalla lehtipuun kuorta, kuivilla ruohonleikkuujätteillä tai kuivilla lehdillä. Kahden-kolmen tuuman mullan lisääminen auttaa pitämään maaperän viileänä ja kosteana kuuman kesän aikana ja suojaamaan kasvin juuria mullan hajotessa. Käännä tai muokkaa maa sadonkorjuun jälkeen, jotta nyt hajonnut multa painuu syvemmälle maaperään.
 • Kun yksivuotiset kukat ja vihanneskasvit kuolevat syksyllä, vedä ne maasta ja aseta ne mullan päälle kastellen ne huolellisesti. Ne hajoavat ja hajoavat talven aikana, ja ne voidaan keväällä työstää maaperään.