Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää poniseinistä

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää poniseinistä

Vaikka poniseinät eivät ole uusia talonrakentamisessa, niiden suosio on viime aikoina noussut uudelleen – jo ennen kuin Joanna Gaines suunnitteli sellaisen Fixer Upper -ohjelman jaksossa. Siihen on myös hyvä syy: Hyvin sijoitettu poni-seinä voi erottaa kodin suuret, avoimet alueet toisistaan menettämättä niiden ilmavuutta. Jos sinua kiinnostaa, miksi poniseinät ovat paluun arvoisia, jatka lukemista. Katsomme tarkemmin, mitä nämä ominaisuudet ovat, mistä ne ovat saaneet mielenkiintoisen nimensä ja miten voit modernisoida kotisi tällä trendikkäällä ulkoasulla.

A post shared by Joanna Stevens Gaines (@joannagaines) on 9. tammikuuta 2018 klo 7:33 PST

Hauska nimi toiminnalliselle seinälle

Pony wall -nimitys, joka tunnetaan myös nimellä "puolimuuri" tai "polviseinä", syntyi yli 150 vuotta sitten Nebraskassa, kun Walter Clydell -niminen maanviljelijä päätti rakentaa hevostalliinsa lyhyitä seiniä, jotta karsinoihin olisi helpompi nähdä. Koska hevoset ovat seurallisia olentoja, hevoset luultavasti nauttivat myös uudistuksesta.

Pony wall -nimitys oli Clydellin maanviljelijän naapureiden suosiossa, ja termi levisi, kunnes se alkoi edustaa käytännössä kaikenlaisia lyhyitä seiniä niin kodeissa, liikerakennuksissa kuin talleissakin. Missä tahansa ympäristössä konsepti mahdollistaa sen, että eri huoneissa asuvat perheenjäsenet ja vieraat näkevät toisensa ja pysyvät yhteydessä toisiinsa – kätevää aina viihdyttämisestä lasten vahtimiseen, kun työskentelet viereisessä huoneessa.

Kaikissa tarkoituksissa poniseinä on vain lyhyt seinä, joka ei yllä kattoon; sen ei tarvitse olla erityisen korkea eikä leveä, vaikka se tavallisesti yltääkin noin kolmeen metriin.

Pony wall -seinän erityispiirteet

Kodinrakentamisessa esiintyy kahta perustyyppiä seiniä: kantavia seiniä, jotka tukevat yläpuolella olevaa painoa, ja väliseiniä, jotka eivät kanna mitään painoa. Poniseinät kuuluvat jälkimmäiseen luokkaan, ja ne asennetaan kiinnittämällä pää viereiseen seinään tueksi tai kiinnittämällä se poniseinän alapuolella olevaan lattian kehykseen. Koska se ei ulotu kattoon asti, pony wallin näkyvässä yläosassa (usein noin työtason korkeudella) on korkki, joka tarjoaa valmiin vaakasuoran reunan.

Avoimen näköinen jako

Pony wall luo visuaalisen ja toiminnallisen esteen suuren huoneen tai avoimen pohjaratkaisun kahden alueen välille sulkematta niitä toisistaan ja jättämättä kumpaakaan segmenttiä ahtaaksi. Koska seinä ei ulotu kattoon asti, äskettäin luodut tilat säilyttävät avoimen ilmeen ja tunnelman.

Olet luultavasti nähnyt monia poni-seiniä, vaikka olisitkin kutsunut niitä eri nimellä tai et ole kutsunut niitä lainkaan. Yleisiä pony wall -kohteita ovat mm:

 • Porrasaukon varrella. Sen sijaan, että laskeutuvan portaikon molemmille puolille asennettaisiin täydet seinät, jotkut rakentajat asentavat pony wallin aukon toiselle puolelle. Tämäntyyppinen asennus toimii turvatoimenpiteenä, joka estää asukkaita putoamasta alas reunalta, ja lisäksi puolikas seinä luo ihanteellisen taustan, jota vasten huonekaluja voidaan sijoittaa.
 • Kylpyhuoneessa yksityisyyden erottamiseksi. Lyhyt seinä voidaan sijoittaa komodin ja muiden kylpyhuonekalusteiden väliin tai räätälöidyssä suihkussa alustaksi, jonka päälle asennetaan lasipaneelit.
 • Keittiön ja ruokailutilan välissä. Pidätkö avoimen keittiön ideasta, mutta haluat pitää osan aterian aiheuttamasta sotkusta kurissa? Yksi tai useampi poniseinä, joka ulottuu juuri työtasoa korkeammalle, voi auttaa piilottamaan likaiset kattilat ja pannut (jopa noutopöydän) näkyvistä aterian aikana. Yksinkertaisemmin ne auttavat kuitenkin luomaan visuaalisen eron tilojen välille, jotka usein sulautuvat yhteen, kuten keittiön ja ruokailutilan tai ruokailutilan ja olohuoneen välille.
 • Koko suurissa huoneissa. Kun on niin paljon avointa tilaa, voi olla vaikea järjestää pohjaratkaisua. Kodinrakentajat saattavat päättää sisällyttää joitakin poniseiniä, jotta neliöt voidaan jakaa toimiviin tiloihin, kuten nimettyyn kotitoimistoon tai leikkialueeseen.
 • Jalankulun ohjaaminen mihin tahansa kodin osaan, erityisesti sisääntuloaukkoihin.
 • Missä tarvitaan lisää sähköpistorasioita. Vanhoissa kodeissa, joissa pistorasioita voi olla niukasti, poni-seinän rakentamisella voidaan luoda ylimääräistä seinätilaa, jota tarvitaan useampien pistorasioiden asentamiseen – toiselle tai molemmille puolille.

Pony wall -rakenteen yksityiskohdat

Monet poniseinät suunnitellaan siten, että ne sopivat sen huoneen tyyliin, johon ne asennetaan, mutta tässä ei ole mitään tiukkoja sääntöjä. Lähde liikkeelle seuraavista ohjeista ja anna mielikuvituksesi toimia ohjenuorana.

 • Kipsilevyllä viimeistelty ja seinien ja verhoilun kanssa yhteensopivaksi maalattu poniseinä näyttää huoneen luonnolliselta jatkeelta.
 • Jos päätät viimeistellä poniseinän täydentävällä tai kontrastivärillä, se vetää katseet puoleensa ja luo keskipisteen.
 • Panelointia, helmipaneelia ja kipsilevyä käytetään yleisesti viimeistelemään asuintiloihin sijoitettujen poniseinien sivut, kun taas yläpäällykset tehdään usein värjätystä kovapuusta tai maalatusta viimeistelyvanerista. Kylpyhuoneissa käytetään kuitenkin yleisesti kaakelia poni-seinien sivujen ja korkkien viimeistelyyn.
 • Pony wallin yläpuolelle voidaan rakentaa koristeellisia elementtejä, kuten pieniä pylväitä tai avoimia koppia, joihin voidaan sijoittaa kirjoja tai pikkutavaroita, mutta silti säilyttää avoimen seinän tunnelma.

DIY-asennusvinkkejä

Voit aina halutessasi antaa puusepän rakentaa pony wallisi. Koska tämäntyyppinen seinä ei kuitenkaan kanna painoa, innokkaiden tee-se-itse-rakentajien, jotka tuntevat perusrakentamisen ja kirvesmiehen käsitteet, pitäisi pystyä rakentamaan omansa. Jos olet valmis tehtävään, lue nämä vinkit läpi, ennen kuin alat rakentaa poniseiniä jokaiseen huoneeseen:

 • Rakenna poniseinän runko ennen sen kiinnittämistä. Tämä on yksinkertaisin menetelmä, ja se muistuttaa tapaa, jolla kehystäjät rakentavat suurempia seiniä talon alkurakentamisen aikana.
 • Päätyseinän tukeminen on yleisin tapa asentaa pony wall. Tämä tarkoittaa pony wallin pään kiinnittämistä olemassa olevan seinän pultteihin. Nykyinen seinälevy on leikattava pois, jotta pultit tulevat esiin, jotta uusi pony wall -runko voidaan kiinnittää tukevasti.
 • Lattian sisäistä lisävahvistusta suositellaan, jos pony wall -seinän pituus on yli 3 – 4 jalkaa. Minkä tahansa poniseinän pohjalevy olisi kiinnitettävä joko nauloilla tai ruuveilla aluslattiaan, mutta se ei ehkä riitä tukevuudeksi, jos aiot rakentaa pidemmän seinän. Lattian sisäpuolinen vahvistaminen edellyttää aluslattian leikkaamista pois ja pidempien pony wall -runkoelementtien käyttämistä, jotka ruuvataan tukevasti aluslattian alla oleviin lattiapalkkeihin. Jätät tämän vaiheen pois omalla vastuullasi: Pitkillä poniseinillä, joita ei ole vahvistettu lattian sisällä, on taipumus horjua ajan myötä.
 • Lyhyemmät poniseinät voidaan asentaa suoraan kovapuun, laatan tai linoleumin päälle. Jos alapohjaa ei tarvitse leikata pois lattian sisäistä vahvistusta varten, käytä vain nauloja tai ruuveja, jotka ovat tarpeeksi pitkiä läpäistäkseen alapohjan. Onko lattiasi matto vai uiva lattia, kuten laminaatti? Kumpikaan ei sovellu poniseinän alustaksi, joten leikkaa se pois ja asenna se uudelleen uuden poniseinän ympärille.

A post shared by Melbourne Architects Design (@access.sketch) on Sep 8, 2016 at 11:34pm PDT