Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää paljaista kattopalkeista

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää paljaista kattopalkeista

Vanhan maailman ja maalaishenkisen tyylinsä vuoksi suosittuja kattopalkkeja käytetään, kun ne tuovat huoneeseen dramaattista voimaa ja painoarvoa. Jos rakastat ulkonäköä ja suunnittelet uuden kodin rakentamista tai laajennusta, voit sisällyttää tämän rakenneosan suunnitteluun. Voit myös tuoda maalaismaisen mutta tyylikkään ilmeen olemassa olevaan kotiin tekopalkkien avulla, jotka muistuttavat läheisesti aitoa. Lue lisää tästä ajattomasta arkkitehtonisesta elementistä ja sen hankkimisesta.

Historia ja perusteet

Kattopalkit ovat vakioelementti puurunkorakentamisessa, ja vaikka niillä on kiistaton esteettinen viehätysvoima, niiden varhaisin tarkoitus oli puhtaasti toiminnallinen: Suuret palkit tukevat tehokkaasti ylempien kerrosten ja kattojen painoa. Varhaisimpien palkkien esiasteina käytettiin hirsiä ja keppejä, jotka asetettiin kiviseinien yläosien päälle. Kun alkeelliset työkalut keksittiin, käsityöläiset pystyivät veistämään suuremmista puista pidempiä palkkeja. Paljaasta palkkirakenteesta tuli normi, ja sitä esiintyi sekä mökissä että linnoissa kaikkialla Euroopassa, idässä, Lähi-idässä ja lähes kaikissa maissa arkkitehtuurin kehittyessä.

Kun rakennustekniikka kehittyi 1800-luvulla ja puutavaratehtaita, jotka kykenivät valmistamaan puupalkkeja massatuotantona, massiiviset kattopalkit korvattiin vähitellen pienemmällä mittasahatavaralla, jota käytettiin talonrakentamisessa kattopalkkien (vinot jäsenet) ja palkkien (vaakasuuntaiset kattopalkit) kehystämiseen.

1950-luvulta 1980-luvulle korkeat katot ja suuret palkit piilotettiin matalampien, "alaslaskettujen" kattojen taakse muutostöiden yhteydessä lämmitys- ja jäähdytyslaskujen vähentämiseksi. Puurunkorakentaminen, johon viitataan myös nimellä "pylväs- ja palkkirakentaminen", ei kuitenkaan koskaan kokonaan hävinnyt – se on edelleen yleinen piirre hiihtokeskuksissa, vuoristokodeissa, mökeissä, suurissa latoissa ja maatalousrakennuksissa.

Jos et halua tehdä sitä itse, saat ilmaiset, sitoumuksettomat arviot lisensoiduilta pääurakoitsijoilta lähelläsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +

Rakenteelliset ja koristeelliset palkit

Rakennepalkkien – eli rakennuksen kantavaan rakenteeseen kuuluvien palkkien – asennus on aina parasta jättää ammattilaisten tehtäväksi. Suuremmat palkit voivat painaa koosta ja materiaalista (massiivinen kovapuu tai teollinen teräs) riippuen jopa yli tuhat kiloa, ja niiden nostaminen ja sijoittaminen vaatii nosturin. Useimmissa yhteisöissä tällaisen suunnittelun on oltava insinöörin hyväksymä ennen rakennusluvan myöntämistä, ja tarkastuksia vaaditaan koko rakennusprosessin ajan.

 • Koristepalkkeja, jotka on tarkoitettu pelkästään esteettisiksi, on monenlaisia, ja jotkut niistä voivat asentaa innokkaat tee-se-itse-rakentajat, joilla on puusepäntyön perustiedot. Jopa nämä tekopalkit voivat kuitenkin lisätä painoa huomattavasti, joten on viisasta pyytää insinööriä arvioimaan olemassa oleva rakenne ennen asennusta.
 • Tee itse mittasahatavaralla: Yksi suosittu tapa asentaa tekopalkki on sijoittaa mittasahatavara, kuten 2×4, kattoa pitkin ja rakentaa sitten kolmisivuinen puulaatikko, joka peittää sahatavaran ja luo palkin ulkonäön. Riippuen kattopalkin pituudesta, laatikon kannessa käytetyn puun painosta ja palkkien määrästä, kotisi rakenteeseen voi tulla vähintään tuhat kiloa lisää.
 • Väärennä sitä elementtirakenteilla: Onneksi valetusta lasikuidusta tai suuritiheyksisestä polyuretaanista valmistetut tekokattopalkit ovat melko kevyitä, ja ne voidaan asentaa ilman insinöörin hyväksyntää. Jos kattosi ei kestä painavampia palkkeja, nämä vaikuttavat jäljitelmät voivat olla paras vaihtoehto. Niitä on saatavana erikokoisia ja -tyylisiä, jotka jäljittelevät massiivipuupalkkeja tai teräksisiä I-palkkeja, ja ne voidaan maalata tai värjätä sisustukseen sopiviksi. Asennus on yksinkertaista, ja siihen kuuluu tyypillisesti harkkojen kiinnittäminen kattoon, kevyiden palkkien asentaminen harkkojen päälle ja niiden kiinnittäminen ruuveilla.

Olemassa olevien kattopalkkien paljastaminen

Jos omistat ennen 1920-lukua rakennetun kodin, jonka katto on alun perin kehystetty suurilla palkeilla ja kattoparruilla, unelmasi dramaattisista näkyvistä kattopalkeista saattaa odottaa yläpuolella. Koska palkit ovat jo osa rakennetta, voit yleensä poistaa alaslasketun katon ja palauttaa palkit entiseen loistoonsa.

Muista, että katon poistaminen ei ole ratkaisu kaikissa vanhemmissa taloissa. Jos nykyisessä rakenteessasi on tavallisia kattopalkkeja, jotka ovat kapeampia kuin palkit ja jotka on sijoitettu lähemmäksi toisiaan (usein 24 tuuman välein), ne eivät anna samanlaista ulkonäköä kuin lihavammat palkit, jotka on sijoitettu neljän tai viiden jalan välein tai jopa kauemmaksi toisistaan.

Näin se selviää: Jos alaslasketussa katossasi on akustiikkalevyjä, työnnä yksi niistä ylöspäin ja katso taskulampun avulla, mitä yläpuolella on. Jos uudempi katto on kehystetty ja peitetty kipsilevyllä, remonttimiehet ovat luultavasti jättäneet kattoon kulkuaukon (joka on usein komeron katossa), josta kodinomistajat pääsevät käsiksi katon yläpuolella oleviin johdotuksiin tai kanavistoon.

Suunnitteluun liittyvät näkökohdat ja yksityiskohdat

Koska kattopalkit ovat suuria ja usein vaikuttavia, ne näyttävät yleensä parhaimmilta huoneissa, joissa on korkeat tai holvikatot. Täällä on todennäköistä, että paljastetut kattopalkit lisäävät kotisi vetovoimaa. Mutta myös muut kuin holvikatot voivat hyötyä käsittelystä. Jos aiot asentaa vaakapalkit tasakattoon, varmista, etteivät ne heikennä kattokorkeutta. Monet paikalliset säännöt rajoittavat kattokorkeuden vähintään 7’6 tuumaan lattian yläpuolella, joten uusien tekopalkkien alaosan tulisi olla tämän korkeuden yläpuolella.

Rakenteeseen ja kattokorkeuteen liittyvien sääntöjen mukaisten näkökohtien lisäksi taivas on rajana sille, miten tyylittelet kattosi silmiinpistävän piirteen – anna siis henkilökohtaisten suunnittelumieltymystesi ja näiden alla olevien ideoiden toimia oppaanasi.

 • Käsin hakatut massiivipuupalkit, joissa on yhä näkyviä sahausjälkiä käsityöläisten käyttämistä sahoista, tuovat vanhaa maalaismaisemaa maalaistyyliseen kotiin, jossa on korkeat tai holvimaiset katot, vuoristomökkiin tai metsämökkiin.
 • Kaikkien palkkien ei tarvitse olla maalaismaisia. Maalatut palkit voivat luoda upean ilmeen nykyaikaiseen tyyliin sisustettuun kotiin. Kuvittele, miten ilmava tunnelma syntyy, kun valkoiset seinät yhdistetään valkoisiksi maalattuihin palkkeihin holvikatossa. Tai mieti, miltä kiiltävät mustat palkit voisivat näyttää modernissa huoneessa, jossa on kromi- ja lasikoristeita.
 • Aidot tai keinotekoiset palkit voidaan asentaa vaakasuoraan tai holvikaton kaltevia sivuja pitkin tai molempiin.
 • Yksittäinen palkki, joka ulottuu katon pituuden ylimmästä kohdasta toiseen, tunnetaan nimellä harjapalkki, ja se voidaan asentaa yhdessä vaaka- ja kaltevuuspalkkien kanssa massiivisten kattoristikoiden ilmeen luomiseksi. Pystysuorat jäsenet voidaan ottaa mukaan tukemaan vaakasuoria jäseniä.
 • Korkeaan holvikaton sisään asetetut lihaksikkaat kaaripalkit antavat suurelle huoneelle katedraalimaisen tunnelman.
 • Teräspalkit, joihin on sijoitettu näkyviä kanavistoja, voivat luoda nykyisin trendikkään teollisen ilmeen.

Paljaat kattopalkit Haitat

Paljastetuissa kattopalkeissa voi olla joitakin haittoja. Seuraavat seikat on syytä ottaa huomioon ennen päätöksen tekemistä:

 • Holvikatossa tai korkeassa katossa olevat palkit voivat olla vaikeasti puhtaana pidettäviä. Pitkävartiset pölynimurit voivat auttaa kevyiden pölykertymien poistamisessa, mutta jos palkit likaantuvat, kuten keittotason yläpuolella olevilla palkeilla on taipumus tehdä, saatat joutua kiipeämään tikkaille tai pystyttämään telineet kerran tai kaksi kertaa vuodessa puhdistusta varten.
 • Jos päätät poistaa alaslasketun katon palkkien paljastamiseksi, sähkölaskut kasvavat, koska lämmitettävää ja jäähdytettävää tilaa on enemmän. Yhden tai kahden kattotuulettimen asentaminen voi auttaa kierrättämään lämmitettyä ilmaa, joka nousee katon huipulle; säteilylattia voi myös auttaa keskittämään lämpöä lattiatasolle.
 • Jos rakennat alusta alkaen ja haluat aidot palkit, voit odottaa maksavasi kodistasi 10-15 prosenttia enemmän. Aidot palkit maksavat enemmän kuin tavallinen runkopuutavara, ja koska ne ovat raskaita ja raskasrakenteisia, myös niiden asentamisen työvoimakustannukset ovat korkeammat.

Jos et halua tehdä sitä itse, saat ilmaisen ja sitoumuksettoman arvion lähistölläsi sijaitsevilta lisensoiduilta yleisurakoitsijoilta. Etsi paikallisia ammattilaisia +