Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää holvikatoista

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää holvikatoista

Holvikatot vetävät katseen ylöspäin ja luovat tilavuuden ja avaruuden tunteen, ja ne lisäävät dramaattisuutta muuten tavallisiin huoneisiin. Kuten muutkin arkkitehtoniset suunnitteluelementit, holvikatot tulevat ja menevät muodista. Mutta kun pohjaratkaisut pienenevät, katot yleensä nousevat, jotta saadaan aikaan illuusio suuremmasta asuintilasta.

Käytännössä mikä tahansa talo, jossa on vino katto, tukee holvikaton rakentamista, kunhan ullakkotilaa on olemassa holvin rakentamista varten. Korkeammat holvit edellyttävät jyrkempiä kattokaltevuuksia, kun taas matalammat katot sopivat vain matalampiin holveihin. Vaikka minkä tahansa huoneen voi holvata, henkilökohtaisista mieltymyksistäsi riippuen useimmat asunnon omistajat valitsevat kattoholvin perhehuoneeseen tai suureen huoneeseen, jossa katto pääsee täysin oikeuksiinsa.

Jos suunnittelet uuden talon rakentamista tai lisäystä nykyiseen kotiisi ja mietit, sopiiko holvattu katto sinulle, jatka lukemista. Selitämme, mitä holvikatolla tarkoitetaan nykypäivän kodinsuunnittelujargonissa, ja kerromme tämän vaikuttavan ominaisuuden yksityiskohdat, jotta voit tehdä hyvin perustellun päätöksen.

Holvattu vs. katedraali.

Termejä "holvattu" ja "katedraali" käytetään joskus synonyymeinä, mutta historiallisesti ne olivat erilaisia:

  • Jo vuonna 217 jKr. roomalaisten julkisten kylpylöiden rakentamisessa esiintyneet varhaiset holvikatot olivat kupoli- tai kaarimaisia, ja ne perustuivat arkkitehtoniseen periaatteeseen, jonka mukaan yläpuolinen kaari muodostaa uskomattoman vahvan painoa kantavan rakenteen.
  • Katedraalikattojen sivut ovat perinteisesti suorat ja ne kallistuvat ylöspäin samassa kulmassa kuin katon ulkolinja. Tämäntyyppinen rakenne on myös rakenteellisesti vankka, ja huomattavia esimerkkejä ovat muun muassa Prahassa, Tšekin tasavallassa sijaitseva 13-14. vuosisadalla rakennettu Neitsyt Marian kirkko ennen Týniä, jonka korkeat tornit kohoavat yhä kaupungin yläpuolelle.
  • Goottilaiset katedraalit, kuten Pariisin Notre-Dame de Paris, joka rakennettiin 1300-luvulla, ovat osoitus kestävästä rakenteesta, ja ne voivat sisältää sekä kaari- että katedraalirakenteita, ja monissa niistä on ylenpalttisen hienoja yksityiskohtia, jotka voivat viedä hengen.

Nykypäivän laajennetussa rakennusjargonissa holvikatoilla voi olla kaarevat tai suorat sivut ja symmetriset tai epäsymmetriset linjat. Koska sanoja "holvattu" ja "katedraali" saatetaan nykyään käyttää vaihtelevasti, tärkeää on valita huolellisesti korotuksen muoto ja koko – ja kutsua sitä sitten miksi haluat!

Holvikattotyypit

Kaariholvikaaria on monenlaisia, perusmuotoisesta, puoliympyrän muotoisesta tynnyristä, joka kulkee katon pituudelta toisesta päähän, kohtisuoraan toisiaan leikkaaviin tynnyrikaariin, jotka tunnetaan nimellä "nivelvartiokaari". Suosittuja ovat myös kaarevat kattotasot, jotka kapenevat noustessaan ja kohtaavat yhdessä keskipisteessä muodostaen kupolimuodon, jota kutsutaan "kupoliholviksi". Erilaisia kapeita, leveitä, suuria tai pieniä kaaria voidaan yhdistellä yksilöllisten holvitehosteiden luomiseksi. Kun kyseessä on katedraaliholvi, jossa sisäkatto on samansuuntainen kuin ulkokattolinja, kattoikkunoiden asentaminen on yksinkertainen prosessi.

Holvikattojen hyvät ja huonot puolet

Mitä ihanaa näissä dramaattisen korkeissa katoissa ei ole? Usein askel jopa 11 jalan korkuisiin seiniin verrattuna, ja harjakaton tarjoama lisäkorkeus saa jopa keskikokoisen huoneen tuntumaan mahtipontiselta ja ilmavalta. Lisäksi ylimääräinen seinätila merkitsee enemmän tilaa laajennetuille ikkunoille, ikkunapylväille ja jopa kattoikkunoille – hei, luonnonvaloa.

Ja vaikka nämä ominaisuudet voivat jäljitellä menneiden vuosisatojen arkkitehtuurin loistoa, holvikatot sopivat lähes mihin tahansa tyyliin: paljaat puupalkit voivat näyttää mökkimäisiltä tai sopia hirsimökkiin, riippuen alla olevasta sisustuksesta, kun taas kaaret ja holviholvit voivat olla joko perinteisiä tai ainutlaatuisen moderneja.

Kaikesta kauneudesta, tilavuudesta ja arvosta huolimatta, jonka holvikatot tuovat kotiin, niillä on myös joitakin haittoja, jotka saisivat kodinomistajat, jotka haluavat rakentaa sellaisen kotiinsa, miettimään kahdesti.

Ensinnäkin holvikaton rakentaminen nostaa kodin rakentamisen neliöhintaa useista syistä. Aina kun työntekijä joutuu käyttämään tikkaita tai telineitä rakentaakseen, leikatessaan tai maalatessaan, työ hidastuu, mikä merkitsee lisää työvoimakustannuksia. Kaarevilla ja kupolimaisilla sivuilla varustetuissa holveissa tarvitaan vielä enemmän työvoimaa, koska rakennusmateriaalit, jotka ovat yleensä suoria ja litteitä, on sovitettava kaareviin pintoihin sopiviksi. Korkeudesta, muotoilusta ja verhoilusta riippuen holvikatto voi lisätä kokonaiskustannuksia viidestä 20 prosenttiin. Jos halutaan hienostuneesti suunniteltu kupoli, lisäkustannukset voivat olla vieläkin suuremmat.

Holvikatot olivat silti muotia 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa rakennetuissa keski- ja korkealuokkaisissa yksilöllisissä ja erillisrakennetuissa kodeissa, mikä ei tarkoita sitä, etteivätkö nämä tyylit olisi haluttuja nykyäänkin. Kun käyttökustannukset nousivat pilviin, asunnon omistajat alkoivat kuitenkin pohtia näin korkeiden kattojen hyviä ja huonoja puolia. Korkeiden huoneiden lämmittäminen ja jäähdyttäminen tyypillisillä paineilmajärjestelmillä maksaa enemmän, koska lämpö nousee nopeasti asuintilasta yläpuolella olevaan käyttämättömään ilmavaan tilaan. Tämän vastapainoksi kodinomistajat ovat harkinneet lattialämmitystä, joka lämmittää huoneen sisällä olevia esineitä, ja/tai kupolin tai holvin yläosaan asennettuja kattotuulettimia, jotka voivat auttaa kierrättämään kuuman ilman, joka nousee takaisin huoneeseen, jossa sitä arvostetaan kylminä talvikuukausina. Vaihtoehtoisesti automaattisilla lämpötila-antureilla varustettujen avattavien kattoikkunoiden asentaminen voi vapauttaa kotisi kuumasta ilmasta, jolla on taipumus kerääntyä holviin kesähelteillä.

Rakentamisen perusteet

Holvikaton sisällyttäminen taloon on parasta tehdä talon alkuperäisen rakentamisen yhteydessä tai haluttaessa osana talon uutta lisäystä. Vaikka holvikaton jälkiasentaminen on mahdollista, se on useimmille asunnonomistajille liian kallista, koska siihen liittyy laajoja rakennesuunnittelutöitä, joiden tarkoituksena on muuttaa olemassa olevia kattopalkkeja tai kattoristikoita uuden holvin asentamiseksi.

Holvikatot voidaan rakentaa joko runkorakenteilla, mikä tarkoittaa jokaisen palkin ja palkin kiinnittämistä yksitellen, tai asettamalla kattoristikot, jotka tulevat kattoristikkovalmistajalta ja joissa holvitila on jo huomioitu. Holvikattojen luomiseen käytetään joko saksiristikoita tai holvattuja rinnakkaisjousiristikoita, jotka molemmat on rakennettu useista puuosista kattorakenteeksi. Ristikkovalmistajan edustaja neuvottelee urakoitsijan kanssa ja teettää ristikoiden suunnittelun sopivaksi. Ristikot toimitetaan työmaalle kuorma-autoilla, ja rakennusmiehet asentavat ne paikoilleen, jolloin niiden alapinnat muodostavat halutun holvin muodon.

Miten tahansa ne rakennetaankin, holvikaton asentaminen on ammattilaisten eikä tee-se-itse-projektin tehtävä, joka edellyttää paikallisten rakennusmääräysten ja teknisten spesifikaatioiden noudattamista. Kenen tahansa kokeneen urakoitsijan tai rakentajan pitäisi pystyä rakentamaan holvikatto, mutta kun teet tutkimusta, pyydä nähdä esimerkkejä heidän töistään tässä suhteessa.

Puhdistus ja huolto

Holvikaton korkeudesta riippuen katon puhdistaminen voi osoittautua vaikeammaksi kuin tavallisen tasakaton puhdistaminen. Holvin ylempiin alueisiin pääseminen pölyjen pyyhkimistä varten saattaa vaatia tikkaita ja jatkotyökaluja, ja jos haluat maalata katon uudelleen, sinun on todennäköisesti seisottava telineillä. Kysy itseltäsi, onko ylimääräinen vaiva sen visuaalisen vaikutuksen arvoinen, jonka holvikatto tuo kotiisi.