Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää betonipintojen talvihoidosta

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää betonipintojen talvihoidosta

Jos olet asunnon omistajana talvikunnostamassa kiinteistöjäsi, olet luultavasti jo loppusyksystä vaihtanut ulko-ovien vanhat sääsuojukset, puhdistanut kotisi kourut ja tiivistänyt vetävät ikkunat – kaikki vanhan talven tuloa odotellessasi. Mutta oletko ryhtynyt toimenpiteisiin suojellaksesi ulkobetoniasi tulevalta kylmältä? Vaikka betoni on yksi kestävimmistä rakennusmateriaaleista, saatat yllättyä siitä, että jalkakäytävät, terassit, lintulautat ja muut betonielementit talosi ympärillä voivat kärsiä lumen ja jään vaikutuksesta sekä talven pakkasista.

Ellei betonia ole tiivistetty, se on huokoinen, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että se ei ole läpäisemätön kosteudelle. Lämpimällä säällä betoniin jäänyt ylimääräinen sade- tai kastevesi haihtuu helposti, mutta kun lämpötila laskee alle 32 celsiusasteen, kosteus jäätyy ja laajenee. Lämpötilan vaihtelujen aiheuttama liike voi aiheuttaa betoniin halkeamia tai pinnan lohkeilua (kun betonin pintakerros irtoaa ja paljastaa kuoppaisia kohtia). Kun betonipinta on kerran halkeillut, se on vielä suuremmassa vaarassa vaurioitua, koska vesi voi tunkeutua halkeamiin ja aiheuttaa jäätyessään voimakasta painetta, joka laajentaa olemassa olevia halkeamia ja heikentää betonin rakenteellista vakautta. Jos betonilaatat, kuten terassit ja jalkakäytävät, ovat betonilaattoja, suurten halkeamien läpi tihkunut vesi voi kyllästää alla olevan maan, jolloin maa kohoaa ylöspäin, kun maaperässä oleva vesi jäätyy ja laajenee. Tämä liike luo epätasaisen ja mahdollisesti vaarallisen kävelypinnan.

Onneksi sinulla on aikaa pysäyttää kausittainen vahinkokierre ennen kuin se alkaa. Jos olet tosissasi talvikunnossapidon suhteen, on järkevää laajentaa syksyn tehtävälistaa muutamalla fiksulla käytännöllä, jotka suojaavat betonisi talven vahingolliselta jäätymis-sulatuskierrolta.

1. Korjaa ja korjaa

Onko betonilaatoissasi jo havaittavissa vaurion merkkejä – esimerkiksi jopa neljänneksen tuuman levyisiä halkeamia tai pinnan lohkeilua? Paras tapa estää vaurioiden leviäminen vuodenaikojen vaihtuessa – puhumattakaan siitä, että pintatiiviste tarttuu – on korjata vauriot ensin. Hyvä uutinen on, että kunhan laatta on vielä tasainen, voit korjata sen itse.

Halkeamien korjaus

Halkeamien etenemisen pysäyttämiseksi täytä ne joustavalla tiivistysaineella, kuten Quikreten polyuretaanibetonihalkeamien tiivistysaineella. Valmistajan ohjeiden mukaisesti levitettynä polyuretaanibetonihalkeamien tiiviste muodostaa pinnan kanssa vesitiiviin sidoksen, joka sulautuu visuaalisesti betonin tekstuuriin. Kun tiiviste on kuivunut, se säilyttää vielä jonkin verran joustavuutta eikä se vedä pois halkeaman reunoilta, vaikka betoni laajenee tai supistuu huomaamattomasti lämpötilan vaihteluiden seurauksena.

Laatat, joissa on laajoja vaurioita (esimerkiksi kohoaminen, epätasaiset pinnat tai lukuisat halkeamat, jotka ovat yli neljänneksen tuuman kokoisia), saattavat vaatia ammattimaisen korjauksen. Jos olet huolissasi betonilaatan vakaudesta, kysy neuvoa hyvämaineiselta betoniurakoitsijalta ennen korjausten aloittamista.

Ratkaisu pinnan lohkeiluun

Vahvista ja palauta paikoitellen rikkinäiset betonilaatat entiseen loistoonsa ennen kuin tiivistät niiden pinnat kestämään tulevia kovia sääolosuhteita. Näppärä tee-se-itse-rakentaja voi toteuttaa tämän helposti ja edullisesti pinnankorjausaineen, kuten Quikreten Concrete’s Concrete Resurfacerin, avulla. Concrete Resurfacerin onnistunut käyttö edellyttää, että puhdistat ensin kaiken lian, lian ja rasvan pois koneellisella pesurilla, ennen kuin levität pinnoiteseoksen pitkävartisella siivekkeellä. Concrete Resurfacer sitoutuu olemassa olevaan betoniin ja luo lähes saumattoman pinnan vanhoille jalkakäytäville, ajoteille ja terasseille.

Kun korjaukset ja pinnoitus on tehty, muista tiivistää kuin uusi betonipinta Concrete Cure & Seal -aineella, jotta se pysyy tuoreen valetun näköisenä tulevina vuosina.

2. Tiivistä betonipinnat.

Tiivistäminen on kiistatta paras tapa suojata betonilaattapintoja, ja sen tekeminen ennen lämpötilojen laskua auttaa estämään jään ja lumen sisältämän kosteuden imeytymisen betonipintaan ja sen heikentymisen sen jäätyessä. Jos betonisi on kunnossa – tai jos olet hiljattain tehnyt muutamia korjauksia sen kuntoon saattamiseksi – voit levittää hyvän akryylitiivisteen, kuten Quikreten Concrete Cure & Sealin, suojaamaan sitä tulevilta pakkasilta.

Vaikka Concrete Cure & Seal on kirkas, se parantaa viileää laattaasi houkuttelevalla satiinipinnoitteella, joka suojaa vedeltä sekä ankarilta kemikaaleilta ja suolalta, joita käytetään talven aikana käytävien ja portaiden jäänpoistoon. Yksi gallona Concrete Cure & Sealia tiivistää tehokkaasti noin 150-200 neliöjalkaa betonia. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi Concrete Cure & Seal voidaan levittää uudelleen vuosittain konepesun jälkeen, jotta aiemmin levitetyn tiivisteen jäljet saadaan poistettua.

3. Betonipatsaiden talvihoito.

Maalaamattomat betonipatsaat ja puutarhataide voidaan myös tiivistää talvivaurioiden estämiseksi, mutta voit suojata nämä alttiit pinnat paremmin lisätoimenpiteillä. Siirrä esimerkiksi kevyemmät esineet, kuten askelkivet ja muut pienet betonielementit, varastoon tai autotalliin, jossa ne eivät altistu jäätävälle kosteudelle. Jos tämä ei ole mahdollista, tyhjennä ja käännä lintukylpyjen ja suihkulähteiden altaat ja peitä ne (samoin kuin patsaat tai muut betoniset koriste-esineet) pressulla, joka on sidottu tiukasti narulla. (On tärkeää tyhjentää altaat ensin! Seisova vesi betonialtaissa voi jäätyessään laajentua niin paljon, että se voi halkaista altaat, vaikka ne olisivatkin suljettuja!)

Jos haluat tarjota vettä höyhenystävillesi koko talven ajan ilman betonin rikkoutumisen vaaraa, voit kytkeä sähköisen lintukylpyammeen vedenlämmittimen lähimmästä ulkopistorasiasta lintukylpyammeeseen, mikä estää seisovan veden jäätymisen. Lintukylpysi selviää talvesta, ja kaikki linnut, jotka eivät ole muuttaneet, arvostavat sitä, että niillä on paikka juoda, kun muut vesilähteet ovat jäätyneet.

Tämän sisällön on toimittanut Quikrete. Sen faktat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.