Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää katemateriaaleista

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää katemateriaaleista

Et luultavasti ajattele katon kestävyyttä juuri lainkaan, ennen kuin sinun on aivan pakko. Mutta odottaminen siihen asti, kunnes kattoon tulee vuoto tai muu havaittava vaurio, voi johtaa kalliisiin (ja pitkiin) korjauksiin. Olitpa sitten ensimmäistä kertaa asunnon ostaja tai pitkäaikainen asunnon omistaja, eri kattomateriaalien hyvät ja huonot puolet on tärkeää, jotta voit sekä ylläpitää ja suojella kotisi ulkovaippaa että varmistaa, että se kestää vuosia.

Katemateriaalien tyypit

Kotiinne sopivan kattomateriaalin tulisi sopia sekä arkkitehtoniseen tyyliisi että ilmastoonne. Älykkään materiaalivalinnan tekeminen on ensimmäinen ja paras tapa välttää kalliit korjaukset myöhemmin.

Asfalttipaanut

Kestävät ja helposti asennettavat asfalttipaanut kestävät yleensä noin 25 vuotta. Asfalttia on saatavana monissa eri väreissä ja sitä tarjotaan verrattain edullisimpaan hintaan, joten ei ole mikään yllätys, että asfaltti on yleisin katemateriaali. Lisäbonuksena joissakin on sinkki- tai kuparirakeita, jotka estävät levän kasvua, joka vaivaa ilmastoja, joissa ilmankosteus on korkeampi.

Puiset vyöruusujalat ja -pihlajat.

Puiset vyöruusukilvet ovat suosittuja sekä Tyynenmeren luoteis- että länsialueilla. Näiden tasaisesti koneella sahattujen – ja joskus käsintehtyjen – materiaalien hinta on kaksi kertaa asfalttia kalliimpi (mutta niiden käyttöikä on sama), ja ne tarjoavat ajattoman, rustiikkisen viehätyksen mihin tahansa kotiin. Jos tämä ilme kuitenkin houkuttelee sinua, ole varuillasi: jotkin kunnalliset palomääräykset kieltävät puisten vyöruusujen käytön, vaikka joissakin niistä on nykyään tehtaalla tehty käsittely, joka tekee puusta palonkestävää.

Kaakeli, savi ja sementti

Palonkestävät ja erittäin kestävät kattotiilet, savi ja sementti ovat usein nähtyjä espanjalaistyylisiä taloja varustamassa lounaassa. Ainutlaatuisen ulkonäön mukana tulee kuitenkin myös kova hintalappu, sillä ne maksavat noin kolminkertaisesti asfalttiin verrattuna. Korkean hinnan vastapainona on kuitenkin korkea käyttöikä, sillä tiilikatto voi kestää 50-100 vuotta.

Liuskekivi

Liuskekivi kuuluu kestävimpiin katemateriaaleihin sen raskaan, luonnonkivikoostumuksen ansiosta. Vaikka nämä ominaisuudet tekevät siitä kalleimman – se on noin 12-20 kertaa kalliimpi kuin asfaltti – se voi olla lisäkustannusten arvoinen, sillä se voi kestää yli 100 vuotta.

Metalli

Suositut tasakatoilla tai matalilla katoilla käytettävät alumiini-, teräs- ja kuparimallit voidaan muovata tai puristaa jäljittelemään muita materiaaleja, kuten vyöruusuja ja kattotiiliä. Kestävät, kevyet ja sään- ja palonkestävät metallikattomallit kestävät noin 35 vuotta ja ovat kustannuksiltaan samanlaisia kuin kattotiilet, savi tai sementti.

Komposiittikatto

Jos haluat liuskekivi- tai puunäköä, mutta et halua liikaa rahaa, kokeile synteettistä, polymeeri- tai komposiittikattoa. Näitä keinotekoisia vaihtoehtoja tarjotaan näköisina, jotka kopioivat suosittuja, joskin kalliita materiaaleja. Synteettiset, polymeeri- tai komposiittikattotiilet ovat myös kevyitä, kestäviä ja verrattavissa halvempaan asfalttiin. Tämä materiaali voi kestää jopa 50 vuotta, ja sen ylläpito vaatii vain vähän vaivaa.

Löydä parhaat paikalliset kattoammattilaisetVertaile useita tarjouksia alueesi luotettavilta kattoammattilaisilta. Etsi ammattilaiset nyt +

Kattorakenteiden asennus

Riippumatta siitä, minkä materiaalin valitset, on olemassa muutamia turvatoimia, jotka sinun on otettava käyttöön, jotta vältät kalliit vahingot myöhemmin.

Kunnollinen ilmanvaihto on ratkaisevan tärkeää, jotta katto kestää pitkään.

Jos tuuletusta ei ole, lämpö ja kosteus voivat kerääntyä kattopellin alle ja aiheuttaa rakenteellisia vaurioita tai lahoa. Sälekaihtimet, kattotuuletusaukot ja tuuletusaukot voivat auttaa ehkäisemään näitä ongelmia.

Vuodot ovat ilmeinen ongelma, joka on syytä välttää.

Harkitse metallisen vaipan, ns. pellin, asentamista eri materiaalien liitoskohtiin, kuten kattoikkunoiden tai tuuletusaukkojen ympärille. Asianmukainen päällekkäisyys ja porrastetut liitokset ovat muita tapoja estää vuotoja.

Katon käyttöiän maksimointi

Ilmastosi ja sääolosuhteet vaikuttavat kattosi käyttöikään ja suorituskykyyn. Jos asut sateisella alueella, voit kärsiä kattokannen lahosta, jos et ryhdy asianmukaisiin toimiin. Jos kaupungissasi on kovat talvet, jääpadot katolla saattavat olla yleinen ilmiö. Jopa voimakkaat tuulet voivat puhaltaa tai katkaista kattotiiliä.

Jos haluat varautua näihin odottamattomiin ongelmiin, aloita säännöllinen tarkastus sekä vuosittain että suurten sääilmiöiden jälkeen. Näin voit havaita pienet ongelmat, jotka voivat muuttua suuriksi korjauksiksi. Kun tarkastat kattoasi, varo näitä punaisia lippuja:

  • Kattopellitykset, jotka eivät ole tasaisella tasolla. Toinen varma merkki siitä, että sinun on tehtävä korjauksia, ovat vyöruusut, joissa on merkkejä halkeilusta, käpristymisestä, vääntymisestä tai muista ilmeisistä vaurioista.
  • Katon roikkuvat alueet voivat olla merkki lahosta tai muusta kosteusvauriosta. Alapuolella oleva kansisto on ehkä korjattava suuremman ongelman estämiseksi.
  • Jos kouruissa tai syöksytorvissa on kattorakeita, se voi olla varoitusmerkki siitä, että kattosi on elinkaarensa lopussa.

Muista, että muutama epämuodostunut vyöruusu tai pieni vuoto ei välttämättä ole syy huoleen – katto saattaa vain tarvita hieman hoitoa. Jos olet huolissasi, ota yhteyttä kattourakoitsijaan varmistaaksesi, että kaikki on kunnossa.

Löydä parhaat paikalliset kattoammattilaisetVertaile useita tarjouksia alueesi luotettavilta kattoammattilaisilta. Etsi ammattilaiset nyt +