Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kattotarkastuksista

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kattotarkastuksista

Kotisi katto on sen ensimmäinen puolustuslinja myrskyjä ja äärimmäisiä sääoloja vastaan, olipa kyseessä sitten yli metrin lumi, joka putoaa taivaalta yön aikana, tai kovat tuulet, jotka repivät kaupungin läpi. Kun kodinomistajat luottavat sokeasti kattoonsa ja laiminlyövät sen täysin, kunnes kattoon ilmaantuu ensimmäinen merkki vuodosta, heillä saattaa olla jo edessään paljon suurempia ongelmia – esimerkiksi ei-toivottuja rakenteellisia ongelmia, homekasvustoa tai vaurioituneita eristeitä. Säästä itsesi myöhemmältä päänsäryltä tarkastuttamalla kattosi säännöllisesti.

Milloin kattotarkastukset kannattaa ajoittaa?

Rakeiden tai muun merkittävän sääilmiön jälkeen useimmat kodinomistajat tunnistavat tarpeen tehdä perusteellinen kattotarkastus sen selvittämiseksi, onko heidän kattonsa kärsinyt vaurioita. Se ei kuitenkaan saisi olla ainoa kerta, kun mietit kattosi kuntoa.

Ehkä kaikkein tärkein aika vuodesta tarkastuttaa katto on syksyllä, ennen talven kylmyyttä. Ajoitus on avainasemassa. Jäiset lämpötilat voivat vaarantaa uusien kattoasennusten ja kattopeltien vaihdon kaltaisten korjausten onnistumisen, koska uudet kattopelti ei voi tiivistyä kunnolla, kun ulkona on liian kylmä. Lisäksi korjausten yrittäminen jäisillä katoilla voi olla vaarallista, joten liian myöhään kauden aikana paljastuneet katto-ongelmat voidaan joutua korjaamaan vasta keväällä. Syksyn tarkastuksen puolesta puhuu myös se, että tietyt kattokorjaukset olisi aloitettava syksyllä, jotta ne voidaan suorittaa loppuun seuraavana keväänä – esimerkiksi sammaleen ja jäkälän torjunta. Kumpaankin näistä valloittajista käytettävät ratkaisut voivat vaatia pitkän ajan, joskus jopa 180 päivää, toimiakseen. Jos sammal tai jäkälä havaitaan syksyn kattotarkastuksen yhteydessä, on vielä mahdollisuus torjua ne ennen kylmän sään alkamista. Silloin käsittely voi toimia pitkien talvikuukausien aikana, ja kuolleet jäkälät voidaan pyyhkiä tai huuhdella pois keväällä.

Omakotitalotarkastukset vs. ammattitarkastukset

Useimmat kodinomistajat pystyvät havaitsemaan ilmeiset katto-ongelmat, kuten puuttuvat tai räystäslaatat, kiipeämättä katolle. Muut vauriot eivät kuitenkaan näy yhtä hyvin harjaantumattomalle silmälle, minkä vuoksi on tärkeää pyytää ammattilaisen lausunto. Jos kattosi on suhteellisen uusi (alle viisi vuotta vanha), siinä ei ole merkkejä sisäpuolisista vuodoista eikä se ole ollut alttiina suurille sääilmiöille edellisen tarkastuksen jälkeen, voit todennäköisesti tyytyä silmämääräiseen tarkastukseen maasta käsin ja nopeaan ullakkotarkastukseen vuotojen varalta. Kaikissa muissa tapauksissa kattavan kattotarkastuksen pitäisi kuitenkin teettää kattoalan ammattilaisella, joka tietää, mitä etsiä.

Löydä luotettavat paikalliset ammattilaiset mihin tahansa kotiprojektiin Etsi ammattilaisia nyt. +

Kausittaisia kattotarkastuksia varten, etenkin jos kattosi on yli 10 vuotta vanha, kutsu hyvämaineinen kattourakoitsija paikalle katsomaan. Jos menet kattotarkastukseen ajatellen, että kattosi on vaurioitunut jollakin tavalla, soita vakuutusyhtiöllesi – se saattaa kattaa korjauskustannukset. Asiamiehesi järjestää pätevän kattotarkastajan tutkimaan katon ja tekemään päätöksen.

Mitä odottaa ammattimaiselta kattotarkastukselta?

Kattotarkastaja etsii vuotoja, epätavallista kulumista, tuulen puhaltamien roskien aiheuttamia vaurioita, orgaanisen kasvun aiheuttamia ongelmia ja ongelmia, jotka ovat saattaneet ilmetä kattopeltien asennuksen tai myöhempien korjausten aikana. Lopulta kattotarkastus jaetaan neljään osa-alueeseen: rakenne, materiaalit, sisätilat ja ammattitaito.

  • Rakennetarkastus: Tarkastaja tarkastaa epätasaiset kattotasot ja merkit notkahduksesta, minkä lisäksi hän tutkii kattopellin, -listan ja -kourujärjestelmän kunnon. Muuratut savupiiput on tarkastettava tällä kertaa halkeamien, murenevan laastin ja savupiipun korkkien vaurioiden varalta. Tarkastaja voi myös tarkastaa ullakon tuuletuksen; epäasianmukainen tuuletus voi johtaa lämmön ja kosteuden kertymiseen, mikä lyhentää katon käyttöikää ja lisää jääpatojen muodostumisen riskiä katon reunaan.
  • Materiaalin tarkastus: Tarkastaja etsii irtonaisia, puuttuvia tai käpristyneitä vyöruusuja, tahroja, sammalta, ruostetta ja puuttuvia pellityksiä tai kiinnikkeitä. Katon laaksoihin tai maahan kourujen syöksykourujen alapuolelle laskeutunut vyöhyke on merkki siitä, että katon käyttöikä saattaa olla lopussa. Tarkastaja tarkastaa myös tuuletusputkien ympärillä olevat kumisaappaat ja -tiivisteet ja etsii niistä aukkoja tai vaurioita.
  • Sisätilojen tarkastus: Koska kattovuodot lopulta vahingoittavat kotiasi, tarkastaja tarkastaa sisäkatot, ullakon ja sisäseinät vesitahrojen, homeen, lahon ja muiden merkkien varalta, että vesi pääsee taloosi.
  • Työn laadun tarkastus: Perusteellinen tarkastaja tutkii kattosi sellaisten työvirheiden varalta, jotka voivat lisätä vuotojen tai muiden kattovaurioiden riskiä tulevaisuudessa. Katon läpivientien – kuten tuuletusputkien, kattoikkunoiden ja savupiippujen – ympärillä olevat virheelliset pellitykset olisivat kaikki punaisia lippuja.

Kattoanalyysi

Tarkastuksen jälkeen saat yksityiskohtaisen raportin kattosi kunnosta ja siitä, mitä korjauksia on mahdollisesti tehtävä, jotta katto pysyy hyvässä kunnossa. Jos korjaukset ovat välttämättömiä, sovi ne mahdollisimman pian – ennen lumen tuloa, jos mahdollista. Näin voit olla varma, että kattosi on hyvässä kunnossa, kun lumi peittää naapuruston.

Löydä luotettavat paikalliset ammattilaiset mihin tahansa kotiprojektiin Etsi ammattilaisia nyt. +