Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää jäänpoistojärjestelmistä

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää jäänpoistojärjestelmistä

Kaikista vaaroista, jotka iskevät pelkoa keskivertokodinomistajan sydämeen, jääpadot ovat varmasti listan kärjessä. Ilmiön tekee vielä uhkaavammaksi se, että toisin kuin monet muut kotikatastrofit – esimerkiksi kaatunut puu – jääpadot eivät ole ilmeisiä uhkia. Usein kodinomistaja edes huomaa ongelman vasta, kun vahinko on jo tapahtunut.

Avainasemassa ei siis ole jääpatojen poistaminen niiden muodostumisen jälkeen, vaan pikemminkin niiden muodostumisen estäminen. Tähän on useita tapoja, mutta suurinta suojaa etsivät asunnonomistajat valitsevat usein jäänpoistokaapeleiden asentamisen kattolinjaan. Tässä on syy.

Mikä on jääpato?

Jääpatoja muodostuu talvella, voimakkaiden lumimyrskyjen jälkeisinä päivinä ja viikkoina. Alhaalta nousevan lämmön lämmittämänä katolle kertynyt lumi alkaa sulaa. Ennen kuin sulanut lumi valuu pois katolta, se kuitenkin jäätyy uudelleen aivan reunan tuntumassa, räystään yläpuolella. Kauden mittaan toistuvien jäätymis-sulamisjaksojen jälkeen katon ulkonevalle osalle muodostuu paksu jääpeite. Kun tämä pato on muodostunut, katolle sulava lumi kerääntyy ja lammikoituu sen taakse. Lopulta tämä seisova vesi tunkeutuu vyöruusujen alle ja aiheuttaa vuotoja ja monissa tapauksissa laajoja (ja kalliita) vahinkoja.

Kerran purtu, kahdesti ujo: Todellakin, todennäköisimmin jääpatoja vastaan ryhtyvät toimenpiteisiin juuri ne asunnonomistajat, jotka ovat aiemmin jättäneet riskin huomiotta ja joutuneet maksamaan siitä. Mutta vaikka et olisikaan koskaan aiemmin joutunut käsittelemään jääpatoja, jos asut alueella, jossa talvisin vallitsee äärimmäinen sää, on järkevää minimoida haavoittuvuutesi.

Miten jäänpoistokaapelit auttavat?

Edulliset, helposti asennettavat jäänpoistokaapelit tarjoavat ehkä suorimman ja tehokkaimman suojan. Nämä kaapelit kiinnitetään räystäiden päälle (ja usein myös kouruihin), ja ne tuottavat lämpöä, joka estää sulan lumen jäätymisen uudelleen ennen kuin se ehtii valua katolta sadevesiviemäriin ja lopulta pihalle.

SupplyHouse.comin teknisen asiantuntijan Daniel O’Brianin mukaan "jäänpoistokaapelit ovat eristettyjä sähkölämmitysjohtoja, jotka on erityisesti suunniteltu katto- ja kourusovelluksiin". Tällaiset tuotteet on valmistettu kestämään auringonvaloa, kosteutta ja iskuja, ja ne tarjoavat luotettavan ja pitkäaikaisen jääpatojen ehkäisyn. "Kun se on kerran siellä, pidä jäänpoistojärjestelmä siellä lopullisesti", O’Brian sanoo. "Teoriassa kodinomistajat voisivat purkaa asennuksen joka kevät, mutta sitä ei todellakaan tarvitse tehdä." Vahvoilla, kestävillä kiinnikkeillä kiinnitetyt kaapelit pysyvät paikoillaan vuosia, ja O’Brian jatkaa: "Ne ovat käytännössä huoltovapaita."

Etsi luotettavia paikallisia ammattilaisia kaikkiin kotiprojekteihin Etsi ammattilaisia nyt +

Jäänpoistokaapelien asentaminen

On kuitenkin tärkeää huomata, että jäänpoistojärjestelmän suorituskyky ja pitkäikäisyys riippuvat asianmukaisesta asennuksesta. Tästä syystä O’Brian suosittelee urakoitsijan palkkaamista. "Tee-se-itse-tekijällä ei ehkä ole vaikeuksia kiivetä katolle ja asentaa kaapeli, mutta koska kaapelin oikea sijainti ja kiinnitys on ratkaisevan tärkeää, virheille on paljon sijaa." Lisäksi kaapelit vaativat yleensä ulkotiloissa käytettävän GFCI-pistorasian. "Jos sellaista ei vielä ole, sinun on ainakin otettava mukaan sähköasentaja." "Jos sinulla ei ole sellaista, sinun on otettava mukaan sähköasentaja." On hyödyllistä työskennellä kokeneen henkilön kanssa: Kun tarjolla on niin paljon vaihtoehtoja, oikean tuotteen valitseminen voi olla hankalaa.

Jäänpoistokaapelit on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti yleisimmän kattomateriaalin – asfalttipaanujen – kanssa. Jos sinulla on esimerkiksi metallikatto, on otettava huomioon erityiset näkökohdat. Sinun on otettava huomioon kattosi koko ja ennen kaikkea sen muoto. Lisäksi on otettava huomioon ympäristömuuttujia, kuten kotisi auringon suuntaus ja vallitseva tuulensuunta. Muista myös, että ominaisuudet vaihtelevat tuotteesta toiseen. Kuten O’Brian toteaa: "Peruslaitteet yksinkertaisesti kytketään ja käynnistetään." Mutta jos olet huolissasi energiansäästöstä, "valitse järjestelmä, joka säätelee itseään ulkolämpötilan mukaan".

SupplyHouse.comin asiantuntijat auttavat sinua löytämään jäänpoistojärjestelmän, joka sopii sekä tarpeisiisi että budjettiisi.

Lisäsuojaus jääpatoja vastaan

Voit tietysti ryhtyä muihinkin toimiin kotisi suojaamiseksi. Esimerkiksi ullakon eristäminen ja tuuletus voivat auttaa hallitsemaan ullakon lämpötilaa, mikä puolestaan hidastaa lumen sulamista. Jos jääpato muodostuu parhaista yrityksistäsi huolimatta, jää- ja vesiesteet osoittautuvat usein arvokkaaksi suojaksi, sillä ne estävät veden tunkeutumisen kotiin ja lieventävät siten pahimpia vahinkoja. Mikään toimenpide ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa yhtä suoraan kuin jäänpoistokaapeleiden asentaminen. Loppujen lopuksi on kuitenkin vähemmän tärkeää, minkä strategian valitset, kuin se, että tiedostat riskin ja etsit ennakoivasti toimivan ratkaisun.

Tämän viestin on toimittanut SupplyHouse.com. Sen faktat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.

Etsi luotettavia paikallisia ammattilaisia mihin tahansa kotiprojektiin Etsi ammattilaisia nyt +