Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää betonityötasoista

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää betonityötasoista

Betonia käytetään usein perustuksissa, takapihojen terasseilla ja aitapylväiden asennuksissa, ja se on yksi vahvimmista rakennusmateriaaleista. Mutta tiesitkö, että se voi olla myös yksi kauneimmista? Seoksen muokattavuuden, vaihtelevan värin ja mahdollisten tyylikkäiden lopputulosten ansiosta se tähdittää yhtä hyvin kodin sisustusta kuin kulissien takana. Itse asiassa yksi parhaista tavoista, joilla taitavat tee-se-itse-rakentajat voivat hyödyntää materiaalin kestävyyttä, monipuolisuutta ja budjettiystävällisyyttä, on käyttää sitä räätälöidyissä työtasoissa.

Ei ole yllättävää, että betonisia työtasoja on kaikkialla – keittiöissä, kylpyhuoneissa ja jopa ulkotiloissa. Jos olet miettinyt omien tyylikkäiden työtasojen luomista, jatka lukemista. Quikreten ammattilaisilta saat vinkkejä näiden räätälöityjen työtasojen luomiseen ja ylläpitoon.

BETONIN EDUT

Jos olet vielä epävarma tämän rakennusmateriaalin tuomisesta keittiöön, ota huomioon ne monet toiminnalliset ja esteettiset syyt, jotka ovat saaneet kodinomistajat asentamaan omat betoniset työtasonsa:

 • Muokattavuus. Quikreten Countertop Mix voidaan valaa käytännössä mihin tahansa muotoon, joten voit luoda ainutlaatuisia työtasokokoonpanoja. Muotteja rakentaessasi on helppo tehdä reikiä lavuaareille ja sisäänrakennetuille saippua-annostelijoille ja jopa lisätä niemeke.
 • Värivaihtoehdot. Vaikka betonin vakioväri on viileän harmaa tai sävypohjainen valkoinen, väriä voidaan lisätä sekoitettaessa eri sävyjen ja sävyjen aikaansaamiseksi.
 • Luovat lisäosat. Työtason pintaa voidaan parantaa lisäämällä siihen upotettuja kiviä, värikkäitä marmori- ja lasilastuja tai laattoja – tai, käytännöllisemmin, upotettuja leikkuulautoja. Kun ymmärrät perusrakentamisprosessin, voit kokeilemalla luoda erilaisia upeita pintaefektejä.
 • DIY- ja budjettiystävällinen. Työtason luominen on helppokäyttöinen projekti useimmille käsityöläisille asunnonomistajille, etenkin niille, joilla on hieman betonikokemusta vyön alla. Quikreten projektioppaat ja video-opastukset auttavat jopa aloittelijoita etenemään luottavaisin mielin. Lisäksi, kun otat tämän remonttityöprojektin itsellesi, voit hyötyä alhaisemmista materiaalikustannuksista ja nollatyökustannuksista.

OIKEAN SEOKSEN KÄYTTÖ

Ennen kuin ryntäät ostamaan materiaaleja, tiedä, että yleisbetoni ei todellakaan ole paras valinta tähän nimenomaiseen projektiin. Parhaan tuloksen saat, kun haluat lujan betoniseoksen, joka on erityisesti suunniteltu luomaan sileä betonipinta, joka voidaan kiillottaa kiiltäväksi ilman halkeilua. Esimerkiksi Quikreten työtasosekoitus sisältää pienempiä kiviainespaloja ja superplastisoivia lisäaineita, jotka muodostavat tiiviin ja sileän työtason. Seos on myös itsestään kiinteytyvä, eli se valuu helposti muotin reunoihin ja kulmiin ja luo virheettömän pinnan. Tämäntyyppinen betoni on myös suunniteltu siten, että se voidaan irrottaa muotista 18 tunnissa, mikä nopeuttaa valmiin työtason valmistumista.

Lujuus on olennaista betonisia työtasoja luotaessa, koska nämä laatat ovat suhteellisen suuria, mutta ohuita (noin kahden tuuman paksuisia), ja niitä käytetään todennäköisesti paljon keittiössä tai kylpyhuoneessa. Kolme päivää sen jälkeen, kun työtaso on valettu Countertop Mixillä, laatan puristuslujuus saavuttaa 2 000 paunaa neliötuumaa kohti (PSI) vastaavan kestävyyden. Seitsemän päivän kuluttua se saavuttaa 4 000 PSI:n, ja täydessä kovettumisessa (28 päivää) työtason laatta saavuttaa 6 000 PSI:n lujuuden. Yleiskäyttöinen betoni saavuttaa täydessä kovettumisessa vain 4 000 PSI. Kun valitaan seos, jonka PSI-arvo on korkeampi, se suojaa paremmin halkeamia vastaan (ja rajoittaa halkeamien korjaamista) myöhemmässä vaiheessa.

SUUNNITTELU SISÄTILOIHIN TAI ULKOTILOIHIN

Toisin kuin monet rakennusmateriaalit, betoni sietää ilmastoituja ympäristöjä sekä joitakin lämpötilan ja kosteuden vaihteluita. Vaikka betoniset työtasot ovatkin usein sisäkeittiöiden keskipiste, ne sopivat yhtä hyvin ulos kannelle tai terassille. Ja ne sopivat muuhunkin kuin vain ruoanvalmistukseen. Kuvittele, että voit luoda Countertop Mixin avulla kauniin ulkotason, joka toimii tukevana työtasona kaikissa ruukku- ja istutustarpeissasi! Jos haluat lisätietoja, katso tämä Quikrete-ammattilaisten tekemä ohjeellinen ruukkutiskivideo.

Ehkä suosituin tapa käyttää betonista työtasoa ulkona on kuitenkin ulkokeittiön baari. Tässä Quikreten toisessa opetusvideossa näet tarkalleen, kuinka helppoa on suunnitella baari tyhjästä ja sisällyttää siihen betonilaatan työtaso. Voit toteuttaa tämän projektin viikonloppuna, juuri niin nopeasti, että voit puristaa muutaman grillijuhlan ennen kesän loppua.

AMMATTILAISTEN VINKKEJÄ DIY-PROJEKTIIN

Jos sinulla ei ole kokemusta betonin kanssa työskentelystä, on hyvä idea valaa pieni työtaso, ennen kuin ryhdyt suurempaan projektiin. Jopa pieni 2 jalkaa kertaa 3 jalkaa kokoinen työtaso, joka on kaksi tuumaa paksu, painaa noin 145 kiloa, joten sinun on silti palkattava apulainen tai kaksi siirtämään valmista betonista työtasoa. Aloitatpa sitten pienestä tai sukellat suoraan, seuraavat vinkit auttavat sinua aloittamaan työtasojen valamisen:

 • 80-kiloisesta pussista Quikrete Countertop Mixiä saadaan noin 0,6 kuutiometriä betonia. Esimerkiksi edellä mainitun 2 jalkaa kertaa 3 jalkaa olevan työtason tekemiseen tarvitset kaksi 80-kiloista säkkiä. Seosta on saatavana tavallisina harmaana ja valkoisena, joista kumpaakin voi sävyttää Quikreten Liquid Cement Colors -nesteen maanläheisillä sävyillä: ruskea, punainen, hiili, terrakotta ja buff.
 • Rakenna työtasomuodot 3/4 tuuman melamiinipinnoitetusta lastulevystä. Vedenkestävän melamiinipuolen on oltava muotin sisäpuolella, jotta muotit irtoavat helposti, kun on aika poistaa ne ja jättää sileä pinta. Kiinnitä lomakkeen sivut alustaan ruuveilla, jotka työnnetään ulkopuolelta.
 • Kun olet rakentanut muotit, levitä sisäpuolisiin saumoihin silikonitiivistettä. Sileytä se saumaan sormellasi saumojen tiivistämiseksi, jotta betonimassa ei pääse vuotamaan ulos. Tämä auttaa myös muodostamaan sileät reunat työtasoon.
 • Imuroi muotin sisäpuoli. Kun tiivistemassa on kuivunut kokonaan, haluat sen olevan mahdollisimman puhdas.
 • Suojaa itsesi, kun työskentelet Countertop Mixin kanssa. Käytä raskaita kumikäsineitä ja sekä pöly- että silmäsuojainta, kun sekoitat betonia.
 • Sekoita vesi betonin joukkoon. Jokaiseen 80-kiloiseen säkkiin Countertop Mixiä on lisättävä noin seitsemän tuoppia vettä. Sekoita joko rumputyyppisessä betonisekoittimessa tai viiden gallonan ämpärissä käyttäen raskasta porakonetta, jossa on betonilapaterä. Hyvän lopputuloksen kannalta on tärkeää, että sekoitus on perusteellinen, joten sekoita vähintään viisi minuuttia.
 • Lisää halutessasi väriä. Sekoita sitä kevyesti, jos haluat marmoroidun ilmeen, tai kunnes pigmentti on jakautunut tasaisesti.
 • Kaada betoni niin, että se täyttää muotin puoliväliin. Levitä märkä betoni tasaisesti käsilastalla ja varmista, että märkä betoni täyttyy kulmiin ja reunoille.
 • Aseta raudoitus. Tämän harjoituslaatan kaltaisissa pienissä laatoissa voit jättää raudoituksen väliin, mutta suuremmissa laatoissa on syytä asentaa kerros 3/8 tuuman #3-terästankoja tai muuta raudoitemateriaalia sen jälkeen, kun betonin ensimmäinen puolikas on valettu.
 • Täytä muotti loppuosa betonilla. Kun muotti on täysin täynnä, tasoita yläpinta vetämällä lautaa (joka on tarpeeksi pitkä, jotta se voi ulottua muotin poikki) toisesta päästä toiseen ja liu’uttamalla sitä edestakaisin. Ammattilaiset kutsuvat tätä "tasoittamiseksi". Tee useita kulkuja molempiin suuntiin.
 • Saat tasaisimmat reunat naputtelemalla muottiin vasaralla tai vasaralla. Värisytä betonia naputtelemalla kevyesti ja toistuvasti muotin ulkopintaa pitkin, jotta ilmakuplat, jotka muutoin saattaisivat pilata pinnan, saadaan poistettua.
 • Peitä täytetty muotti muovikalvolla. Anna sen olla rauhassa 18 tuntia, kunnes betoni on jähmettynyt tarpeeksi, jotta muotit voidaan poistaa.
 • Irrota muotit. Irrota ruuvit, jotka pitävät muotit yhdessä, ja irrota levyt varovasti. Koska käytit melamiinipinnoitettua lastulevyä, niiden pitäisi irrota helposti.
 • Tasoita kovettunut betoni. Hio reunojen karheat kohdat pois hiomasi sienellä. Tyhjät kohdat voidaan myös täyttää hiomattomalla laattalaastilla ja tasoittaa hienojakoisella hiekkapaperilla.
 • Tiivistä uusi työtaso. Käytä Quikrete High Gloss Acrylic Sealer -tekniikkaa suojaamaan sitä ja antamaan sille kiiltävää kiiltoa. Parhaan tuloksen saat odottamalla koko 28 päivän kovettumisaikaa ennen tiivistämistä.

TYÖTASON MUOKKAAMINEN YKSILÖLLISESTI

Kun olet oppinut perus työtason valuprosessin, voit kokeilla erilaisia koristepintoja. Kokeile ripotella pieniä hiutaleita värikkäitä lasikuituja tai -lastuja muotin pohjalle ennen betonin valamista. Muita taiteellisia efektejä voidaan luoda käyttämällä pientä määrää kiviainesta tai sekoittamalla yhteen kaksi tai useampia värillisiä betoniseoksia ainutlaatuisen marmoroidun kuvion muodostamiseksi.

KUNNOSSAPIDON MUST-DOS

Vaikka betoni on kestävää, pieni erityishoito uudesta työtasostasi auttaa pitämään sen upeana vuosien ajan!

 • Tiivistä ulkopuoliset työtasot uudelleen Quikreten High Gloss Acrylic Sealer -tekniikalla kerran vuodessa, jotta estät nesteiden, kuten kaatuneen viinin, aiheuttamat värjäytymät.
 • Älä käytä työtasolle hankaavia puhdistusaineita, jotka voivat vahingoittaa tiivistyskerrosta.
 • Pyyhi läikkyneet nesteet aina nopeasti kostealla rätillä.
 • Puhdista työtaso päivittäin tavallisen astianpesuaineen ja veden laimealla liuoksella.
 • Levitä elintarvikkeille turvallista vahaa työtasoille, jotka altistuvat elintarvikkeille.

Tämän sisällön on tuonut sinulle Quikrete. Sen tosiasiat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.