Kaasuliesi tai ei, tämä on oikea tapa käyttää liesituuletinta.

Kaasuliesi tai ei, tämä on oikea tapa käyttää liesituuletinta.

Kaasulieden aiheuttamat terveys- ja sisäilman laatuun liittyvät ongelmat ovat nykyään kuuma aihe. Vuonna 2022 Harvardin T.H. Chan School of Public Health -tutkimuksessa todettiin, että kaasuliesiä käyttävät kodinomistajat saattavat altistua ilman epäpuhtauksille, kuten bentseenille, ksyleenille ja heksaanille, jotka voivat lisätä terveysongelmien, kuten astman ja syövän, riskiä. Huhtikuussa 2023 New Yorkista tuli ensimmäinen osavaltio, joka kieltää kaasuliesien asentamisen uusiin rakennuksiin vuoteen 2026 mennessä, ja muut alueet seuraavat perässä.

Yksi tapa parantaa kodin sisäilman laatua on asentaa liesituuletin lieden yläpuolelle keittiön ilmanvaihdon parantamiseksi. Nämä savupiipun kaltaiset laitteet auttavat pitämään keittiön ilman turvallisena ja raikkaana poistamalla savun, lämmön, kosteuden, höyryt, öljyn ja ruoanlaiton hajut huoneesta. Liesituulettimen puhaltimet imevät suoraan lieden yläpuolella olevan ilman huppuun. Miten liesituuletinta käytetään ja huolletaan oikein? Vastataan tähän ja eräisiin muihin yleisiin kysymyksiin.

1. Milloin liesituuletin pitäisi kytkeä päälle?

Liesituulettimet olisi kytkettävä päälle juuri ennen ruoanvalmistuksen aloittamista, jotta ne estävät mahdollisimman tehokkaasti hajuhaittoja, parantavat ilmankiertoa ja keräävät liedellä olevan rasvan ja palaneen ruoan hiukkasia. Puhaltimen käyttäminen useita minuutteja ennen lieden käynnistämistä voi auttaa luomaan imua ja saada ilmanvaihtojärjestelmän toimimaan.

Älä odota liesituulettimen käynnistämistä puoliväliin tai ruoanvalmistuksen jälkeen, koska se vähentää sen kykyä saada työ tehtyä. On myös tärkeää muistaa, että alhaisen nopeuden pitäisi riittää, kun käytetään vain yhtä tai kahta poltinta. Jos kaikki polttimet ovat päällä, valitse korkea asetus ilmanvaihdon maksimoimiseksi.

2. Kuinka kauan huuvan pitäisi olla päällä?

Anna liesituulettimen käydä 10-15 minuuttia ruoanlaiton päätyttyä, jotta ylimääräinen savu, pakokaasu ja voimakkaat hajut poistuvat. Joissakin poistoilmapuhaltimissa on automaattinen sammutustoiminto, joka sammuttaa liesituulettimen noin 10 minuutin kuluttua. Älä käytä sitä paljon pidempään, koska pitkä ja tiheä käyttö voi rasittaa moottoria ja kuluttaa sitä nopeammin.

Kaiken kaikkiaan älä jätä tuuletinta päälle yli tunniksi tai kahdeksi ruoanlaiton ajaksi. Niille, jotka kokkaavat pitkiä aikoja, on suositeltavaa valita korkealla CFM:llä varustettu liesituuletin, jossa on huippuluokan moottori.

3. Mikä on paras tapa puhdistaa liesituuletin?

Kun kaikki rasva ja lika roiskuu, liesituulettimen pitäminen puhtaana voi tuntua haastavalta. Koska liesituulettimet on usein suunniteltu keittiön houkuttelevaksi keskipisteeksi, liesituulettimen pitäminen puhtaana auttaa myös sen moitteetonta toimintaa. Liesituuletin on suositeltavaa puhdistaa kuukausittain.

Kun haluat puhdistaa liesituulettimen, varmista ensin, että liesi ja liesituuletin ovat pois päältä. Investoi rasvanpoistoaineeseen ja pyyhi liesituulettimen sisä- ja ulkopuoli säännöllisesti. Lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella voidaan käyttää myös liinaa. Huuhtele hyvin vedellä ja kuivaa heti. Vaikka ruostumattoman teräksen kiillotusaine voi myös auttaa pitämään liesituulettimen kiiltävänä, varmista, että noudatat valmistajan puhdistusohjeita.

4. Miten puhdistamme tuuletusaukon ja tuulettimen?

On tärkeää pitää tuuletusaukko ja tuuletin puhtaina. Tarkista säännöllisesti liesituulettimesta ulos johtava tuuletusaukko, sillä siihen voi kertyä rasvaa. Kerääntyminen voi estää tuuletusaukkoa toimimasta kunnolla ja voi olla jopa palovaara.

Tarkista silloin tällöin tuulettimen moottori ja laakerit varmistaaksesi, etteivät liiallinen kosteus ja rasva ole vahingoittaneet niitä. Puhallinpyörä, johon usein kerääntyy likaa ja rasvaa, voidaan irrottaa ja puhdistaa rasvanpoistoaineella. Jos tämä ei auta, voi olla aika vaihtaa moottori. Jos et ole varma puhaltimen ja puhaltimen puhdistamisesta itse, harkitse ammattilaisen palkkaamista puhdistamaan puhallin kunnolla.

5. Miten suodatin huolletaan?

Suodattimen huolto on ensisijaisen tärkeää liesituulettimen toiminnan ylläpitämiseksi, sillä suodatin poistaa hiukkaset ja savun ilmasta ennen kuin se työnnetään talon ulkopuolelle tai kierrätetään. Suodattimia on kahdenlaisia: metalli- ja hiilisuodattimia. Metallisuodattimet voidaan poistaa helposti, ja ne tulisi puhdistaa noin 3 kuukauden välein.

Metallisuodatin vain liu’utetaan tai työnnetään ulos. Aseta se sitten astiaan, joka on täytetty rasvanpoistoliuoksella niin paljon, että se peittää sen kokonaan. Hankaa se lämpimällä saippuavedellä tai ruokasoodalla ja kuivaa se kokonaan ennen uudelleenasentamista. Muista, että jotkin suodattimet ovat astianpesukoneen kestäviä. Hiilisuodattimia sen sijaan ei voi puhdistaa. Ne on vaihdettava vuosittain.

6. Miten voimme minimoida rasvan kertymisen?

Paras tapa pitää rasva kurissa on estää sen roiskuminen ruoanlaiton aikana. Tämä auttaa vähentämään ilmassa kulkeutuvia hiukkasia ja ruoanlaiton hajuja. Käytä roiskesuojaa, jossa on hiilivuori, joka imee häiritseviä hajuja. Useimmat roiskesuojat voidaan pestä astianpesukoneessa tai pestä käsin sienellä ja kuumalla saippuavedellä. Tarkista aina valmistajan ohjeet, ennen kuin käytät puhdistusaineita seulaan.

7. Miten voimme säätää kanavia paremman ilmavirran aikaansaamiseksi?

Jos liesituulettimeen liitetty kanavisto ei toimi kunnolla, ilmavirtauksessa voi olla ongelmia. Varmistaaksesi, että imuteho on riittävä, kokeile seuraavaa:

 • Tarkista, onko kanavissa vuotoja.
 • Varmista, ettei kanavissa ole esteitä, kuten roskia tai pesiä.
 • Päivitä suuremmaksi kanaviston koko ilmavirran lisäämiseksi.

8. Miten valitsemme parhaat keittoastiat savun ja höyryn vähentämiseksi?

Ruoanlaittovälineet voivat vaikuttaa savun, höyryn ja roiskeiden määrään lieden alueella, johon liesituulettimen on sitten puututtava. Joitakin vinkkejä näiden vähentämiseksi ovat mm:

 • Vältä lommoisia, vääntyneitä, vaurioituneita tai epätasaisia keittoastioita, jotka voivat sitoa rasvaa ja savua.
 • Käytä kansia höyryn karkaamisen estämiseksi.
 • Valitse alhaisempi lämpöasetus.
 • Älä täytä keittotasoa liikaa.

9. Mitä teemme, jos tuuletin on liian äänekäs?

Jos tuulettimen ääni tekee kaikki hulluiksi, kyseessä voi olla ongelma, johon on puututtava. Ruuvit ovat yleensä syyllisiä meteliin. Kiristä kaikki löysät ruuvit tai pultit, jotka kiinnittävät puhaltimen moottorin kiinnityskannattimeen, sekä ne, jotka kiinnittävät liesituulettimen takaseinään ja yläkaappiin.

10. Miten pidämme valot toiminnassa?

Liesituulettimen valot voivat helposti sammua, koska ne ovat niin lähellä korkeaa lämpöä. Jos valot lakkaavat toimimasta, on olemassa muutamia ratkaisuja, jotka kannattaa pitää mielessä. Kokeile ensinnäkin lamppujen vaihtamista. Jos se ei auta, tarkista johdotukset ja liitännät mahdollisten löysien osien tai oikosulkuongelmien varalta.

Toinen vaihtoehto on vilkaista sähkönsyöttöä yleismittarin avulla ja varmistaa, että lukema vastaa jännitevaatimuksia. Jos valot eivät edelleenkään syty, voi olla aika vaihtaa koko liesituuletin.

11. Mitä teemme, jos savu ja haju jäävät keittiöön?

Jos liesituuletin on käynnissä, mutta keittiössä on silti savua ja hajua, voi olla ongelma, johon on puututtava. Tarkista, onko kanavistossa tukkeuma, vaurioitunut puhaltimen siipi tai puhallinpyörä, viallinen puhallinmoottorin kytkin, viallinen puhallinmoottori tai likainen suodatin. Kun pystyt paikallistamaan syyllisen, se voidaan usein korjata. Jos et ole varma, miten korjata se tai et pysty selvittämään ongelmaa, ota yhteys ammattilaiseen.

12. Miten pidennämme liesituulettimen käyttöikää?

Kun otetaan huomioon uuteen liesituulettimeen tarvittava investointi, on hyödyllistä tietää joitakin vinkkejä ja niksejä tuotteen käyttöiän pidentämiseksi. Noudata näitä ehdotuksia liesituulettimen käyttöiän pidentämiseksi:

 • Käytä liesituuletinta pienemmällä nopeudella moottorin säästämiseksi.
 • Tarkista tuuletusaukko säännöllisesti, jotta ilmavirta pysyy esteettömänä.
 • Puhdista tai vaihda suodatin säännöllisesti.
 • Puhdista puhaltimen siivet ajoittain rasvan ja lian kertymisen estämiseksi.
 • Pese altistuva metalli usein lämpimällä saippuavedellä.