Joulukuuset – Aidot vs. keinotekoiset?

Kuva: Flickr

Joulusesonki on ovella, joten on aika kaivaa ullakolta, autotallista ja kellarista kaikki varastoidut laminaatit ja aloittaa kuusen koristelu. Valitsetko aidon ikivihreän vai tekokuusen? Vuosittain myydään yli kolmekymmentä miljoonaa ikivihreää kuusta, mutta yhä useammat kuluttajat valitsevat tekokuuset. Viime vuonna amerikkalaiset ostivat noin kaksitoista miljoonaa tekokuusta, mikä tarkoittaa, että keskustelu aidon ja tekokuusen välillä on vain kiihtynyt siitä lähtien, kun Teddy Roosevelt julisti vuonna 1901: "Ei ole hyvä kaataa puita pelkän koristelun vuoksi."

Syitä aidon kuusen valitsemiseen on monia – raikas tuoksu, jota ei voi ostaa, perinne, joka liittyy kuusen valitsemiseen, ja puhdas aitous. Montrealissa toimivan kestävän kehityksen konsulttiyrityksen Ellipsosin vuonna 2009 julkaisema perusteellinen, riippumaton tutkimus osoitti jopa, että Teddyn kannanotosta huolimatta kaadettu mänty jättää vuosi vuodelta pienemmän hiilijäljen kuin sen keinotekoinen kopio. Koska joulukuuset kasvatetaan nimenomaan sitä varten, että ne voidaan kaataa, puunviljelijät eivät tuhoa metsiä saadakseen satonsa. Lisäksi noin 400 miljoonaa tällä hetkellä kypsyvää puuta (kestää 7-10 vuotta, ennen kuin puu on valmis kaadettavaksi) tuottaa happea ja tarjoaa elinympäristöä linnuille ja eläimille sekä säästää hehtaareittain viljelysmaata ja viheralueita kaupunkirakentamiselta. Tekopuut sen sijaan sisältävät PVC:tä ja muita muoveja sekä metalleja, joita ei voida kierrättää. Valitettavasti ne myös valmistetaan usein ulkomailla. Ajan myötä niillä on kuitenkin suunnilleen sama hiilijälki kuin elävällä puulla: Kunhan käytät keinotekoista versiota vähintään yhdeksän joulun ajan, ympäristö ei ole syy olla hankkimatta sellaista. Syitä hankkia sellainen on lukuisia – niin paljon, että yli puolet amerikkalaisista valitsee nykyään tekokuusen.

Joulukuuset - Aidot vs. keinotekoiset?Thomas Haman, Balsam Hillin perustaja ja yksi American Christmas Tree Associationin (christmastreeassociation.org) johtajista, sanoo, että yleisin syy, jonka ihmiset mainitsevat tekokuusen hankkimiseen, on rahan säästäminen. Laadukas versio voi maksaa aluksi melko paljon, mutta monien vuosien aikana se on edullinen, varsinkin jos noudatat kasvavaa trendiä, jonka mukaan kotiisi asennetaan useita kuusia. Tekopuut ovat myös paljon helpompia asentaa, ja useimmissa niistä on erittäin ärsyttävät valot jo valmiiksi ripustettuina, eikä niissä ole mehua eikä niissä esiinny hometta, joka ärsyttäisi allergikkoja. "Toinen tekijä, jota ei kannata unohtaa, on se, että tekopuut ovat vähemmän palovaarallisia kuin kuivunut oikea kuusi, jota on kasteltu liian vähän useita viikkoja", Thomas sanoo.

Kiinnittämällä huomiota muutamaan paljastavaan piirteeseen varmistat itsellesi laadukkaan tekokuusen. "Katso takuuta", Thomas kehottaa. Miten voit keskittää vuotuisen perinteen johonkin, joka on taattu vain yhdeksi kaudeksi? Erityisesti tietyt yksityiskohdat tekevät kuusesta realistisemman, erityisesti neulasten kärjet. Laadukkaissa puissa on käsin maalatut, muotoillut kärjet ja ruskea varsi; toisissa on silputtuja kärkiä ja ne ovat täysin vihreitä. Älä unohda tutkia oksien tiheyttä – et halua, että tolppa näkyy, kun puu on kunnolla pörröttänyt. Hanki lopuksi sellainen, joka on valmistettu pääasiassa polyeteenistä ja joka todella muistuttaa oikeaa lajia eikä vain ota sen nimeä.

Jotta tekokuusesi pysyisi aidon näköisenä vuodesta toiseen, säilytä sitä muovisessa kuusen säilytyspussissa viileässä ja kuivassa paikassa. Parhaita ovat autotallit tai kellarit, mutta myös tuuletettu ullakko käy. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kiirehtiä laittamaan tekokuusi pois – yksi mukavimmista eduista on se, että se kestää niin kauan kuin päätät jatkaa joululaulamista.

Jos haluat lisätietoja joulukuusista, katso:

Bob Vilan 10 parasta tekopuuta.
Aidot ja keinotekoiset: A Christmas Tree Timeline: A Christmas Tree Timeline
How to: Pidä joulukuusi tuoreena