Johtopäätösten tekeminen

Kuva: sfgate.com.

Jos seuraat tämän kirjan logiikkaa, suunnittelutyön aika lähestyy. Toivon, että tässä vaiheessa prosessia sinusta tuntuu, että tunnet talosi melko hyvin. Olet tunnistanut historialliset elementit, rakenteelliset vastuut ja sinulla on tuntuma talon luonteesta ja vuosikerrasta. Oletettavasti sinulla on myös kasvava luettelo tarpeista ja toiveista, jotka haluat täyttää suunnittelemassasi muutostyössä (vaikka tarkastelemme tätä luetteloa tarkemmin seuraavassa luvussa).

Olet ehkä myös alkanut kuulla yllätykseksesi aiemmin tuntemattomia ääniä, eräänlaisen kuoron, joka voi auttaa ohjaamaan ja informoimaan oman pienen draamasi toimintaa, kuten antiikin Kreikan näytelmissä. Ajoittain, kun mietit kotisi muuttamista, nämä äänet laulavat harmoniassa velvollisuudestasi menneisyyttä kohtaan. Ne saattavat muistuttaa sinua siitä, että tämä talo oli olemassa jo ennen sinun saapumistasi ja että se luultavasti selviää sinusta ja sinun jälkeesi tulevista sukupolvista. Tee oikein, on yksi ääni, jonka saatat kuulla. Vaikka et kuulisikaan ääniä (vielä), on muitakin ohjeita, jotka muut remontoijat ennen sinua ovat kuulleet ja jättäneet huomiotta omalla vastuullaan.

KATSO PITKÄLLÄ TÄHTÄIMELLÄ
Kehitä suunnitelmasi perusteellisen ymmärryksen pohjalta. Tee fyysinen tutkimus ja tunnista talosi tyyli. Yritä nähdä kotisi asiayhteydessä, tunnista sekä sen sijainti ajassa että se, miten se sijoittuu naapurustosi ja kaupunkisi kehitykseen. Tutustu muihin samankaltaisiin taloihin paikallisista historiallisista yhdistyksistä, museoista tai kirjakaupan tai kirjaston hakuteoksista.

TALLENNA ALKUPERÄINEN TYÖ
Olet kuullut neuvon ennenkin, kuulet sen uudelleen. Mutta kuuntele sitä: Säästä laadukasta työtä. Useimmat vanhat rappaukset, laitteistot, ovet, ikkunat, lattiat ja monet muut elementit ovat todennäköisesti säilyttämisen arvoisia. Vaikka jokin asia olisi mielestäsi toivoton, pyydä toinen mielipide. Lukemattomia merkittäviä elvytyksiä on tehty, ja usein ne ovat olleet edullisempia kuin alkuperäisen jäljentäminen tai jopa pelkkä korvaaminen.

Jos ensimmäisellä urakoitsijalla, johon otat yhteyttä, on asenne vanhan pelastamiseen (hitsi, siitä tulisi paljon vaivaa), ehkä puhut väärälle henkilölle. Yksi varoitus kuitenkin: Se, mikä on vanhaa, ei ole lähtökohtaisesti parempaa. Huono käsityötaito, vaikka se olisi vanhaa, on, no, vain huonoa käsityötä. Huonokuntoinen hyvä työ on luultavasti säilyttämisen arvoinen; huonokuntoinen työ ei ole kovinkaan arvokas, oli sen vuosikerta mikä tahansa.

LUOTA TALOON
Vanha ei ole aina parempi. Mutta kun olet jumissa, katso taaksesi: Rakentajan haamu on siellä auttamassa. Yksi tapa kuulla edesmennyttä rakentajaa/suunnittelijaa on miettiä, mitkä olivat hänen alkuperäiset aikomuksensa. Talon läheinen tutkiminen on antanut sinulle jonkinlaisen käsityksen siitä, miten paikkaa alun perin käytettiin, sen viimeistelyasteesta, kuvioista, symmetriasta, yksityiskohdista ja niin edelleen. Viittaat tähän tietoon tehdessäsi muutostöitä koskevia päätöksiä.

Vaikka vuosien varrella on tehty niin paljon muutoksia, että on vaikea tietää, mitä suunnittelijoilla tai rakentajilla oli mielessä, on usein mahdollista tunnistaa, mitä he eivät tarkoittaneet. Hyvä esimerkki tästä on sisätilojen tiilimuuraus. Kerrostaloissa tiiliä käytettiin yleisesti rakennusten väliseinien rakentamiseen, jotka erottavat rakennuksen toisesta, ja sitten ne peitettiin rappauksella.

Samoin savupiippujen piiput ovat perinteisesti tiiliä, joka tulipesän ja takan läheisyyttä lukuun ottamatta naamioitiin rappauskerroksilla. Viime vuosina monien seinien ja savupiippujen rintamusten rappaus on kuitenkin poistettu ja tiili ja laasti on jätetty näkyviin. Rakentajat olisivat varmasti hämmentyneitä siitä, että muuraustyöt paljastuisivat kaikkien nähtäville: heidän tarkoituksenaan oli, että rappauksen säännöllisyys peittäisi karkean muurauksen. Historiallisen ironian vuoksi olemme kuitenkin alkaneet arvostaa käsityön merkkejä, vaikka kyseessä olisikin huono työjälki. Mieti alkuperäistä kontekstia ennen kuin teet tällaisia muutoksia.

OLE REHELLINEN
Älä yritä tehdä talosta sellaista, mitä se ei koskaan ollut. Älä yritä tehdä viktoriaanisesta kolonialaisen näköistä. Älä yritä tehdä vankasta keskiluokan asunnosta rosvoparonin kartanoa. Tunnista, mitä sinulla on, kunnioita sitä ja työskentele sen kanssa.

AIKAKAUSIEN SEKOITTAMINEN
Jokaisen remontoijan haasteena on aikakausien sekoittuminen, joka näkyy (tai tulee näkymään) remontoiduissa taloissa. Jos olet palauttamassa aikakauden taloa alkuperäiseen ulkoasuunsa, haasteena on tehdä se ehdottoman uskollisesti. Useimmat meistä haluavat kuitenkin tehdä talostaan omiin tarpeisiimme sopivan.

Ajan kuluessa tehdyt muutokset tuovat neljännen ulottuvuuden: ei ole olemassa yhtä ainoaa päivämäärää, ja itse asiassa merkittäviä päivämääriä voi olla useita. Konservaattoreiden keskuudessa vallitsee yksimielisyys siitä, että myöhemmät muutokset voivat olla yhtä päteviä kuin alkuperäinen rakennus. Hyvää työnjälkeä on saattanut seurata parempi työnjälki. Olemme jo keskustelleet hyvän vanhan työn pelastamisesta, mutta älä anna minkään aikakauden sanella kaikkia päätöksiäsi. Nykyaikaiset mukavuudet ovat useimmille ihmisille välttämättömiä. Vaikka remontoit vain muutaman vuosikymmenen vanhaa taloa, tekniikka on muuttunut, ja todennäköisesti päivität keittiökoneet ja lisäät kylpyhuoneet. Ehkäpä muutat lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä. Kunnioita kotisi kehitystä, kun ryhdyt muuttamaan sitä. Pidä kaikkia aiempia muutoksia samanarvoisina, kunnes toisin todistetaan; päätä sitten, mikä sopii sinulle ja mikä ei.

TAIKAKAAVA?
Tässä vaiheessa sinun pitäisi myös kehittää jonkinlainen epävirallinen kaava, jota voit käyttää apuna tehdessäsi päätöksiä remontistasi. Emme puhu rikkoutumattomasta luonnonlaista, joka sanelee: "Kyllä, voit tehdä noin" tai "Ei herra, ei käy". Kyse on hienovaraisemmasta asiasta. On otettava huomioon muuttujia, henkilökohtaisia, arkkitehtonisia ja taloudellisia näkökohtia.

Yksinkertaisimmillaan paras remonttityö syntyy huolellisesti lasketusta yhdistelmästä hyvää vanhaa työtä ja sopivaa uutta työtä. Päällisin puolin kaava on pelkkää aritmetiikkaa. Mutta siinä on myös päällekkäisyyttä.

En usko, että jokaisen kodinomistajan on noudatettava orjallisesti talon alkuperäistä rakennetta ja yksityiskohtia. En noudata puristista lähestymistapaa. Kuitenkin suorin tie huonoon remonttityöhön on se, ettei kiinnitä lainkaan huomiota siihen, mistä lähtee liikkeelle.