Jalkalistojen historiaa

Yleisö tietää, että vaikka jalkalistalla on monia käyttötarkoituksia ja se on kätevä, useimmat eivät oikeasti tiedä, mitä se tekee tai edes jalkalistan alkuperää.

Mistä se on peräisin? Miksi se on tehty ja miten se on edelleen tärkeä osa taloa monta vuotta myöhemmin? Tämänpäiväisessä blogissa puhumme jalkalistan historiasta ja siitä, miksi se on yhä tärkeä tänä päivänä.

Jalkalistojen historiaa

Historia

Termi jalkalistat mainittiin ensimmäisen kerran viktoriaanisella aikakaudella, kun rikkaat yksityishenkilöt yrittivät pitää yllä talojensa mahtipontisia malleja.

Tuohon aikaan seinät tehtiin tiilestä ja kuumuus oli valtava ongelma. Monilla ihmisillä ei ollut varaa patteriin, jotta he pysyisivät lämpiminä.

Myös seinien alaosien rappauspinnoitteet vaihtelivat laadultaan. Monet olivat huonosti maalattuja, mikä tarkoitti, että monissa taloissa tämä piti peittää.

Silloin jalkalistalla nähtiin olevan kaksi tehtävää. Ensimmäinen tehtävä oli peittää huono rappauspinta ja pitää talo lämpimänä.

Toinen tehtävä, niille, joilla oli siihen varaa, oli antaa talolle hienompi ilme. Tämä saavutettiin tekemällä jalkalistoista valtavia, yleensä yli 30 cm korkeita.

Ylellisissä taloissa oli tuolloin korkeat katot, ja jalkalistojen koko teki tästä vain ilmeisemmän niille, jotka olivat kodin sisällä.

Ajatus siitä, että jalkalistoja voitaisiin käyttää tekemään kodeista hyvännäköisiä, oli viktoriaanien mielessä, ja voimme nähdä tämän jatkuvan nykyaikana.

Vasta 20-luvulla ihmiset saivat mahdollisuuden käyttää jalkalistoja, ja lisäksi taloista tuli pienempiä. Tämä tarkoitti sitä, että suuria puisia jalkalistoja ei enää tarvittu.

Tilalle tulivat pienemmät jalkalistat, ja puun sijasta MDF-levyt ja yksinkertaisemmat mallit korvasivat suurimmaksi osaksi puun valittuna materiaalina halvempien kustannusten ja pidemmän säilyvyyden vuoksi.

Jalkalistat nykyään

Nykyään jalkalistojen käyttötapa on muuttunut paljon. Viktoriaanisella aikakaudella jalkalistat eivät tulleet esiin ainoastaan, vaan myös muita käytettyjä kohteita olivat muun muassa dado-kisko ja kuvakisko.

Kuvakiskoja käytettiin taulukehysten ripustamiseen ja saivat ne näyttämään leijuvan ilmassa, mikä oli tuohon aikaan todellista ylellisyyttä.

Dado-kiskoja käytettiin estämään tuolien selkänojien vahingoittamista seinissä.

Kaikista merkityksellisinä säilyneistä esineistä vain jalkalistat ovat säilyttäneet yleisen suosionsa, sillä monet ihmiset käyttävät niitä yhä nykyäänkin. Mutta miksi näin on?

Ensinnäkin jalkalistat ovat muuttuneet ajan myötä. Vaikka sen pääasiallinen käyttötarkoitus on edelleen ajankohtainen, nykyään pidetään muodikkaana, että jalkalistat ovat kauniita.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on niin paljon uusia profiilimalleja, että kuka tahansa voi nyt tehdä kodistaan todella erottuvan.

On myös monia eri korkeus- ja paksuusvaihtoehtoja, jotka eivät olisi olleet yleisön saatavilla viktoriaanisena aikana. Tämä on avannut ajatuksen siitä, että jalkalistat ovat välttämättömiä, ei vain seinän suojaamiseksi ja lämmittämiseksi vaan myös tyylin ja talon elävöittämisen kannalta.

Tulevaisuus?

Vaikka talomallit muuttuvat ja kodit haluavat jälleen olla virtaviivaisempia, jalkalistat eivät ole vähentäneet myyntiä tai suosiotaan.

Nämä aikoinaan yksinkertaiset esineet muuttuvat nyt ajan mukana, ja tämän ansiosta jalkalistat ovat pysyneet merkityksellisinä läpi vuosien.

Jos jalkalistat olisi edelleen tehty puusta, se olisi saattanut olla vaikeuksissa. Ihmisen valmistaman MDF-levyn keksimisen ansiosta jalkalistoja voidaan kuitenkin valmistaa ikuisesti, ja ne voivat myös kestää koko eliniän (toisin kuin entisaikojen puiset vastineensa).

Yhteenveto

Jalkalistat ovat tulleet jäädäkseen. On turvallista sanoa, että viktoriaanit olivat jonkin verran aikaansa edellä, sillä tuolloin vallalla olleet ajatukset jalkalistojen käyttötarkoituksista ovat jatkuneet ja laajentuneet ajan myötä.

Toivottavasti olet nauttinut tämän blogin lukemisesta. Jos haluat nähdä lisää klikkaa tästä tai jos haluat nähdä uudet videomme, käy YouTube-kanavallamme. Muuten, nähdään ensi kerralla.