Jalkalistojen asentaminen – opastusohjeet

Olet juuri hankkinut uudet jalkalistat. Nyt on aika asentaa ne. Käytä tätä kattavaa opasta jalkalistojen asentamiseen.

Jalkalistoja käytetään peittämään liitos, jossa seinä ja lattia kohtaavat toisensa. Jalkalistojen päätarkoitus on suojata seinän alaosaa, johon ne asennetaan, ja niiden tarkoituksena on myös peittää raot, jotka ovat välttämättömiä kaikissa kodeissa tapahtuvan supistumisen ja laajenemisen vuoksi.

Ellet rakenna kotiasi tyhjästä, kotiisi on todennäköisesti jo asennettu jalkalistat. Ne on helppo irrottaa ja korvata uusilla jalkalistoilla tai peittää jalkalistojen suojuksilla.

Monien asunnonomistajien on sovitettava olemassa olevat jalkalistamallit yhteen kodin laajennuksen yhteydessä tai kun he ovat poistaneet takan. Räätälöity jalkalistapalvelumme voi luoda juuri sinulle sopivan jalkalistan!

Ennen kuin aloitat

Tässä on luettelo kaikista materiaaleista ja työkaluista, joita tarvitset jalkalistojen asentamiseen.

Aloittaminen

Suosittelemme aina käyttämään MDF-levystä (keskitiheä kuitulevy) valmistettuja jalkalistoja, kaikki meidän tuotteemme ovat nyt kosteudenkestävää HDF-levyä. Se on helppo asentaa, se ei vääntyile, siinä ei ole solmuja tai puutteita ja sen viimeistely on todella laadukasta. Jos asennat kuitenkin havupuusta valmistettuja jalkalistoja (meidän jalkalistamme on 5. luokan punapuumäntyä), sinun on päällystettävä lautojen takaosa puunsuoja-aineella.

Riippuen siitä, miten seinäsi on rakennettu ja millaisia kiinnikkeitä on aiemmin ollut, eri kiinnikkeet ovat parempia kuin toiset uuteen asennukseen. Jos sinulla on muuratut seinät, voit käyttää ruuveja tai nauloja hyvällä tuloksella. Jos sinulla on pylvässeinät, soikeat lankanaulat tuottavat parhaat tulokset, kun ne kiinnitetään suoraan pylväisiin perustuksia varten.

Voit käyttää samoja kiinnityskohtia uudelleen, jos edellinen jalkalista on asennettu niihin. Varmista vain, että merkitset niiden paikat uusiin jalkalistoihisi ja kiinnität ne hukkakärkisillä nauloilla.

Jos et halua tehdä mitään täyttöjä ja seinät ovat mukavan suorat, on helppoa käyttää vahvaa liimaa jalkalistan kiinnittämiseen seiniin. Jos sinulla on kosteussuojatut seinät, sinun on käytettävä liimaa, jotta et mene kosteussuojan läpi, kun käytät ruuveja ja nauloja.

Olemme myös käsitelleet jalkalistojen asentamista epätasaisiin seiniin.

Poista vanha jalkalista.

Ennen kuin asennat uuden jalkalistan seinään, poistetaan vanhat jalkalistat!

Sinun on todennäköisesti irrotettava vanha jalkalista seinästä. Tämä voi olla hankala prosessi, mutta meillä on sinulle muutamia vinkkejä.

Jotta rappaus ei vahingoitu, käytä pientä puunpalaa käyttämiesi työkalujen takana, jotta ne eivät pääse suoraan kosketuksiin seinän kanssa. Tämä tekee siitä mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

Iske vasaralla bolsteritaltta jalkalistan ja seinän väliin. Vipua sitten yläreuna varovasti pois seinästä juuri sen verran, että sorkkaraudan terä mahtuu väliin. Tätä menetelmää käyttämällä varmistetaan, että vaurioita syntyy mahdollisimman vähän.

Jalkalistojen asentaminen - opastusohjeet

Uusien jalkalistojen asentaminen paikalleen

Nyt kun vanha jalkalista on irrotettu, voit asentaa uudet jalkalistat. Miten jalkalistat kiinnitetään?

Vaihe 1

On hyödyllistä aloittaa pisimmästä seinästä, jossa on sisäkulmia (sisäkulmien leikkaaminen). Sinun täytyy mitata tämä seinä ja merkitä mitta jalkalistan pituuden yläreunaan, jotta tiedät, mihin kohtaan sinun täytyy leikata jalkalista.

Nyt sinun on käytettävä särmäyslaatikkoa tai särmäyssahaa. Suosittelemme leikkaamaan jalkalistan vasemmanpuoleisen osan ensin ja käyttämään ruuvipenkkiä tai työpöytää, jotta voit kiinnittää jiirityökalun. Aseta pituuslevyn vasen puoli mittauslaitteeseen (käytä tarvittaessa jalusta, johon jalkalistan toinen puoli voidaan asettaa) ja varmista, että se on samassa tasossa mittauslaitteen pohjan kanssa, jotta leikkaus on tarkka.

Varmista, että suojaat jalkalistan pinnan asettamalla puupalan pinnan ja hiomalaitteen väliin. Kiristä sitten ruuvit, jotta jalkalista pysyy tukevasti paikallaan. Nyt voit käyttää sahaa vasemmanpuoleisen kulman leikkaamiseen.

Kun tämä on valmis, toista tämä prosessi leikataksesi oikeanpuoleisen kulman särmäyksen!

Vaihe 2 (naulat ja ruuvit)

Jos aiot käyttää muurausnauloja uuden jalkalistan kiinnittämiseen, yritä asentaa ne mahdollisuuksien mukaan olemassa oleviin kohtiin (kuten edellä on käsitelty). Jos et käytä olemassa olevia pisteitä, kiinnitä laudat suunnilleen 600 mm:n välein. Varmista, että kiinnitys tehdään jalkalistan korkeimpaan tavalliseen osaan (yleensä noin 10 mm muotoiluosan alapuolelle). Varmista ennen kiinnityksen aloittamista, ettei kiinnityksen takana ole putkia tai kaapeleita.

Jalkalistoja kiinnitettäessä on parasta käyttää hukkakärkisiä nauloja, jos sinulla on puupohja.

Jos aiot ruuvata uuden levyn seinään, poraa esiporausreikä ja aseta sopivat seinätulpat ennen ruuvien asentamista.

Jos sinulla on tappiseinä, sinun on käytettävä tappitunnistinta tappien löytämiseksi ja kiinnitettävä jalkalistat tappiin soikeilla lankanauloilla.

Vaihe 3 (liiman käyttö)

Jos aiot käyttää liimaa jalkalistan kiinnittämiseen seiniin, varmista, että käytät vahvaa liimaa.

Kun levität liimaa jalkalistan takaosaan, varmista, että liima peittää sen tasaisesti (tavallisesti liima levitetään siksak-tyyppisellä viivalla). Kun liima on levitetty, paina jalkalista paikalleen. Sinun on varmistettava, että kappale pysyy paikallaan (käytä mitä tahansa mahdollista – painavat esineet ovat parhaita), kunnes liima on täysin kovettunut.

Jalkalistojen asentaminen - opastusohjeet

Jalkalistaprofiilien leikkaaminen

Jalkalistoja asennettaessa ei ole ehdottoman välttämätöntä leikata jalkalistoja – sen sijaan voit käyttää prosessia, jota kutsutaan profiilin leikkaamiseksi.

Profiilin leikkaaminen

Jotta voit leikata jalkalistasta muodon, tarvitset profiilimittarin. Jos sinulla ei ole sitä, katso vaihe 3.

Vaihe 1

Jos haluat asentaa jalkalistat tällä menetelmällä, sinun on sovitettava ensimmäinen lauta suoraan kulmaan. Toinen lauta on sitten leikattava päältä profiilileikkauksen avulla, jotta se mahtuu ensimmäisen jalkalistan päälle.

Varmista, että ensimmäisen laudan pää osuu seinään, kun asennat sen. Voit kopioida jalkalistan muodon pitämällä profiilimittaria sovitettua jalkalistapalaa vasten.

Vaihe 2

Nyt sinun on käytettävä profiilimittaria merkitäksesi, mihin kohtaan sinun on leikattava toinen jalkalistan pala, jotta se sopii ensimmäisen palan päälle. Pidä profiilimittaria toisen jalkalistan oikeaa puolta vasten ja piirrä lyijykynällä profiilimittarin ympärille.

Vaihe 3 (ilman profiilimittaria)

Jos sinulla ei ole profiilimittaria, voit piirtää profiilin eri tavalla. Tarvitset jalkalistasta leikatun osan, jota voit pitää leikattavaa palaa vasten. Sinun tarvitsee vain pitää leikkuupoikkileikkausta 90 asteen kulmassa leikattavaan kappaleeseen nähden ja piirtää sen ympäri!

Vaihe 4

Nyt kun olet merkinnyt profiilin, sahaa varovasti merkintää pitkin jiirisahalla. Mitä tarkempi voit olla, sitä paremmalta viimeistely näyttää, kun kappale on sovitettu.

Vaihe 5

Työnnä toinen jalkalistan pala paikalleen ja tarkista istuvuus. Tarvittaessa nyt on aika tehdä pieniä säätöjä, jotta varmistetaan täydellinen istuvuus!

Lisää sovitusohjeita

Toivottavasti olet jo matkalla siihen, että tiedät, miten jalkalista laitetaan. Mutta jos sinusta tuntuu, että tarvitset vielä vähän lisää neuvoja, tutustu alla oleviin asennusvinkkeihimme.

Kuinka jalkalistat asennetaan Demsun-liimalla.

Myymme erilaisia tarvikkeita, jotka auttavat jalkalistojen asentamisessa, mukaan lukien valikoima upeita Demsun-liimoja. Kun asiakkaamme kysyvät meiltä, mitä heidän pitäisi käyttää uusien jalkalistojensa asentamiseen, suosittelemme näitä tuotteita, koska tiedämme, että ne tekevät sen, mitä ne lupaavat. Jalkalistojen asentaminen Demsunilla ei voisi olla helpompaa – laita hieman liimaa levyn takaosaan ja kiinnitä se seinään. Tämä on lyhyt versio, mutta se on silti hyvin yksinkertainen käyttää ja erittäin tehokas pitkällä aikavälillä.

Suosittelemme varmistamaan, että jalkalistan takaosa on mahdollisimman puhdas ja pölytön. Tämä koskee myös seinää, johon jalkalista asennetaan. Kun tämä on tehty, laita Demsun-rivi jalkalistan takaosaan – alkaen toisesta päästä ja päättyen toiseen päähän.

Kohdista jalkalista seuraavaksi seinään, johon asennat sen, ja paina se tiukasti seinää vasten. Pidä sitä tiukasti paikallaan noin minuutin ajan. Lopuksi suosittelemme käyttämään kahta pientä tappia jalkalistan molempiin päihin, jotta se voidaan kiinnittää seinään Demsunin kuivumisen ajaksi. Tämä on vapaaehtoista, mutta varmistaa, että jalkalista pysyy paikallaan liiman toimiessa.

Jalkalistojen asentaminen tulpilla ja ruuveilla

Tämä menetelmä on luotettava ja voi olla nopeampi kuin liiman kuivumisen odottelu. Huonona puolena on, että jäljelle jää näkyviä reikiä, jotka on täytettävä.

Käytä ensin yksinkertaisesti pilottiporaa luodaksesi jalkalistoihin reiät ruuveja varten. Tämä kannattaa tehdä samalla, kun jalkalistat ovat haluamallasi paikalla, jotta voit porata seinään pistokkeen asettamista varten. Voit myös upottaa jalkalistoissa olevat reiät suuremmalla poralla – tämä piilottaa ruuvit ja helpottaa niiden täyttämistä.

Kun reiät on tehty (ja tulpat ovat seinässä), voit yksinkertaisesti asettaa jalkalistat paikoilleen ja kiinnittää ne seinään ruuveilla. Viimeinen vaihe olisi ruuvinreikien täyttäminen, jotta jalkalistat saisivat sileän ja tasaisen ulkonäön.