Italialaistyylinen talo

Kuva: Cape May, N.J.

Alexander Jackson Davis ja Andrew Jackson Downing, miehet, jotka auttoivat goottilaisen herätysliikkeen käynnistämisessä, tekivät myös oman osansa italialaisen talon kehittämisessä. Tätä tyyliä käytettiin 1850-luvulta alkaen ja 1870-luvulle asti kaikenlaisissa rakennuksissa eri puolilla Amerikkaa. Goottilainen herätys ei koskaan saavuttanut suosiossaan sen aikalaisen kreikkalaisen tyylin rinnalle. Italianate-talo seurasi kuitenkin kreikkalaista tyyliä aikansa suosituimpana tyylinä.

Italialaiseksi kuvatut talot ovat itse asiassa muodoltaan ja kooltaan hyvin erilaisia. Useimmat olivat korkeita, tyypillisesti kaksi- tai kolmikerroksisia (yksikerroksiset esimerkit ovat harvinaisia). Kuten goottilaisessa herätysliikkeessä ja myöhemmässä viktoriaanisessa tyylissä, italialaishenkisissä taloissa on enemmän ylöspäin suuntautumisen tuntua. Samalla pyritään kuitenkin korostamaan vankkaa, massiivista laatua, joka on johdonmukainen niiden innoittajatalojen kanssa, jotka olivat kivestä ja stukosta rakennettuja huviloita vanhan maailman maaseudulla, erityisesti Italian Toscanan maakunnassa. Puurakenteisissa esimerkeissä seinät maalattiin tai raaputettiin joskus muistuttamaan muurattua seinää; ruskeakivestä tuli tavallista kaupunkikuviin rakennetuissa italialaisissa taloissa. Myös rappausta käytettiin antamaan kivisen tuntua ja luonnetta.

Vaihtoehtoinen ja ehkä välittömämmin kuvaava nimi italialaisen talon useille lajikkeille on "amerikkalainen konsoli". Tämä nimitys juontaa juurensa yhdestä amerikkalaiselle italialaiselle talolle tyypillisestä arkkitehtonisesta elementistä, räystäitä koristavista kannattimista. Kaikille italialaishenkisille taloille on ominaista syvät räystäät, ja näiden räystäiden tukena ovat monenmuotoiset ja -kokoiset kannattimet. Kannattimet esiintyvät johdonmukaisesti italialaisessa talossa, vaikka eri italialaisissa taloissa kokonaismuodot vaihtelevat huomattavasti.

Tavallisesti "italialaisiksi huviloiksi" kutsuttuun tyyppiin on liitetty kahdeksankulmaisia tai neliönmuotoisia torneja. Muihin italialateihin, jotka ovat lähinnä kuutioita, joiden kattojen keskeltä työntyvät kupolit, viitataan yleensä yksinkertaisesti nimellä "italialate". Amerikkalaisia konsolitaloja on kuitenkin muissakin kokoonpanoissa, ja niiden konsoleita sovelletaan Basic House- ja Classic Colonial -talojen tuttuihin malleihin.

Italialaiselle talolle on tyypillistä loiva kattokaltevuus. Korkeat, kapeat ikkunat, joissa on vain kaksi lasia per ikkuna (2/2), ovat tavallisia. Kaarihuippuiset ikkunat ovat myös yleisiä, ja niissä on tyypillisesti valetut kruunut. Sisäänkäynti ei ole enää hallitseva elementti, vaan se on usein upotettu hieman talon tilavuuteen. Sisäänkäynti oli kuitenkin edelleen komeasti koristeltu ja siinä oli usein pariovi. Joissakin ovissa oli ensimmäistä kertaa lasia. Monet italialaistyyliset talot olivat epäsymmetrisiä, ja niissä oli torneja, erkkereitä, erkkereitä, parvekkeita kaiteineen ja verantoja. Lähes kaikissa italialaishenkisissä taloissa oli kuistit.

REMONTTIMIEHEN HUOMAUTUKSET. Kuten Downing itse kirjoitti, italialaisella tyylillä "… on se suuri ansio, että siihen voidaan tehdä lisäyksiä melkein mihin suuntaan tahansa vahingoittamatta alkuperäisen rakenteen vaikutusta; italialaisen huvilan eri osat voivat todellakin olla niin monen kokoisia ja -muotoisia täydellisessä arkkitehtonisessa sovinnaisuudessa, että alkuperäinen rakennus usein kaunistuu tämäntyyppisten lisäysten myötä." Tämä on myös yksi italialaisen huvilan suuri ansio. Tuo on hyvä nyrkkisääntö, joskin symmetrisiä peruslaatikoita olevien italialaishuviloiden kohdalla kumarrus symmetriaa kohtaan on silti paikallaan.

Italialaistyyppisten talojen korkeat ikkunat ja korkeat katot tekevät niistä komeat kodit, vaikka pohjoisilla alueilla niiden lämmitys on kalliimpaa kuin niiden matalampien edeltäjien. Tämä on yksi syy siihen, että italialaisiin taloihin asennettiin aikoinaan yleisesti alaslaskettuja kattoja. Se oli kuitenkin huono ajatus, ja se on parasta perua. Lisätty eristys, ikkunoiden kiristäminen ja muut energiatehokkuutta parantavat toimet voivat auttaa kompensoimaan tämän ilman, että korkeampien huonetilojen tyyli ja sirous kärsivät.

Näissä taloissa on usein hienoja vanhoja puutöitä: komeat portaat, jotka on valmistettu maahantuoduista puulajeista, kuten mahongista, tai kotimaisesta kirsikka- ja pähkinäpuusta. Listat ovat yleensä suuria ja rohkeita, ja raskaat kipsikarmit ovat yleisiä. Näitä elementtejä on syytä arvostaa ja säilyttää.