Ilmakerrostaminen tekee suosikkikasvien levittämisestä helppoa – näin se onnistuu

Ilmakerrostaminen tekee suosikkikasvien levittämisestä helppoa - näin se onnistuu

Vanhat huonekasvit pudottavat usein kaikki alemmat lehtensä, jolloin ne näyttävät epätasapainoisilta ja ylhäältä painavilta. Tai ne ovat yksinkertaisesti kasvaneet liian korkeiksi huoneeseen nähden, jossa ne asuvat, joten toivot, että voisit leikata ne polvista ilman, että ne kuolevat. Itse asiassa sellainen on olemassa.

Ehkä ongelmasi ei olekaan rönsyilevät huonekasvit, vaan halu kasvattaa puumaisia ulkopuita, kuten magnoliaa tai kameliaa, joita voi olla vaikea lisätä tavallisilla pistokkailla. Ratkaisu on jälleen ilmakerrostustekniikka, jota voisi kutsua menetelmäksi, jolla saadaan juuret esiin ohuesta ilmasta!

Mitä on ilmakerrostaminen?

Ilmakerrostamisen määritelmän osalta sanotaan vain, että prosessi on samanlainen kuin pistokkaiden ottaminen. Pistokkaat jätetään kuitenkin emokasviin tai -puuhun, kunnes ne juurtuvat, ennen kuin ne todella poistetaan. Miten se on mahdollista?

Kun kasvin varteen tehdään riittävän voimakas viilto, jotta ravinteet eivät pääse kulkeutumaan kasvin lehdistä sen juuriin sisäisen kuorikerroksen kautta, ravinteet kerääntyvät viiltoon ja kannustavat kasvia tuottamaan uusia juuria. Kun juuret ovat kehittyneet, voit katkaista niiden alla olevan varren ja saada täysin uuden – tai oikeastaan ei niinkään uuden, mutta ehdottomasti pienemmän – kasvin.

Mitä kasveja voidaan lisätä ilmakerrostamalla?

Ilmakerroksellinen lisäys sopii monille trooppisille huonekasveille, kuten krotonille, dieffenbachialle, koristeviikunalle, kumikasville ja scheffleralle. Se sopii myös ulkokasveille, kuten atsaleallealle, kamelialle, daphnelle, koiranpuulle, kukkivalle kvittenille, forsythialle, gardenialle, hollylle, jasmiinille, syreenille, magnolialle, vaahteralle, filodendronille, rododendronille, ruusulle, savupuulle, viburnumille ja pähkinäpensaalle.

Myös hedelmäpuiden, kuten omenan, sitrushedelmien, päärynän ja pekaanipähkinän, ilmakerrostaminen voi toimia. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tuottavimmat hedelmäpuut on yleensä vartettu elinvoimaisempaan puukantaan sen sijaan, että ne tukeutuisivat omiin juuriinsa.

Kasvien kerroksellisuuden tyyppejä ovat esimerkiksi kuorirenkaan poistaminen ja varren halkaisu. Ensin mainittu sopii parhaiten puumaisille ulkokasveille ja jälkimmäinen ruohomaisille sisäkasveille.

Mitä hyviä ja huonoja puolia ilmakerrostamisessa on?

Toisin kuin tavalliset pistokkaat, ilmajuurituksella lisätyt pistokkaat saavat edelleen kosteutta emokasvistaan koko juurtumisen ajan, mikä vähentää niiden kuivumisen mahdollisuutta. Ilmakerrostamisprosessi tuottaa myös suuria yksilöitä nopeammin kuin tavalliset pistokkaat ilman ruukkua ja ruukkusekoitusta.

Haittapuolena on se, että ilmakerrostettujen versojen juurtuminen voi kestää kauemmin kuin muunlaisten pistokkaiden, mutta se riippuu usein kyseessä olevasta kasvityypistä. Et myöskään todennäköisesti saa yhtä paljon pistokkaita kuin jos otat lyhyempiä ja täysin irrallisia pistokkaita.

Milloin on paras vuodenaika lisätä pistokkaita ilmakerroksen avulla?

Joko kevät tai keskikesä käy. Jos pääset keväällä ilmakerrostamaan, valitse versot edellisen vuoden kasvustosta. Jos pääset lisäämiseen vasta keskikesällä, valitse versoja kuluvalta vuodelta.

Muista, että puumaisen ulkopuun versojen tulisi olla halkaisijaltaan vain noin lyijykynän kokoisia, enintään 3/4 tuuman mittaisia. "Pehmeämpien" huonekasvien versot voivat olla paljon suurempia. Tällöin kannattaa kuitenkin tehdä kaksi pientä, vuorotellen toistuvaa viiltoa varren vastakkaisille puolille eikä yhtä pitkää viiltoa yhdelle puolelle.

Ilmankerroksen tekeminen ruohovartisten huonekasvien ilmankerroksen avulla

Valitse kasvin varresta kohta – noin 12-18 tuumaa kärjen alapuolella – johon haluat juurien ilmestyvän. Siellä pitäisi joko kasvaa lehtiä tai olla vanhoja solmuja, joista lehdet ovat pudonneet. Poista lehdet tarvittaessa ja leikkaa ne terävällä veitsellä hieman vinosti ylöspäin. Aloita lehtisolmun alapuolelta ja tee 1,5-2 tuuman pituinen viilto, mieluiten korkeintaan kolmasosan matkalta kasvin varteen.

Aseta hammastikku viiltoon pitämään se auki ja ripottele aukkoon juurrutushormonijauhetta. Kääri se sitten kostealla sienisammalella, josta ylimääräinen kosteus on puristettu pois, ja sido sammal paikalleen puutarhanarulla. Peitä sammal muovikelmulla ja kiinnitä se ylhäältä ja alhaalta sähkö- tai lääketeipillä, mutta jätä yläosaan pieni aukko. Katso tästä linkistä kaaviokuva ilmakerroksesta.

Ilmankerroksen tekeminen puumaisten ulkokasvien ilmankerroksen avulla

Puuvartisten ulkokasvien kohdalla tee terävällä veitsellä kaksi vaakasuoraa viiltoa kuoren läpi koko varren matkalta 1/2-1 1/2 tuuman välein. Tee sitten yksi pystysuora viilto näiden kahden välissä ja irrota kuoren pala. Kaavi sen jälkeen pois vihreä kerros (cambium) juuri poistetun kuorenpalan alapuolelta. Pölytä luomasi syvennys juurrutusaineella ja kääri se kosteaan sienisammaleeseen.

Jos kasvit altistuvat säälle ulkona, tarvitset luultavasti muovikelmua raskaampaa muovia sammaleen käärimiseen, joten voit valita polyeteenikalvon. Sulje se tiiviisti molemmista päistä sähköteipillä tai kierresiteillä. Peitä sitten muovinippu alumiinifoliolla auringonvalon poissulkemiseksi. Katso tästä linkistä esimerkkejä ilmakerroskasveista.

Jatkohoito ilmakerroksen jälkeen

Pidä silmällä juurrutusnippua, johon saatat joutua lisäämään muutaman pisaran vettä, jos se näyttää kuivuvan. Juurten syntyminen voi kestää yhdestä kolmeen kuukautta. Niiden pitäisi olla noin 15 senttimetriä pitkiä ja näkyä sammaleen läpi, ennen kuin yrität irrottaa leikkauksesi emokasvista. Leikkaa veitsellä tai oksasaksilla varsi juuri juurten alapuolelta ja poista muovikelmu tai kalvo. Jätä sammal paikoilleen ja istuta uusi kasvi ruukkuun.

Pidä se poissa suorasta auringonvalosta ja peitettynä muovilla, joka on ripustettu kasvin päälle seipäillä noin viikon ajan. Sitten voit alkaa puhkoa reikiä "telttaan", jotta kasvi altistuu vähitellen alhaisemmalle kosteudelle. Varmista vain, ettet unohda yhtä ilmakerroskimppuasi ja jätä sitä ilmaan!