Ilmakasvien hoito 101

Ilmakasvien hoito 101

Ilmakasvit ovat ihanteellisia huonekasveja aloittelijoille tai kaikille, jotka eivät halua liata käsiään, koska ne eivät tarvitse multaa kasvaakseen. Koska ne imevät vettä ja ravinteita pikemminkin lehtensä kuin juuriensa kautta, ne voidaan sijoittaa minne tahansa ilman, että niiden omistaja näkee yhtään multaa.

Useimmat ilmakasvit kasvavat ruusukkeina, jotka muistuttavat piikikkäitä ruohoryppäitä tai merisiilejä. Jotkin ilmakasvit, kuten etelässä puiden oksille verhoutuva espanjansammal, ovat kuitenkin langanmuotoisempia ja roikkuvampia. Niiden kukat vaihtelevat Tillandsea cyanean ja T. lindenii -kasvin "kaakelimaisista" vaaleanpunaisista lappeista, joita reunustavat purppuransiniset kukinnot, ja edellä mainitun sammalen, T. usneoidesin, huomaamattomista kolmilehtisistä, vihreistä kukista.

Vaikka ilmakasvit ovat helppoja kasvattaa, ne vaativat kuitenkin jonkin verran hoitoa menestyäkseen. Näillä vinkeillä opit kaiken siitä, miten ilmakasveja hoidetaan oikein.

Ilmakasvien hoito yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Ilmakasvi, taivaankasvi
Tieteellinen nimi: Tillandsia spp.
Maaperä: Ei mitään tai orkideaseos.
Valo: Vaihtelee lajeittain
Vesi: Suihkuta, liota, upota tai sumuta
Ravinto: Bromeliadien kasvinruoka tai vähätyppinen lannoite.
Lämpötila ja kosteus: 50-90 astetta Fahrenheitia.
Lisäys: Offsets
Turvallisuus: Myrkytön

Ilmakasvien hoitoohjeet

Tillandsia on kotoisin Pohjois- ja Etelä-Amerikan trooppisilta alueilta, ja useimmat niistä kestävät USDA-vyöhykkeellä 9 ja sitä korkeammilla vyöhykkeillä. Kun mietit, miten ilmakasveja hoidetaan, muista, että vihreimmän lehvästön omaavat lajikkeet ovat yleensä sademetsälajikkeita, kun taas hopeiset lajikkeet ovat todennäköisemmin aavikkoasukkaita, joten eri ilmakasvityypeillä voi olla erilaiset tarpeet.

Tyypistä riippumatta ilmakasveja ei kannata käsitellä useammin kuin on tarpeen, sillä "reseptorit", joilla ne ottavat ravinteita ja vettä, voivat vahingoittua tällä tavoin.

Mullan valitseminen ilmakasveille

Nämä hämmästyttävät pienet huonekasvit eivät yleensä tarvitse multaa, sillä niiden lehtien trikomit imevät itseensä niiden tarvitsemat kosteuden ja ravinteet. Niin sanotut "mela"-tyypit, kuten T. cyanea ja T. lindenii, menestyvät kuitenkin parhaiten, kun ne istutetaan nopeasti valuvaan väliaineeseen, kuten orkideasekoitukseen, joka sisältää lohkottua kuorta, tai tavalliseen ruukkusekoitukseen, johon on lisätty männyn neulasia ilmavuuden parantamiseksi.

Valitse oikea valo

Ilmakasvien hoito vaihtelee sen mukaan, ovatko ne sademetsä- vai aavikkolajeja. Ohutlehtiset vihreät sademetsätyypit, kuten T. cyanea, suosivat osittaista aurinkoa, suodatettua aurinkoa tai kirkasta epäsuoraa valoa. Sen sijaan paksulehtiset hopeiset aavikkolajikkeet, kuten T. xerographica, saattavat sietää täyttä aurinkoa.

Jos et ole varma lajisi mieltymyksistä, valitse keskitie ja yritä sijoittaa se itään päin olevalle ikkunalaudalle, pöydälle tai hyllylle, jossa se saa vain aamuaurinkoa. Voit myös miellyttää useimpia Tillandsia-lajikkeita sijoittamalla ne lähelle etelään suuntautuvaa ikkunaa, jossa on läpinäkyvä verho, joka suojaa niitä keskipäivän säteiltä.

Kastele ilmakasveja.

Ilmakasvien kastelun opettelu on melko yksinkertaista. Voit sumuttaa Tillandsia-taimiasi runsaalla vedellä pari kertaa viikossa, mieluiten huoneenlämpöisellä sade- tai lähdevedellä, joista molemmista saa ravinteita. Vaihtoehtoisesti ilmakasveja voi kastella liottamalla niitä haaleassa vesikulhossa enintään 12 tunnin ajan kerran viikossa ja kääntämällä ne sen jälkeen ylösalaisin kuivumaan.

On kuitenkin joitakin poikkeuksia, joita ei pidä liottaa. Sipulikasvien tyyppisiä ilmakasveja tulisi sen sijaan kastaa lyhyesti ja ravistella joka toinen päivä. Niitä, joilla on epätavallisen hieno tai pörröinen lehdistö, tulisi sumuttaa vain joka toinen viikko. Mitä tulee "mela"-tyyppeihin, kastele niitä kuten orkideoita, ja kastele niiden ruukkusekoitusta pari kertaa viikossa. Kastelitpa ilmakasvit millä tahansa tavalla, varmista, että ne kuivuvat täysin 4 tunnin kuluessa.

Lannoita ilmakasvit

Sinun ei tarvitse lannoittaa ilmakasveja, sillä monet niistä imevät ravinteita pölystä, mutta lannoittaminen voi auttaa niitä kukoistamaan ja edistää niiden lisääntymistä. Voit sekoittaa liottamiseen tai sumuttamiseen käyttämääsi veteen joko bromeliadien kasvinruokaa tai vähätyppistä lannoitetta.

Vain keväällä ja kesällä lannoita ilmakasvit kerran kuukaudessa. Käytä mullattomiin kasveihin neljäsosaa pakkauksessa suositellusta lannoitemäärästä. Käytä orkideakuoressa kasvaville kasveille puolet suositellusta lannoitemäärästä. Kaikissa tapauksissa kasvinruoka ja lannoite eivät saa sisältää booria, kuparia tai sinkkiä.

Aseta lämpötila ja kosteus.

Keväästä syksyyn ilmakasvien tulisi elää lämpimässä, enintään 80 celsiusasteen lämpötilassa. Talvella siirrä ne paikkaan, jonka lämpötila on lähempänä 60 Fahrenheit-astetta. Viileämpi lämpötila kannustaa niitä kukkimaan, mikä tapahtuu useimmiten lopputalvesta tai keskikesällä.

Muista, että vihreät sademetsälajikkeet, kuten T.cyanea, vaativat korkeaa ilmankosteutta. Siksi nämä lajit kannattaa sijoittaa kosteusastian päälle, kylpyhuoneeseen tai pesualtaan lähelle. Hopealajikkeet ovat yleensä aavikkoasukkaita, joten ne pärjäävät vähemmälläkin kosteudella.

Leikkaa ilmakasvit.

Ilmakasvit ovat hitaita kasvajia, joiden kasvumalli ei vaadi paljon karsimista. Voit kuitenkin ylläpitää niiden terveyttä ja ulkonäköä poistamalla kuolleet tai ruskeat lehdet puhtailla käsillä tai steriloidulla pinsetillä tai saksilla.

Voit myös leikata ylimääräiset pitkät tai kurittomat juuret vahingoittamatta niitä, mutta se ei ole välttämätöntä kasvin terveyden kannalta. Kun ilmakasvi kukkii ja kukka kuolee, voit poistaa koko kukkavarren läheltä sen tyvestä.

Ilmakasvien lisääminen kasvuun

Koska Tillandsiat kukkivat vain kerran ennen kuin ne alkavat vähitellen taantua, ne tuottavat kukinnan jälkeen tyvensä ympärille jälkeläisiä (joita kutsutaan poikasiksi) – nämä voivat jatkaa kasvamista, kun alkuperäinen kasvi on kuihtunut. Voit halutessasi jättää ne paikoilleen, jotta ne muodostavat lopulta rykelmän, tai voit irrottaa osan jälkeläisistä ja jakaa ne muiden kanssa.

Poistetaan ilmakasvien versot:

  1. Odota, kunnes poikaset ovat noin kolmanneksen emokasvin koosta.
  2. Pian sen jälkeen, kun olet kastellut emokasvin, leikkaa jälkeläiset irti terävällä, steriloidulla veitsellä.
  3. Anna kaikkien kasvien jakohaavojen kovettua muutaman päivän ajan, ennen kuin yrität kastella niitä uudelleen.

Ilmakasvityypit

Valittavana on useita ilmakasvityyppejä, kuten mm:

  • T.cyanea: Tämä kasvi muodostaa noin 16 tuumaa leveän ohuiden vihreiden lehtien ruusukkeen, josta nousee 6 tuuman korkuinen melanmuotoinen kokoelma vaaleanpunaisia suojuslehtisiä, joiden sivuilta työntyy esiin paanunmuotoisia periwinkle-kukkia.
  • T. ionantha: Tämän 6 tuuman tai 1 jalan korkuisen kasvin ylemmät lehdet muuttuvat punaisiksi, kun se on valmis kukkimaan, ja kukinnot muistuttavat violetteja piikkejä.
  • T. pruinosa: Tätä Floridan lajia kutsutaan joskus pörröiseksi ilmakasviksi sen pehmeän näköisten hopeanhohtoisten lehtien vuoksi, ja se kasvaa noin 10 tuuman korkuiseksi, ja sen vaaleanpunaiset suojuslehdet versovat violetteja kukkia.
  • T.: Nämä aavikkoasukkaat kuuluvat suurimpiin ilmakasvilajeihin, sillä ne kasvavat jopa 1,5 metriä korkeiksi. Niillä on tiiviitä ruusukkeita, joissa on leveät hopeanväriset lehdet ja keltaiset tai punaiset kukat.

Turvallisuusnäkökohdat

Ilmakasvit eivät ole myrkyllisiä lemmikkieläimille eivätkä ihmisille, mutta ne voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran, joten pidä ne poissa lasten ja eläinten ulottuvilta. Ilmakasvien ripustaminen lasipalloihin tai vastaavaan roikkuvaan astiaan on tässä tapauksessa hyvä vaihtoehto, mutta varmista, että ne on kiinnitetty hyvin, jotta ne eivät putoa tai rikkoudu.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Vaikka ilmakasvit eivät useinkaan kärsi hyönteisongelmista, ne voivat kuihtua veden alle joutumisesta. Mutta niin kauan kuin kuihtunut kasvi ei ole täysin kuivunut, voit usein elvyttää sen liottamalla kasvia kupillisessa haaleaa vettä enintään 12 tunnin ajan ja antamalla sen sitten kuivua täysin.

Ilmakasvit voivat mädäntyä myös liiallisesta kastelemisesta. Mätäneminen alkaa yleensä tummina, märän näköisinä ruskeina laikkuina ilmakasvin tyven lähellä. Voit mahdollisesti pysäyttää sen poistamalla vaurioituneet ulommat lehdet, varmistamalla, että kasvin sisus on kuiva, ja pölyttämällä sitä sienilääkkeellä, kuten kanelilla.

Liiallinen auringonvalo on toinen tekijä, joka voi vahingoittaa ilmakasvin terveyttä. Auringonpolttama aiheuttaa kuivannäköisiä vaaleampia ruskeita laikkuja. Jos huomaat näitä läiskiä, leikkaa vaurioituneet ulkolehdet pois ennen kuin siirrät kasvin vähemmän aurinkoiseen paikkaan.

Usein kysytyt kysymykset

Kysymys: Kukkivatko ilmakasvit?

Kyllä, ilmakasvit kukkivat kerran elämässään. Jotkin ilmakasvien kukat ovat kirkkaita ja taidokkaita ja näyttävät hyvin erilaisilta kuin muu kasvi, kun taas toiset ovat pieniä, hienovaraisia ja vaikeasti havaittavia.

K. Kasvavatko ilmakasvit?

Kyllä, ilmakasvit kasvavat, mutta ne kasvavat hyvin hitaasti. Useimmat ilmakasvityypit alkavat siemeninä, kasvavat kasveiksi, kukkivat, tuottavat versoja ja kuolevat sitten. Tämä koko sykli voi kestää useita vuosia.

K. Kuinka kauan ilmakasveja pitäisi liottaa?

Voit liottaa useimpia ilmakasveja jopa 12 tuntia, kunhan kotisi on riittävän kuiva, jotta ne kuivuvat täysin 4 tunnin kuluessa. Kasvin asettaminen paperi- tai kangaspyyhkeen päälle kastelun jälkeen voi nopeuttaa kuivumisprosessia. Se kannattaa myös kääntää ylösalaisin kuivumaan, jotta vesi ei jää edelleen sen lehdille.

Etsitkö lisää vähän huoltoa vaativia huonekasveja? Tutustu käärmekasvin, jadekasvin ja rauhanliljan hoito-oppaaseemme.