Hyödyllinen oppaamme sähkökaapeleiden ja -johtojen ymmärtämiseen

Sinun ei tarvitse olla sähköasentaja ymmärtääksesi kotisi johdotuksen perusteet. Koska kaapeleiden ja johtojen toiminnan yleinen ymmärtäminen on osa vastuullista kodinomistajuutta, tietopakettimme opastaa sinut kaikessa, mitä sinun on tiedettävä. Opit, mitä kukin johtojen väri tarkoittaa, miten erotat toisistaan johtotyypit ja paljon muuta.

Kaapeleiden ja johtojen perusteet Hyödyllinen oppaamme sähkökaapeleiden ja -johtojen ymmärtämiseen

Useimmat talojohdot – johdot, jotka kulkevat sähkökeskuksesta seinien läpi ja sähkörasioihin – ovat massiivijohtimia, eli ne on tehty yhdestä kiinteästä säikeestä. Valaisimissa ja joissakin kytkimissä on johdot, jotka on valmistettu useista ohuista langoista ja jotka ovat joustavampia. Mitä paksumpi johto on, sitä pienempi on sen numero; esimerkiksi 12-ulotteinen johto on paksumpi kuin 14-ulotteinen.

Kaapeli Tarkoittaa kahta tai useampaa johdinta, jotka on ympäröity suojavaipalla. Kaapelipakkauksessa ilmoitetaan johdinten vahvuus ja lukumäärä. Esimerkiksi "12/2 WG" tarkoittaa kahta (mustaa ja valkoista) 12-ulotteista johdinta sekä maadoitusjohdinta.

Ei-metallinen (NM) kaapeli., jota joskus kutsutaan Romexiksi, on kaksi tai kolme eristettyä johtoa ja paljas maadoitusjohto, jotka on kääritty yhteen muovivaippaan. Monet paikalliset määräykset sallivat NM-kaapelin käytön seinien tai kattojen sisällä, ja jotkut määräykset sallivat sen käytön kellareissa ja autotalleissa. Maanalaisessa syöttökaapelissa (UF) johdot on kääritty kiinteään muoviin vesitiiviiksi. Käytä sitä ulkotiloissa toteutettaviin hankkeisiin.

Panssaroitu kaapeli Koteloi eristetyt johdot metallivaippaan lisäsuojan saamiseksi. BX-kaapelissa (kutsutaan myös AC-kaapeliksi) ei ole maadoitusjohtoa, ainoastaan ohut alumiininen sidoslanka, joka ei sovellu maadoitukseen; metallivaippa muodostaa maadoituspolun. Metalliverhoillussa (MC) on vihreällä eristetty maadoitusjohto. Joissakin paikallisissa säännöissä edellytetään panssarikaapelia tai -putkea kaikkialla, missä johdotukset ovat näkyvissä.

Johdintyypit Hyödyllinen oppaamme sähkökaapeleiden ja -johtojen ymmärtämiseen

Johdin-putki, jonka läpi johdot kulkevat – tarjoaa parhaan suojan johtojen vaurioitumista vastaan. Sen avulla on myös helppo vaihtaa tai asentaa uusia johtoja: Vedä ne putken läpi sen sijaan, että leikkaisit seinään uuden kaapelin.

Metalliputkea käytettiin aikoinaan maadoitukseen; viimeaikaiset säännöt edellyttävät vihreällä eristettyä maadoitusjohtoa. PVC- (muovi-) putki on halvempi kuin metalliputki, mutta ei aivan yhtä vahva. Metalliset Vihreäfield- ja muoviset EMT-putket ovat joustavia putkityyppejä. Niistä on hyötyä työskenneltäessä ahtaissa paikoissa.

Langan värit ja koot Hyödyllinen oppaamme sähkökaapeleiden ja -johtojen ymmärtämiseen

Mitä paksumpi johdin on, sitä enemmän virtaa (ampeeria) se voi kuljettaa ylikuumenematta. 14-ulotteinen johto kestää jopa 15 ampeeria, 12-ulotteinen johto jopa 20 ampeeria ja 10-ulotteinen johto jopa 30 ampeeria. Älä koskaan ylikuormita johtoa – älä esimerkiksi koskaan kytke 20 ampeerin virtapiiriä 14 ampeerin johdolla.

Johdot, jotka on päällystetty eristeellä, joka on Musta, punainenTai muunvärisiä, ovat kuumia johtoja, jotka kuljettavat virtaa sähkökeskuksesta sähkölaitteeseen. Valkoinen Johdot ovat nollajohtimia, eli ne kuljettavat virran takaisin sähkökeskukseen. Green Tai paljaat johdot ovat maadoitusjohtimia. Varo: Jos johdotukset on tehty väärin, talossasi olevien johtojen väri ei välttämättä kerro, mitkä johdot ovat kuumia.