Houkuttele enemmän kolibreja pihallesi välttämällä näitä 10 yleistä virhettä.

Houkuttele enemmän kolibreja pihallesi välttämällä näitä 10 yleistä virhettä.

Kun löydät oikeat keinot houkutella kolibreja pihallesi, voit viettää tuntikausia iloista viihdettä, sillä ne ovat yksi kiehtovimmista linnuista katsella. Näillä kirkkaanvärisillä, värikkäillä ja värikylläisillä otuksilla on pieni ruumis ja ne ovat uskomattoman ketteriä. Ne voivat lentää yli 30 mailin tuntinopeudella, ja jotkut urokset jopa 60 mailin tuntinopeudella. Kolibrit räpyttelevät siipiään 10-80 kertaa sekunnissa, ja ne voivat lentää jopa takaperin, mihin mikään muu lintulaji ei pysty. Kolibrit rakastavat myös kukkia – toisinaan ne juovat mettä sadoista kukista päivittäin.

Maailmassa on yli 300 kolibrilajia, joten voit varmasti houkutella niitä pihallesi oikeilla tempauksilla. Muista vain välttää seuraavia yleisiä virheitä.

1. Vääränlaisten kukkien istuttaminen

Kolibrit tuntevat vetoa putkimaisiin, kirkkaanvärisiin punaisiin, oransseihin ja keltaisiin kukkiin, joiden nektarissa on runsaasti sokeria. Ilman tämäntyyppisiä kasveja pihallasi voi olla vaikea houkutella kolibreja. Muista istuttaa joitakin niiden suosikkikukkia, kuten yksivuotinen geranium, trumpettiköynnös, petunia, penstemon ja zinnia.

2. Syöttölaitteita ei puhdisteta säännöllisesti.

Kolibrit palaavat todennäköisemmin säännöllisesti puhdistettuihin kolibriruokintoihin, ja niiden pitäminen puhtaana auttaa myös lintuja pysymään terveinä. Ruokinta on suositeltavaa puhdistaa vähintään kerran viikossa, ja monet asiantuntijat suosittelevat päivittäistä puhdistusta. Nektari käy, mikä voi johtaa homeen ja bakteerien kasvuun. Tämä voi pilata lintujen herkut ja sairastuttaa ne, joten nektarin pitäminen tuoreena ja ruokintalaitteiden puhdistaminen on välttämätöntä.

Monet kolibrinsyöttimet ovat astianpesukoneessa pestäviä. Ne, jotka eivät ole, voit puhdistaa saippuavedellä ja pulloharjalla, vanhalla hammasharjalla tai putkipesurilla. Huuhtele kaikki kokonaan ja anna kaikkien osien kuivua ennen ruokintalaitteen kokoamista uudelleen. Toinen vaihtoehto on käyttää etikkaa ruokintalaitteiden puhdistamiseen.

3. Syöttölaitteiden ripustaminen vääriin paikkoihin.

Toinen syy siihen, että kolibrit eivät ehkä näy pihallasi, on se, että olet ripustanut ruokintapöydät väärään paikkaan. Harkitse näitä hyödyllisiä vinkkejä lintujen ruokintapaikoista: Varmista, että ruokintapisteet näkyvät ohikulkeville linnuille, ja suojaa ruokintapisteitä roiskumiselta kovassa tuulessa ja myrskyssä sijoittamalla ne suojaisiin paikkoihin.

4. Väärän kolibrinektarin käyttö.

Ilman oikeanlaista nektaria on vaikea houkutella kolibreja pihalle. Varmista, että käytät oikeaa seosta – ei liian heikkoa eikä liian vahvaa. Vältä muita makeutusaineita kuin pelkkää sokeria, mukaan lukien sokerinkorvikkeet, jotka voivat tehdä nektarista epämiellyttävän makuista kolibrille ja jopa epäterveellistä niille. Voit säästää rahaa ja tarjota tuoretta nektaria ilman säilöntäaineita valmistamalla itse tämän kolibriruokareseptin avulla.

5. Nektaria ei vaihdeta riittävän usein.

Nektari voi pilaantua nopeasti, etenkin kuumalla säällä. Pilaantunut nektari voi sairastuttaa kolibrit. Vaihda kolibriruokintasi nektari vähintään kahdesti viikossa viileällä säällä ja joka toinen päivä (tai jopa päivittäin), kun lämpötila on vähintään 80 astetta Fahrenheitia. Vältä myös ruokinta-astioiden sijoittamista suoraan auringonvaloon, sillä aurinko ja kuumuus voivat pilata nektarin nopeammin. Vältä kuitenkin myös syvää varjoa, koska silloin ruokintapistettä on vaikea löytää.

6. Punaisen väriaineen käyttö kolibrinektarissa

Vaikka tiedetäänkin, että kolibreja houkuttelee punainen väri, ja useimmat kolibriruokinta-astiat ovat punaisia, nektariin ei pidä koskaan lisätä punaista väriainetta kolibrien houkuttelemiseksi. Punainen väriaine voi mahdollisesti vahingoittaa näitä olentoja, varsinkin kun otetaan huomioon niiden pienet elimet ja poikkeuksellisen korkea aineenvaihdunta. On parempi valita punaiset kolibrinsyöttimet ja ripustaa ne kolibrien suosikkikukkien lähelle, jotka ovat usein kirkkaita punaisen, oranssin ja keltaisen sävyjä.

7. Ei pidä mehiläisiä ja ampiaisia poissa

Mehiläiset ja ampiaiset rakastavat nektaria yhtä paljon kuin kolibritkin, mutta jos niitä roikkuu liikaa kolibriruokintapaikoilla, linnut pitävät etäisyyttä. Mehiläisparvi voi ahtaa syöttölaitteen täyteen, ja mikä pahempaa, ne voivat saastuttaa nektarin. Ampiaisten tiedetään myös muuttuvan aggressiivisiksi ja karkottavan lintuja.

Jos haluat pitää ampiaiset ja mehiläiset poissa kolibriruokintapaikoilta, etsi vähemmän hyönteisystävällisiä ruokintapaikkoja, kuten lautasmallisia ruokintapaikkoja, joihin pitkät kolibrin nokat pääsevät, mutta joihin hyönteisten on vaikeampi tunkeutua. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tämän Home Depotista saatavan vaihtoehdon kaltaisten mehiläissuojien asentaminen kolibrinsyöttölaitteeseen ja kolibrien houkuttelemiseksi tarkoitettujen punaisten syöttölaitteiden hankkiminen (mehiläiset ja ampiaiset suosivat keltaisia).

8. Muurahaisten päästäminen syöttölaitteeseen

Myös muurahaiset rakastavat nektaria, mutta jos ne pääsevät kolibriruokintaasi, ne voivat jäädä loukkuun ja saastuttaa nektarin. Ei ole yllättävää, että kolibrit eivät ole kiinnostuneita muurahaispitoisesta nektarista. Sen lisäksi, että vältät vuotoja ruokintalaitteita täyttäessäsi tai ripustaessasi niitä, on muitakin tapoja pitää muurahaiset poissa kolibriruokinta-altaista.

Tarkista ruokinta usein halkeamien tai vuotojen varalta; jos havaitset sellaisia, korjaa ne mahdollisimman pian. Valitse seuraavaksi syöttölaite, jossa on muurahaisvahti (jota kutsutaan myös muurahaisvalliksi), tai asenna syöttölaitteeseen erillinen kappale, kuten tämä Lowe’sista saatava. Kyseessä on matala, vedellä täytetty kaukalo, joka vangitsee muurahaiset ennen kuin ne pääsevät ruokintalaitteeseen.

9. Vesiominaisuuden unohtaminen

Jos kolibrit jättävät kotisi väliin, se voi johtua siitä, että pihallasi ei ole vesielementtiä, joka houkuttelisi niitä. Kolibrit nauttivat vedestä sekä juomiseen että uimiseen. Jotkut kolibrit saattavat käydä tavallisessa lautasmallisessa lintukylvyssä, mutta monet pitävät matalasta vedestä tai siitä, että ne voivat lentää veden läpi. Kokeile ulkolähdettä, joka suihkuttaa vettä ylöspäin ja jonka läpi linnut voivat lentää. Kolibreille paras vesielementti on sumutin, jossa on hieno vesisuihku, jonka läpi linnut voivat helposti lentää. Sumuta lintukylpyammeen tai kasvien päälle tai ripusta se puun oksalle.

10. Tarjotaan vain yksi kolibriruokinta.

Yksinkertainen virhe on, että pihallasi on vain yksi kolibriruokinta. Usein yksi tietty kolibri lunastaa syöttölaitteen, jolloin muut linnut eivät pääse nauttimaan nektarista. Nämä linnut voivat olla alueellisia ruoan suhteen ja ajaa kilpailijansa aggressiivisesti pois. Voit ratkaista tämän ongelman ripustamalla useita ruokintapaikkoja vähintään kolmen metrin päähän toisistaan ja tarjoamalla kolibrille houkuttelevia kukkia lähistöllä.