Heinän seivästys

Heinät olivat kuusi sateista viikkoa seipäillä ja lopulta kun kuivaneet heinät. Tappien tarkoitus on kannattaa heiniä, jotta väliin jäisi ilmavia kerroksia ja heinät kuivuisivat paremmin. Tappi pannaan heinäseipääseen heinien ollessa. Seivästämiseksi kutsutaan myös heinän tai viljan nostamista kuivumaan seipäille.

Seivästäminen on kidutus- ja teloitusmenetelmä, jossa ihmisen vartalo.

Heinänteko on nostalgista hyötyliikuntaa

Heinän seivästys

Seivästys ei ollut voimalaji, jossa heinää seivästettiin hanko väärällään, mutta kyllä se seivästys päivän jälkeen. Heinät kuivuvat seipäissä Sääksjärven rannalla Kokemäellä. Knihtilä kulkee niitetyn heinän pellolla ensimmäisenä pystyttämässä seipäitä. Heinän seivästäminen on kansallisromantiikkaa aidoimmillaan. Muhoslainen Harri Saukkonen, 43, kuuluu harvoihin suomalaisiin, jotka vielä.

Tyyli oli se, että heinän kosteuspitoisuuden mukaan pantiin seipäälle. Seipäät pystytti toinen ja heinät oli niitetty koneella.

Heinän viikate niitto ja seivästys

Heinän seivästys

Tosi nolo kysymys, mutta miten kuivaan kaneille heinän? Vilja jauhettiin Visulahden myllyssä. Mylly on vieläkin pystyssä Korpijärven etelärannalla. Viljan ja heinän seivästys yleistyi vähitellen. Jokainen joka halusi pääsi tekemään heinäseipään jos olosuhteet. Hevosille pitää olla kunnon heinät, perustelee Eine Laatikainen, kun tilan. Heinien seivästys on kuulunut Pollelan tilan kesäohjelmaan.

Jälleen seivästetään heinää perinteisin menetelmin Suomelan alueella sään salliessa, Tervetuloa talkoisiin tai vain katsomaan! Lylyn-niitun viisi hehtaarin sarkaa olivat heinän seivästäjän unelma. Parhaana vuotena tuli neljä, viisi seiväsriviä 500 metriä pitkille saroille. Heinää aina pantiin seipäille, eli seivästettiin, eli ukotettiin, ei suinkaan nosteltu tms. Eri puolilla Suomea käytellään heinänteonkin yhteydessä eri. Vilja seivästettiin kuten heinä, ja kun se oli kuivunut seipäillä se puitiin kyseisillä. Nurmi korjataan talvea varten joko säilörehuksi tai kuivaksi heinäksi. Heinän kuivuttua se koottiin latoihin ja suolattiin.

Seivästämällä saadaan yleensä hyvää heinää, mutta se vaatii runsaasti työvoimaa.

Kangaskylällä innostuttiin seivästämään

Heinän seivästys

Lisäksi niitto viikatteella oli tosi raskasta puuhaa samoin kuin heinien haravointi ja seivästys. Heinä piti niittää viikatteella, koska niittokonetta ei ollut ja vaikka. Aurinko paistoi ja ilma oli melkein liian kuuma työn tekemiselle. Juomakannu lykättiin varjoon seipään juurelle ja siellä. Merijärven Kotiseutuviikon heinänseivästystapahtumassa Pohjanmaan Vossikalla seivästettiin heinää viime viikolla. Markku Jauhiainen, Pohjanmaan Vossikan. Huomioithan luontoon ja metsämaastoon soveltuvat jalkineet ja pukeutumisen. Muistoihin liittyy olennaisena osana tuoreen heinän tuoksu ja joskus kilpailuksi äitynyt heinän seivästys.

Sen jälkeen maistui pellonpientareella nautittu kahvi ja. Silanterilla ohjelmaan kuului heinän seivästys, tikkupullan paisto, käpylehmien teko, neppis, lasinpuhallus sekä kuultiin tarinoita koulunkäynnistä ja elämisestä. Uimin kesäkisoissa sunnuntaina. Elettiin 80-luvun alkupuolta, kun olin pienenä tyttönä seivästämässä heinää ukkini ja tätini kanssa.

Minun tehtävänä oli ojentaa seipään.