Haulikkosieni voi ampua mustia täpliä taloosi…

Multaaminen kasvien ympärillä auttaa maaperää pitämään kosteutta, pitää rikkaruohot kurissa ja näyttää siistiltä. Mutta tietyntyyppisellä puupohjaisella mulhalla saatat tarjota kodin myös haulikkosienelle.

Tämä sieni viihtyy kosteassa, lahoavassa puussa, kuten hajoavassa kuorimulchissa. Et luultavasti koskaan huomaisi sitä, paitsi että nimensä mukaisesti haulikkosieni voi ampua väkisin itiöitä. Jos talosi on ruiskutuksen tiellä, näet tulokset: Pieniä mustia pisteitä, joita ei voi huuhdella pois letkulla. Hyvä uutinen on, että multainen sieni ei ole myrkyllistä sinulle tai lemmikeillesi. Sen erittäin tahmeat itiöt on kuitenkin vaikea poistaa vahingoittamatta talosi seiniä tai muita pintoja, joille itiöt ovat laskeutuneet. Parasta, mitä voit tehdä, on välttää sitä alun perin näiden vinkkien avulla.

Haulikkosieni voi ampua mustia täpliä taloosi...Doug Hetherington Mikä on haulikkosieni?

Itse haulikkosientä on vaikea nähdä, koska se on vain kaksi millimetriä leveä. Se tunnetaan myös nimellä tykistö- tai tykinkuulasieni (Sphaerobolus-sieni)), se käyttää sisäistä veden painetta ampuakseen itiöitään (jotka muistuttavat siemeniä) jopa 20 metrin päähän. Sieni suuntaa katseensa kirkkaisiin alueisiin, joten se tähtää mihin tahansa vaaleaan pintaan, joka heijastaa valoa, kuten talosi sivuraiteisiin.

Mikä aiheuttaa haulikkosientä?

Koska se tarvitsee kosteutta kasvaakseen, haulikkosieni ampuu itiöitään enimmäkseen viileinä, sateisina kevät- ja syyskausina, erityisesti varjoisilla alueilla, ja löydät sen todennäköisimmin talosi tummemmalta, pohjoispuolelta. Tykkisieni lakkaa tuottamasta itiöitä, kun lämpötila on yli 78 °F, joten kesällä saat taukoa. Tykkisientä esiintyy useimmiten hakemullan seurauksena, mutta se voi muodostua myös lahoavan puun tai kaatuneiden puiden lahoamisen kautta.

Miten päästä eroon haulikkosienestä?

Taloasi täplittävät itiöt eivät ehkä sovi sisustussuunnitelmiisi, mutta ne eivät aiheuta rakenteellisia vaurioita eivätkä kasva siellä. Ne eivät vain lähde kovin helposti pois. Jos sinulla on uusi vinyyliverhous, joka on vielä kiiltävä, ja tiedät, että itiöt ovat olleet kiinni verhoilussa vain muutaman päivän ajan, voit ehkä pestä ne pois koneella.

Älä yritä hioa tai käyttää voimakkaita puhdistusaineita homeen poistamiseksi, sillä kumpikaan niistä todennäköisesti vahingoittaa sivuraitaa.

Miten ehkäistä haulikkosieni?

Vaikka sinulla saattaa olla jonkin aikaa muutama musta pilkku, voit estää sieniä ampumasta lisää itiöitä taloosi:

    Lisää tuore kerros multaa. Tämä estää hajoavan mullan haulikkoruton sienen leviämisen noin vuoden ajan, eli suunnilleen silloin, kun haluat joka tapauksessa täydentää multaa uudelleen. Käytä isoja männynkuoren paloja tai muita kuorilastuja, jotka eivät hajoa yhtä nopeasti kuin silputtu kuorimulta, joten haulikkoruton sieni asettuu sinne harvemmin. Istuta alueelle vähän huoltoa vaativaa maanpeitettä mullan sijasta.