Happaman maan kasvit

Puutarhoistamme löytyy kuitenkin myös joukko kasveja, jotka viihtyvät happamammassa maassa. Happaman maan kasvit ovat lajeja, jotka. Hapan maa on vaativa paikka kasveille, joiden luontaisia kasvupaikkavaatimuksia se ei täytä. Useimmat tutut koriste- ja hyötykasvit eivät happamassa maassa.

Suomen maaperä on luonnostaan hapanta, joten happaman maan kasvit ovat kuin luotuja oloihimme.

Tunnetko happaman maan kasvit?

Happaman maan kasvit

Upeampia kukkijoita kuin atsaleat. Ongelma: Maa on Suomessa pääsääntöisesti hapanta eli maan pH on alle 6. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät kuitenkin parhaiten lievästi happamassa. Mutta löytyy myös joukko kasveja, jotka viihtyvät. Maaperän pH-arvo kertoo maan happamuudesta tai kalkkipitoisuudesta.

Kasvien on vaikea ottaa ravinteita. Happamasta kasvualustasta pitävät vanhojen tuttujen havujen lisäksi alppiruusut, atsaleat ja pensasmustikka.

Tunnista puutarhan maaperä

Happaman maan kasvit

Mikä olisi sopiva matalahko pensas terassin edustalle (aurinkoinen,jos paistaa), joka menestyisi happamassa maassa? Kalkitus tarkoittaa viljelymaan parannusta kalkin avulla. Esimerkiksi seuraavat kasvit viihtyvät happamassa maassa eivätkä kaipaa kalkitusta: pensasmustikka. Siirrettäviä happaman maan kasveja on vähän joka puolella pihaa. Nämä kasvit viihtyvät erityisesti pH-luvultaan alhaisessa maassa. Happamuuden lisäksi ne kertovat usein maan märkyydestä, mutta osa viihtyy. Happamuus haittaa viljelykasvien kasvua ja alentaa satoja, koska kasvien ravinteidenotto. Happamassa maassa ei ole niin paljon ilmareikiä tekeviä lieroja.

Metsäpuutarhan punainen lanka on puutarhakasvien ja luonnon oman. Sopivat happaman maan istutuksiin, vaikka männikön kasviksi, jossa. Molemmat ovat normaalin eli lievästi happaman maan kasveja. Heiniä on kaikkialla luonnossamme, ja yleensä vain niiden rehevyydestä voi. Hienosti sanoen emäksisessä maassa on vähän vetyioneja ja happamassa paljon.

Suurimmalle osalle puutarhakasveja sopiva pH on 6,0 — 6. Suomessa maaperä on luonnostaan tätä happamampaa. Maaperän happamuus vaikuttaa maassa olevien ravinteiden liukoisuuteen eli siihen, kuinka helposti ne ovat kasvin käytettävissä.

Maaperän happamuus ja kasvien ravinteiden otto

Happaman maan kasvit

Käytä tällaiseen maahan happaman maan kasvia istuttaessa runsaasti havuille ja rhodoille tarkoitettua multaa tai sotke puhdasta turvetta pohjamaan kanssa. Mitä kasveja suosittelet ruukkuun laitettavaksi nyt alkukesästä? Havukasvit ja muut happamassa maassa viihtyvät kasvit, kuten puolukka. Kun maa on elinvoimaista, kasvit viihtyvät siinä hyvin. Kalkki nostaa happaman maan ph:ta, mikä on tärkeää kasvien lannoitteen saannin kannalta. Liian happamassa maassa kasvit eivät pysty hyödyntämään niille. Tavalliset puutarhamullat sopivat valtaosalle kasveja, mutta alppiruusut, havut ja pensasmustikat istutetaan happaman maan kasveille. Kalkituksen avulla nostetaan maan pH-tasoa eli vähennetään happamuutta.

Kovin happamassa maassa ravinteet liukenevat huonosti kasvien käyttöön. Lue blogipostauksia aiheesta happaman maan kasvit. Myös runsas muokkaus ja lannoitteiden sisältämä ammoniumtyppi hapattavat maata. Kalkitusta tarvitaan, sillä kasvien on vaikea ottaa ravinteita happamasta.

Hankittaessa kasveja puutarhaan, on tärkeää tietää että maa – aineksen pH on oikealla. Happamuuden pahin haitta on ravinteiden sitoutuminen maahan kasveille käyttökelvottomaan muotoon. Kalkitussa maassa kasvit pystyvät käyttämään annetun.