Haiseeko kotisi oudolta? 12 hajua, jotka voivat merkitä suuria ongelmia


Haiseeko kotisi oudolta? 12 hajua, jotka voivat merkitä suuria ongelmia

Kodissa voi olla kaikenlaisia viipyviä ja epämiellyttäviä tuoksuja: ajattele kissan virtsaa, tunkkaista sikarin savua, viime sunnuntain paistettua kalaa ja kylpyhuoneen hajua. Näiden hajujen kirjo ja inhottavuus saattavat selittää, miksi yli 249 miljoonaa amerikkalaista ilmoitti käyttäneensä ilmanraikastussuihkeita ja huoneiden hajunpoistoaineita vuonna 2020, kuten Yhdysvaltain väestönlaskennan ja Simmons National Consumer Survey -tutkimuksen tiedot osoittavat. Vaikka jotkin kotitalouden hajut ovat vain vastenmielisiä, toiset voivat olla merkkejä vaarallisista olosuhteista kodissasi. Ennen kuin päätetään, miten päästä eroon kodin hajuista, on kuitenkin ensin selvitettävä, mikä hajun aiheuttaa. Jos olet esimerkiksi joskus kuvaillut kotisi hajua "kalaisaksi" tai "pikkelöiväksi", sinulla saattaa olla ongelma käsilläsi.

Mädät kananmunat

Noin puolet Yhdysvaltojen kodeista käyttää maakaasua lämmitykseen, lämpimän veden tuottamiseen, ruoanlaittoon tai vaatteiden kuivaamiseen, kertoo Yhdysvaltain energiavirasto (Energy Information Administration). Huomaamaton kaasuvuoto voi aiheuttaa tulipalon tai räjähdyksen. Normaalioloissa maakaasu on kuitenkin väritöntä ja hajutonta, minkä vuoksi kaasuvuotoja voi olla käytännössä mahdoton havaita.

Turvallisuustoimenpiteenä kaasuyhtiöt lisäävät maakaasuun pahanhajuista hajustetta, joka saa aikaan tyypillisen "mädän munan" hajun. Jos talossasi haisee mädän munan haju, poistu välittömästi tiloista – älä käytä lankapuhelinta äläkä sytytä tai sammuta valoja tai laitteita – ja soita kaasuyhtiölle naapurin talosta tai matkapuhelimesta, joka on turvallisen matkan päässä kodistasi.

Kalamainen haju

Jos jokin kotonasi haisee kalaiselta, kyse ei välttämättä ole eilisen illan tilapian viipyilevästä hajusta. Itse asiassa sinun kannattaa ehkä soittaa sähköasentajalle heti. Kalanhaju on yleensä merkki siitä, että jokin sähkökomponentti ylikuumenee tai palaa. Haju voi johtua löysistä tai kuluneista johdoista tai johtimista, ylikuormitetuista virtapiireistä, viallisista pistorasioista, väärin mitoitetuista katkaisijoista tai sulakkeista tai ylikuumentuneista sähkösuojista tai eristyksistä. Jos niihin ei puututa nopeasti ja asianmukaisesti, nämä ongelmat voivat johtaa tulipaloon.

Jäteveden tai "kylpyhuoneen" haju.

Älä syytä papudippiä! Jos kylpyhuoneessa haisee viemärin haju, kannattaa ehkä soittaa putkimiehelle. Tuo haju voi tarkoittaa, että putkistojärjestelmäsi tai tuuletusputki on tukossa tai että viemäriputki on rikki. Haju voi johtua myös kuivuneesta P-loukusta, varsinkin jos haju tulee viemäristä, jota ei ole käytetty vähään aikaan. (Jos sulkuputken vesi on haihtunut, viemärikaasut voivat päästä ulos.)

Juoksuta vesi kaikkien viemäreiden läpi vähintään kerran kuukaudessa, jotta viemärin haju ei pääse leviämään talossa. Vedenlämmitin on toinen yleinen syy viemärin tai rikin hajuun: Jos haju voimistuu, kun käytät kuumaa vettä, lämmittimen anodisauva on ehkä vaihdettava.

Kissan virtsa

Jopa ihmiset, joilla ei ole kissaystäviä, saattavat haistaa kissan virtsan, etenkin sateen jälkeen, ja miettiä, miten päästä eroon heitä vaivaavasta kissanpissan hajusta. Tuo tunnusomainen haju voi olla merkki homeongelmasta. Tietyntyyppiset homeet haisevat kissan virtsalta, mukaan lukien vaarallinen myrkyllinen musta home, jonka korjaaminen on annettava ammattilaisen tehtäväksi.

Toinen kissan virtsan hajun lähde on koristepuksipuu, joka on yleinen maisemointipensas. Jos kodin edellisillä omistajilla on ollut kissoja, puulattioiden ja -seinien kanssa kosketuksiin joutuva kosteus vapauttaa kauan sitten kadonneiden kissojen aavemaisia hajuja.

Märän koiran haju

Mikään ei haise likaiselta, märältä koiralta, mutta oravat, pesukarhut ja rotat lähettävät samanlaista hajua. Jos et omista koiraa, mutta haistat jatkuvasti märän koiran hajua, asuinpaikallasi saattaa olla jyrsijöitä. Monet luonnonvaraiset eläimet voivat purra tai niillä voi olla raivotauti, ja tartunnan saaneiden ulosteidensa välityksellä ne voivat levittää matoja ja tauteja ihmisiin tai lemmikkieläimiin. Pidä kaikki turvassa kutsumalla ammattitaitoinen tuholaistorjuntapalvelu poistamaan tunkeilijat.

Hajoaminen

Mätänevällä ruoalla on ominainen sairaan makea haju, joka käskee eläimiemme aivoja pysymään kaukana, kaukana. Jos huomaat kotonasi mädän hajun, voi olla, että vanha peruna on pudonnut kaapin perälle. Muussa tapauksessa kyseessä voi olla hiiri, rotta tai muu eläin, joka on voinut kuolla kotisi seinien, kanaviston, ullakon, ryömintätilan tai savupiipun sisällä. Pyydä ammattilaista tarkastamaan kanavistosi ja putkistosi mahdollisimman pian kuolleen tunkeilijan poistamiseksi.

Kuntosalin tai pukuhuoneen haju.

Tuo liiankin tuttu "likaisten sukkien haju" ei ehkä tulekaan teini-ikäisesi jumppakassista. Sen sijaan se voi johtua bakteerien kertymisestä lämmitysjärjestelmän käämeihin. Bakteerikasvua voi esiintyä kaikkina vuodenaikoina, mutta se on erityisen yleistä keväällä ja syksyllä, kun järjestelmä vaihtelee jatkuvasti lämmön ja kylmän välillä. Kierukoiden kondenssivesi luo täydellisen ympäristön bakteerien kasvulle, joka tuottaa ominaista hajua. Paras tapa vapauttaa kotisi hajusta on puhdistaa höyrystinkierukat hapottomalla kierukkapuhdistusaineella tai kutsua pätevä LVI-alan ammattilainen puhdistamaan kierukat ja ilmakanavat.

Haiseva ja pölyinen

Haiseva tai pölyinen haju on usein merkki homeesta tai homeesta, erityisesti kosteissa tai kosteudelle alttiissa tiloissa, kuten kellarissa, pesuhuoneessa, keittiössä tai kylpyhuoneessa. Home ja home voivat aiheuttaa vakavia hengitystieongelmia ja pahentaa allergioita ja astmaa herkillä henkilöillä.

On tärkeää poistaa home mahdollisimman nopeasti. Pienet homealueet voidaan puhdistaa valkaisuaineen ja veden seoksella; vakavammat home- ja homevauriot saattavat vaatia ammattilaisen palveluja. Jotta homeen ja homeen uusiutuminen estyisi, tarkista, onko vuotavia kalusteita ja rikkinäisiä tai haljenneita putkia, ja harkitse poistoilmapuhaltimien asentamista tai muuta ilmanvaihdon parantamista kyseisissä huoneissa.

"Uuden maalin" haju

Jotkut ihmiset vain rakastavat vastamaalattujen seinien tuoksua, mutta toisille tuore maali voi aiheuttaa kurkun ärsytystä, aivastelua, yskää, päänsärkyä ja huimausta. Syyllinen: haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC-yhdisteet), jotka ovat monien maalien yleisiä komponentteja ja jotka vapauttavat hajuja maalin kuivuessa. Ympäristönsuojeluvirasto suosittelee, että kuluttajat käyttäisivät kodin sisätiloissa maaleja, joissa on vähän tai ei lainkaan haihtuvia orgaanisia yhdisteitä.

Avaa aina ikkunat ja ovet tuuletusta varten maalatessasi. Maalauksen jälkeen hajunpoisto voi tapahtua luonnollisesti asettamalla kulhoja, joissa on murskattua puuhiiltä, ruokasoodaa tai tuoreita sitruunoita vedessä maalatun huoneen ympärillä; jätä kulhoon yön yli tai kunnes maalin haju haihtuu.

Polttavat, savuiset hajut

Ellei sinulla ole takkaa, savun tai jonkin palavan aineen haju on ehdottomasti vaarallista. Vaikka et näkisikään merkkejä tulipalosta, kellarissa tai seinien sisäpuolella voi olla jotain kytevää. Otsonin haju, joka on yleistä ukkosmyrskyn aikana, voi tarkoittaa ylikuumentuneita sähköjohtoja tai -laitteita, ylikuormitettuja virtapiirejä, kuluneita tai löysiä johtoja tai väärin mitoitettuja katkaisijoita tai sulakkeita.

Tarkista pistorasiat kipinöiden tai palojälkien varalta; soita valtuutetulle sähköasentajalle, jos ongelma jatkuu. Öljymäinen palamisen haju voi tarkoittaa, että uunisi ei toimi oikein eikä se sytytä kaikkea polttimessa olevaa öljyä. Soita mahdollisimman pian valtuutetulle ammattilaiselle, jotta laite voidaan tarkastaa ja huoltaa. Myös polttoainetoimituksista peräisin olevat öljyvuodot voivat aiheuttaa öljyisen palavan hajun. Jos haluat lisätietoja, tutustu vinkkeihimme uunin puhdistuksesta ja huollosta DIY-periaatteella.

Pikkelssin haju

Jos haistat kotonasi voimakkaan suolakurkun kaltaisen hajun, kyseessä voi olla kemikaali formaldehydi. Vaikka formaldehydi on luokiteltu vaaralliseksi syöpää aiheuttavaksi aineeksi ja haihtuvaksi orgaaniseksi yhdisteeksi, sitä käytetään laajalti useissa valmistusprosesseissa ja tuotteissa, kuten liimoissa, hartseissa, säilöntäaineissa, desinfiointiaineissa ja kiinnitysaineissa.

Monissa valmistetuissa kodeissa käytetään formaldehydiä sisältäviä rakennustuotteita, mukaan lukien seinät ja lattiat. Matot, verhoilut, panelointi ja puristetut puuhuonekalut voivat kaikki olla formaldehydin lähteitä, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita ja hengitysongelmia herkille henkilöille.

Formaldehydi muuttuu kaasuksi huoneenlämmössä, ja "kaasunpoisto" tuottaa tämän voimakkaan hajun. Valmistetuissa kodeissa ja rakennusmateriaaleissa voi kestää jopa 2 vuotta, ennen kuin tämä kaasunpoisto vähenee. Hajun poistamiseksi avaa ovet ja ikkunat ja käytä kattotuulettimia tai kiinteitä tuulettimia niin usein kuin mahdollista. Voit myös kokeilla peittää matot tai verhoilut ruokasoodalla, antaa sen vaikuttaa yön yli ja imuroida sitten huolellisesti.

Lahoava puu

Kosteiden, maanläheisten, soisten ja multaisten hajujen yhdistelmä tarkoittaa yleensä sitä, että jossain päin kotiasi on lahoavaa puuta, ja on tärkeää löytää ja korjata ongelma ennen kuin se heikentää kyseisen alueen rakenteellista eheyttä.

Puun lahon yleisimmät paikat ovat:

  • Lattioissa, erityisesti keittiöissä ja kylpyhuoneissa, voi esiintyä kosteuden kertymistä, huonoa ilmanvaihtoa ja putkistovuotoja.
  • Ikkunalaudoille tai ikkunanpuitteisiin voi kertyä kondenssivettä lasin päälle ja se voi tihkua ympäröivään puuhun.
  • Oven kynnykset tai karmit voivat heikentyä sateen, lumen ja jään vaikutuksesta ajan myötä.

Vaurioituneet tai vuotavat kourut voivat myös päästää veden vuotamaan kotiisi ja vahingoittaa runkoja, palkkeja, seiniä, perustuksia ja muuta.