Haapa polttopuuna

On sydäntalvi, ja aika miettiä seuraavan talven polttopuita. Haavalla ja sen sukulaisilla on oma roolinsa polttopuuna. Sellainen klapi kopsahtaa toista vasten napakasti. Nykyään se on usein lämpökäsiteltyä jolloin tummuminen on jo tapahtunut. Haapa on polttopuuna lämpöarvoltaan männyn ja kuusen välissä. Sivutoimenaan mies tekee polttopuuta muun muassa Jyväskylän seudun omakotiasujille.

Puulajit ja polttopuiden valinta – saako saunassa polttaa muuta kuin koivua? Kuusi ja haapa ovat tässä suhteessa hyviä puita sytyttäjälle. Olen ihmetellyt mistä haavan huono maine polttopuuna johtuu. Tietenkin jos ostaa puun, pitää kuutiohinnan olla koivua halvempi.

Pitäääkö polttopuun olla ylivuotista? Kuivan polttopuun (kosteus 20 %) lämpöarvo, irto- ja pinokuutiometripaino ja. Mikä on hyvä polttopuu tähän märkään vuodenaikaan? Koivulla on hyvä lämpöarvo, mutta haavan ja lepän pilkkominen on noin kymmenen kertaa. HAAPA Teho vaatimaton eli liekin lämpöarvo pieni, hiekkaisena tylsyttää työkalut.

Nopeimmin kuivuvat havupuut, haapa ja leppä. Ei se silti merkitse sitä, että kuusi olisi paras polttopuu, mutta kun kysyttiin parasta lämpöarvoa niin näinhän se on. Haapa kuivuu kaikista hitaimmin. Kauanko kuivat halot säilyvät käyttökelpoisina? Puut säilytetään mieluummin harvoissa.

Alkaa taas olemaan se aika vuodesta kun polttopuita hankitaan. Kevyeen sarjaan kuuluvat kuusi, haapa ja paju. Haapa puolestaan nokeaa vähemmän ja siksi sitä poltetaan rinnan. Lämpöarvoa verrataan painoyksikköä kohden ja puun tiheys eli polttopuun paino. Mutta vaikka haapa, kuusi ja leppä ovatkin polttopuuna tiheydeltään koivua. Jos tarvitset polttopuita, soita Mikalle p. Koivu kuivuu hitaammin kuin mänty.

Nokeamatonta ja kipinöimätöntä haapaa tarvitsevat lähinnä. Miten kuivat polttopuut säilytetään? Haapa ja paju paukahtelevat palaessaan myös niiden solurakenteesta johtuen. Tulta kohentaessa rätinä käy kovemmin, koska Hiltusen mukaan puihin. Haapa sopii kaikkiin uunityyppeihin. Haavan energiasisältö pinokuutiota kohden on 20 % koivua pienempi. Netti tuo yhteen polttopuita hakevat ja polttopuiden tuottajat.

Kirjoitushetkellä palvelussa tarjotut puulajit olivat haapa, havupuu, koivu, leppä ja sekapuu. Kannattava polttopuun tuotanto. Meillä kestänyt hyvin kiukaat joissa poltetaan pelkästään mäntyä. Ammattilaiset käyttää haapaa joka on vielä parempi polttopuu kuin koivu.

Polttopuun raaka-aineet ja ominaisuudet. Julkaisu antaa tietoa polttopuun omatoimisesta valmistamisesta, kuivauksesta. Tulisija lämmittää ihanasti, mutta haluaisimme tietää, millainen polttopuu olisi parasta. Erinomainen lämmönlähde polttopuuna. Vanhemmissa metsissä haapa väistyy nopeasti havupuiden tieltä.

Sekaklapeja = Leppä, Haapa ja Kuusi. Metsurin työt vaihtuivat polttopuiden tekoon. Koska koivu on puulajeistamme tihein, sen. Suomen puista lämpöä eniten polttopuina antavat koivu, mänty, haapa.

Hyvän lämpöarvonsa vuoksi koivu on suosittu polttopuu ja sen tuohi on paras sytyke.