Gopher vs. Groundhog: Kumpi syöpäläisistä tunkeutuu nurmikolle ja puutarhaan?

Gopher vs. Groundhog: Kumpi syöpäläisistä tunkeutuu nurmikolle ja puutarhaan?

Saatat ihmetellä, mikä eläin kaivaa koloja pihallasi, tai ehkä olet jopa nähnyt vilauksen eläimestä, mutta et ole varma, onko se korppikotka vai murmelo. Tämä on ymmärrettävää, sillä nämä kaksi lajia sekoitetaan usein keskenään.

Näiden kahden eläimen välillä on kuitenkin joitakin selviä eroja. Kuoriaisen ja murmelin erojen ymmärtäminen voi auttaa sinua tunnistamaan kyseisen eläimen oikein. Sen jälkeen voit halutessasi laatia humaanin suunnitelman, jolla pääset eroon kiinteistölläsi olevasta murmelista tai murmelista.

Murmelit (tai metsämurmelit) luokitellaan oravien heimoon, ja maaoravat kuuluvat kaivautuvien jyrsijöiden heimoon.

Kuinka paljon puuta maaorava heittäisi, jos maaorava voisi heittää puuta? Tämä kielikuvio on sinulle todennäköisesti tuttu, mutta saatat ihmetellä, mitä eroja on metsäankkojen, murmelien ja maaoravien välillä. Onneksi eron tekeminen metsäoravan ja murmelin välillä on yksinkertaista: "Metsäkauris" on vain murmelin lempinimi. Jos siis olet utelias siitä, onko metsäkauris murmelin, vastaus on kyllä.

Ensimmäinen keskeinen ero maaoravan ja murmelin välillä liittyy niiden taksonomiaan. Murmelit kuuluvat Sciuridae-heimoon, jyrsijöihin, joihin kuuluvat myös liito-oravat, preeriakoirat ja oravat. Murmelit taas kuuluvat Geomyidae-heimoon. Taskuhiiret, kenguruhiiret ja kengururotat ovat muutamia tämän kaivautuvien jyrsijöiden perheen jäseniä.

Supikoiran ja murmelin elinympäristöissä on jonkin verran päällekkäisyyttä, vaikka ne eivät asukaan kaikissa samoissa paikoissa. Murmelit ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta, ja ne suosivat metsäisiä alueita lähellä avoimempaa maata. Murmeleita puolestaan tavataan kaikkialla Pohjois- ja Keski-Amerikassa. Ne suosivat elinympäristöjä, joissa maaperä on löyhää tai hiekkaista, jolloin ne voivat kaivautua ja tehdä tunneleita.

Supikoirat ovat kooltaan ja painoltaan murmeleita pienempiä.

Kun yrität erottaa toisistaan maasirkan ja murmelin, yksi helpoimmista tavoista on tarkastella eläimen kokoa. Murmelit ovat sekä kooltaan että painoltaan paljon suuremmat kuin maaoravat.

Murmelit ovat tyypillisesti 17-24 tuumaa pitkiä ja painavat noin 12-13 kiloa. Murmelilla on myös pidempi häntä, joka voi lisätä sen kokonaispituutta lähes 10 tuumaa. Sitä vastoin useimmat murmelit painavat alle kaksi kiloa ja ovat 4-14 tuumaa pitkiä, joten ne ovat pienempiä kuin useimmat rotat.

Murmelilla on paksu, karvainen häntä ja tummat jalat, kun taas supikoirilla on ohut, joskus karvaton häntä ja vaaleanpunaiset jalat.

Jos kokoero ei auta sinua vastaamaan kysymykseen "onko maaorava murmelina", näillä kahdella eläimellä on myös erilainen ulkonäkö, jonka ansiosta ne on helppo erottaa toisistaan. Murmelilla on tummanruskeat tai mustat jalat, jotka vastaavat paremmin niiden turkin väriä. Murmelin jalat sen sijaan ovat pienemmät, ohuemmat ja vaaleanpunaiset.

Myös eläinten hännät on helppo erottaa toisistaan. Murmelin häntä on paksumpi ja pusikkoisempi, kun taas rotan häntä on ohut ja usein karvaton, aivan kuten rotan häntä.

Murmelilla on suuret ulkonevat hampaat, jotka näkyvät, vaikka niiden suu on kiinni.

Toinen keskeinen ero supikoirien ja murmelien välillä liittyy niiden hampaisiin. Murmelin hampaat ovat suuremmat ja työntyvät ulos suusta riippumatta siitä, onko se auki vai kiinni. Ne näyttävät usein keltaisilta tai vaaleanruskeilta, eivät valkoisilta.

Murmelin hampaat puolestaan pysyvät piilossa sen suussa, kun se on suljettu. Jos pystyt vilkaisemaan murmelin hampaita, ne ovat paljon valkoisemmat kuin mörön hampaat.

Erilaisuuksistaan huolimatta sekä maa- että murmelilla on jyrsijähampaat. Tämä tarkoittaa, että niiden etuhampaat eli etuhampaat jatkavat kasvuaan koko elämänsä ajan. Molemmat eläimet joutuvat nakerruttamaan tavaroita kuluttaakseen hampaitaan ja estääkseen niitä kasvamasta liian pitkiksi.

Murmelit ovat kasvinsyöjiä, kun taas maaoravat ovat kaikkiruokaisia.

Murmelit ovat kasvinsyöjiä eli ne syövät yksinomaan kasveja. Niiden ruokavalio koostuu tyypillisesti ruohosta, apilasta, lehdistä, kuoresta, päivänkakkaroista, hedelmistä ja muista kasveista.

Murmelit luokitellaan kaikkiruokaisiksi, eli ne syövät sekä kasveja että muita eläimiä. Tyypillinen arojen ruokavalio koostuu kuitenkin lähes kokonaan kasveista. Ne nauttivat erityisesti kasvien juurista ja mukuloista, mutta saattavat myös napostella kasvien latvoja. Useimmissa tapauksissa maatiaiset, hyönteiset tai etanat valitaan syömään vain, jos ne ovat nälissään tai eivät löydä suosikkiruokansa lähteitä. Ne saattavat joskus yrittää tappaa pieniä nisäkkäitä tai syödä toisen eläimen munia, mutta tämä käyttäytyminen on epätodennäköistä.

Murmelit rakentavat monimutkaisia tunneleita ja koloja, kun taas murmelit viettävät suurimman osan elämästään maan pinnalla.

Toinen tärkeä ero murmelin ja maaoravan välillä liittyy siihen, missä kumpaakin eläintä tavallisesti tavataan. Murmelit viettävät suurimman osan elämästään maanpinnan yläpuolella, mikä tarkoittaa, että murmelin voi todennäköisemmin nähdä kotinsa ulkopuolella, erityisesti tiheämmin asutuilla alueilla. Murmelit kaivavat kuitenkin pieniä tunneleita tai luolia nukkumista tai suojautumista varten.

Murmelit sen sijaan viettävät suuremman osan elämästään maan alla. Niiden monimutkaiset tunnelit häiritsevät maata, minkä vuoksi monet kodinomistajat etsivät keinoja päästä eroon supikoirista. Supikoirat kaivavat jopa erityyppisiä tunneleita, jotka palvelevat ainutlaatuisia tarkoituksia. Ne tekevät esimerkiksi syvempiä tunneleita ruuan varastointia, pesimistä tai poistumista varten ja matalampia tunneleita ruokaa etsiessään.

Supikoirat tuottavat usein enemmän pentueita vuodessa kuin murmelit.

Murmelin pariutumisaika on keväällä. Talvehtimisen jälkeen urosmurmelit etsivät paria etsivän naarasmurmelin koloa. Noin 32 päivän tiineyden jälkeen murmelinaaras synnyttää kahdesta kuuteen pentuetta. Murmelinpoikaset ovat karvattomia ja sokeita. Ne tulevat sukukypsiksi noin 3 kuukauden kuluttua, jolloin ne lähtevät omille teilleen. Murmelin keskimääräinen elinikä on 3-6 vuotta.

Murmelit ovat paljon hedelmällisempiä, ja niillä voi olla jopa kolme pentuetta vuodessa, jos alueella on riittävästi vettä. Muussa tapauksessa niillä on vain yksi pentue vuodessa. Niiden tiineysaika on noin 3 viikkoa, ja ne synnyttävät viidestä kuuteen pentuetta. Pennut saavat hoitoa emältään muutaman viikon ajan, minkä jälkeen ne kaivavat omat kolonsa. Keskimääräinen elinikä on noin 3 vuotta.