Gluteeniton ruokavalio

Voiko gluteeniton dieetti laihduttaa ja parantaa sairauksista? Gluteeniton ruokavalio sisältää hyvin vähän gluteenia. Kauran proteiini ei sisällä vehnän, rukiin. Pikaopas gluteenittomaan ruokavalioon.

KUNTO PLUS opastaa gluteenittomiin elintarvikkeisiin.

Gluteeniton ruokavalio ei ole kaikille vain muotidieetti

Gluteeniton ruokavalio

Olen siis tänään aloittanut gluteenittoman ruokavalion, sillä kärsin erilaisista vatsavaivoista ja nivelkivuista. Monesti syömisen jälkeen olen niin. Sen terveyshyödyt eivät kuitenkaan ole itsestään selvät. Käytännössä gluteeniton ruokavalio tarkoittaa luopumista muun muassa perinteisestä leivästä sekä monista muroista, pastoista ja oluista. Gluteenittomasta ruokavaliosta tuli villitys myös Suomessa. Amerikkalaislääkäri Norelle Reilly herätti keskustelun väittämällä, että gluteenittomissa tuotteissa on enemmän rasvaa ja sokeria kuin muissa.

Gluteenin, joka on vehnässä, rukiissa ja ohrassa esiintyvä proteiini.

Gluteenittoman ruokavalion vaara: oikea sairaus jää löytymättä

Gluteeniton ruokavalio

Lehti viittaa Harvardin yliopiston tutkimukseen. Terveiden ihmisten ei kannata ryhtyä gluteenittomalle ruokavaliolle, josta on tullut peräti hittidieettien kaltainen ilmiö. Monet tuotteet sisältävät gluteenia, mutta gluteeniton ruokavalio on helppo koota käyttämällä puhtaita raaka-aineita ja gluteenittomia vaihtoehtoja. Nyt kuitenkin yhä useampi terve keventäjä on päättänyt. Ei tarvitse mennä kovin montaa vuotta taaksepäin, kun gluteeniton ruokavalio oli tuttu lähinnä keliaakikoille ja heidän läheisilleen.

Jos keliakiaa epäillään, mutta potilas noudattaa jo valmiiksi gluteenitonta ruokavaliota, sairaus voi jäädä toteamatta. Tutustu herkullisiin gluteenittomiin resepteihin! Lautasella-tapahtumassa on paikalla iso joukko asiantuntijoita, jotka opastavat ja vastaavat muun muassa erityisruokavalioihin liittyvissä kysymyksissä. Moilas muuttaa toisenkin Pieksämäen leipomonsa gluteenittomaksi. Laktoositonta, gluteenitonta ja leivottu ilman uunia. Brittitutkimus väittää, että gluteeniton ruokavalio voi tehostaa keskittymistä ja auttaa ajattelemaan selkeämmin, kertoo Daily Mail.

Suosiotaan kasvattava gluteeniton ruokavalio saattaa pitää sisällään yllättävän terveysriskin, ilmenee uudesta Harvardin yliopistossa tehdystä. Muotidieettitohina on luonut mielikuvan, että gluteeniton ruokavalio on erityisen terveellinen, terveystieteiden maisteri ja ravitsemusterapeutti. Kaikki gluteenittomalla ruokavaliolla olevat eivät sairasta keliakiaa. Myös muita terveysperusteisia syitä gluteenittomalle ruokavaliolle löytyy.

Tutkimus paljasti: ”terveellinen” gluteeniton ruokavalio lisääkin

Gluteeniton ruokavalio

Gluteenin roolia ärtyvän suolen oireiden aiheuttajana on tutkittu, vaikkakin gluteeni on proteiini, eikä siis kuulu. Osa on liikkeellä kokeilumielellä ja osa lääketieteellisin syin. Vieraana gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato. Tervetuloa Crohn ja Colitis ry:n keskustelupalstalle! Jos olet yhdistyksen jäsen, kirjautumalla jäsensivuille pääset myös osallistumaan. Muu tekijä: Helsingin yliopisto, Käyttäytymistieteellinen.

Viljaa tarvitaan myös gluteenittomassa ruokavaliossa. Siitä sairastavalla ongelmaa aiheuttava aine on juuri gluteeni. Jos gluteeni pääsee ohutsuoleen, alkaa se tuhota siellä olevaa. Keliakia on autoimmuunisairaus.