Flower Power: 10 yllättävää faktaa auringonkukista (englanniksi)

Flower Power: 10 yllättävää faktaa auringonkukista (englanniksi)

Sekä ihmisten että pölyttäjien rakastamat auringonkukat ovat pitkiä yksivuotisia kaunottaria, jotka voivat kasvaa valtavan korkeiksi. Jotkin auringonkukkalajit kohoavat jopa pääsi yläpuolelle. Kääpiölajikkeet taas voivat olla vain muutaman sentin korkuisia, ja ne muistuttavat enemmänkin Asteraceae-heimon sukulaisiaan, päivänkakkaroita.

Nämä ihanat kukat, jotka on nimetty sopivasti niiden muodon ja auringonpaistevaatimusten perusteella, ovat onnellisuuden ja kesäisen viehättävyyden ikoni. Tiedät luultavasti, että auringonkukan siemenet ovat syötäviä, mutta mitä muuta tiedät tästä kotoperäisestä luonnonkukasta?

1. Auringonkukka koostuu tuhansista pienistä kukista.

Pidämme auringonkukan päätä yleensä yhtenä ylisuurena kukkana, mutta todellisuudessa se koostuu jopa 2 000 pienemmästä kukasta. Auringonkukan suuret keltaiset terälehdet ja ruskea keskusta ovat itse yksittäisiä kukkia. Kaikki nämä kukat yhdistyvät tyvestä, jolloin ne näyttävät yhdeltä suurelta kukalta.

2. Auringonkukka on kotoisin Pohjois-Amerikasta.

Auringonkukkia, kuten tomaatteja, perunoita ja maissia, kasvatettiin ensin Pohjois-Amerikassa. Historioitsijat tietävät, että niitä on viljelty ainakin vuodesta 3000 eaa. lähtien, mikä tarkoittaa, että ihmiset ovat viljelleet auringonkukkia Pohjois-Amerikassa yli 5 000 vuotta. Jotkut arkeologit jopa arvelevat, että Amerikan alkuperäiskansat kasvattivat auringonkukkia ennen kuin he alkoivat viljellä maissia.

3. Auringonkukkia on noin 70 lajiketta.

Vaikka sana "auringonkukka" saattaa herättää mielikuvan usean metrin korkuisesta keltaisesta jättimäisestä kukasta, eri paikoissa esiintyy kymmeniä erilaisia auringonkukkalajeja (ainakin 70). Nämä kukat, joiden terälehdet ovat punaisia, oransseja tai violetteja ja joiden korkeus vaihtelee senttimetreistä kymmeniin metreihin, voivat yllättää sinut monipuolisuudellaan ja koristeellisella estetiikallaan.

4. Ukraina on maailman johtava auringonkukkatuotteiden tuottaja.

Vaikka auringonkukat ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta, niitä viljellään nykyään kaikkialla maailmassa. Itse asiassa auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka. Ukrainassa on viljelty auringonkukkaa 1800-luvun puolivälistä lähtien, ja sitä on käytetty rauhan symbolina. Venäjän ja Ukrainan sodan vuoksi auringonkukasta on tullut myös kansainvälinen symboli, joka osoittaa solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan.

Useiden muiden maataloustuotteiden lisäksi Ukraina tuottaa USDA:n mukaan yleensä kolmanneksen maailman auringonkukkaöljystä. Maa on yleensä maailman suurin auringonkukkaöljyn, -jauhon ja -siementen tuottaja, ja se vie enemmän auringonkukkajauhoa ja -öljyä kuin mikään muu maa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut maailmanlaajuiseen auringonkukkatuotepulaan muiden maailmanlaajuisten taloushäiriöiden ohella.

5. Auringonkukansiementen spiraalit noudattavat Fibonacci-sekvenssiä.

Kun katsot tarkkaan auringonkukan siementen kuviointia, huomaat spiraalimaisen kuvion. Monissa tapauksissa kuvion sisällä olevat kukinnot ja siemenet itse asiassa noudattavat Fibonacci-sekvenssiä. Tässä matemaattisessa järjestyksessä jokainen luku on kahden edellisen peräkkäisen luvun summa, joten järjestys on 0, 1, 1, 1, 2, 3, 5, 8 ja niin edelleen.

Laske siementen kierre myötä- ja vastapäivään ulkoreunaan, ja huomaat usein, että niiden summa on kaksi peräkkäistä numeroa sarjassa, kuten 55 ja 89. Kokeile itse!

6. Auringonkukan päät ovat syötäviä.

Totta puhuen voit syödä minkä tahansa auringonkukan osan. Lehdet, terälehdet ja varret saattavat kuitenkin jättää paljon toivomisen varaa makuusi, vaikka mikään kasvin osa ei ole myrkyllinen. Tästä huolimatta kypsymättömät auringonkukan päät voivat olla varsin maukkaita, kun ne grillataan tai paahdetaan oikealla tavalla. Auringonkukanpäiden valmistamiseen ja kypsentämiseen kuluu vain muutama minuutti. Noudata vain Gilbertie’s Organicsin reseptiä, ja saat helposti kotimaista makua.

7. Kuivattuja auringonkukanpäitä voi käyttää hankaustyynyinä.

Haluatko vihreää? Sen sijaan, että ostaisit kompostoituvan hankaustyynyn, tee oma puutarhastasi. Auringonkukan päät ovat tukevia, joten ne ovat loistava ympäristöystävällinen vaihtoehto kaupasta ostetuille hankaustyynyille. Kun olet kuivattanut auringonkukanpäitäsi, voit käyttää niitä jynssäämään pinttyneitä roskia kattiloista ja pannuista.

8. Auringonkukat ovat allelopaattisia.

Puutarhurit, jotka eivät ole kuulleet termiä aiemmin, voivat todeta, että allelopaattiset kasvit erittävät kemikaaleja, jotka estävät muiden kasvien kasvua alueella. Auringonkukat erittävät myrkkyjä, kuten terpeenejä ja fenoliyhdisteitä, jotka tappavat naapureitaan. Koska auringonkukat lisääntyvät siemenillä, niiden allelopaattinen luonne antaa niille etumatkaa seuraavana vuonna, sillä ne hävittävät osan kilpailijoista.

Tämä on hienoa luonnollisessa rikkakasvien torjunnassa, mutta ei ihanteellista, kun viljellään runsaasti muita viljelykasveja. Pidä pavun ja perunan kaltaiset kasvit kaukana auringonkukista, koska ne ovat erityisen alttiita kemikaaleille. Allelopaattisista ominaisuuksistaan huolimatta auringonkukat sopivat silti hyvin seuralaisistutuksiin (etäisyydellä), ja ne voivat auttaa varjostamaan muita viljelykasveja, kuten salaattia, joka saattaa tarvita pientä taukoa auringosta.

9. Auringonkukkien päät seuraavat aurinkoa.

Nuoret auringonkukat ovat alttiita heliotropismille, eli ne liikkuvat auringon mukaan. Kun aurinko nousee, kukat ovat itään päin, ja sitten ne kääntyvät koko päivän ajan auringon liikkeen mukaan. Auringonlaskuun mennessä kukinnot ovat länteen päin. Auringonkukan kypsyessä pää painuu, ja kukka pysyy itään päin koko päivän.

10. Korkein auringonkukka on yli 30 jalkaa korkea.

Vaikka auringonkukat kukkivat vain kerran kaudessa, ne voivat kasvaa uskomattoman korkeiksi. Korkeimpia auringonkukkia ovat muun muassa lajikkeet Titan, Giraffe, Sunzilla, Kong ja Pike’s Peak.

Elokuussa 2014 Guinnessin maailmanennätykset vahvistivat maailman korkeimman auringonkukan korkeudeksi 30 jalkaa ja 1 tuumaa. Sen kasvatti Hans-Peter Schiffer Kaarstissa, Saksassa, ja se oli puutarhurin kolmas kerta, kun hän rikkoi maailman korkeimman auringonkukan ennätyksen.