Filippiiniläiset syövät käsillään, ja niin pitäisi sinunkin tehdä

"Kain Na!" Tämä filippiiniläiskielinen, tagalogiksi kirjoitettu kehotus syödä on yleinen fraasi, jonka kuulee, jos filippiiniläiset ovat aikeissa syödä, ja jonka kuulin usein lapsena. Filippiiniläisamerikkalaisena kasvoin niin filippiiniläisen kuin amerikkalaisen kulttuurin parhaiden puolien kanssa. On totta, että monissa kulttuureissa juhlitaan tilaisuuksia ruuan avulla, mutta minulle filippiiniläisperheeseen kuuluminen merkitsi aina valtavaa ruokamäärää riippumatta tilaisuuden tärkeydestä. Vielä tänäkin päivänä, kun astut Lolan ("isoäitini" tagalogiksi) kotiin tai mihin tahansa filippiiniläiseen talouteen, sinut ohjataan välittömästi keittiöön, jossa hän lämmittää ruokia, joita hän on valmistanut kyseisenä päivänä, ja tarjoilee höyryävän kulhollisen riisiä riisikeittimestä (joka on yhtä pysyvä osa keittiön tiskipöytää kuin mikroaaltouuni).

Filippiiniläiset syövät käsillään, ja niin pitäisi sinunkin tehdäKatlyn Moncadan kohteliaisuudesta.

Ruoan määrä ei ole ainoa filippiiniläisen kulttuurin osa, joka erottaa juhlamme muista. Kun lapsena kävin amerikkalaisen ystävän luona syömässä, pöytä oli yleensä katettu aterimilla ja lautasilla. Tämä ruokailukäytäntö ei kuitenkaan ole läheskään normaalia filippiiniläisissä perheissä, oma perheeni mukaan lukien. Sen sijaan syömme käsillämme filippiiniläisen perinteen mukaan, jota kutsutaan nimellä Kamayan- mikä tarkoittaa tagalogiksi kirjaimellisesti "käsin".

Kun sadattuhannet filippiiniläiset muuttivat vuosikymmenten kuluessa Yhdysvaltoihin – myös isäni perhe 1970-luvulla – he toivat mukanaan tämän juhlatyylin. Nykyään tämä tunnetaan myös nimellä "boodle fight", joka tulee amerikkalaisesta sotilasslangista. Koko joukko ja sen komentavat upseerit kokoontuivat syömään aterian, jossa oli ruokaa niin paljon, että se riittäisi koko armeijan ruokkimiseen…, Symboloi veljeyttä ja toveruutta tasavertaisina. Kamayan oli minulle loistava tapa oppia paljon perintöni kulinaarisista perinteistä, ja se herätti lopulta intohimoni kaikkea ruokaa kohtaan.

Jotta kamayan saataisiin käyntiin, kerroksittain valtavia vihreitä banaaninlehtiä peittää pitkän pöydän, jotta saadaan aikaan tarjoilualusta ruoalle. Filippiiniläiset kulinaariset herkut ovat rivissä keskellä lehden arvoisessa muotoilussa, mukaan lukien joko höyrytetty jasmiiniriisi tai filippiiniläinen versio paistetusta riisistä, joka on valkosipulilla täytettyä ja pannulla paistettua. Siitä eteenpäin kasaamme Inihaw, joka on paistettuja tai grillattuja proteiineja kokonaisen kalan, sianlihakebabin ja muun grillatun lihan muodossa. Lihojen ohella on lisukkeena Pancit (pannulla paistettuja riisinuudeleita), Lumpia (filippiiniläistyylisiä munakääryleitä), pataruokia sekä tuoreita tai marinoituja hedelmiä ja vihanneksia, jotka antavat makuaistillesi lepoa ja toimivat värikkäänä kontrastina tummalle lihalle. Jos istun pöydässä, toivon, että tarjolla on jokin suosikkiruokani, kanan- tai possunlihan adobo, jossa liha marinoidaan etikassa, soijakastikkeessa, valkosipulissa, pippurissa ja laakerinlehdessä, ennen kuin se kypsennetään liedellä kaikessa suolaisessa herkullisuudessaan. Lopuksi kaikki täytetään sitrushedelmillä täytetyllä soijakastikkeella tai valkosipulietikalla, ennen kuin sukelletaan kädet edellä.

Boodle-taistelu alkakoon!

Tämä ei ole ainoa tapa, jolla filippiiniläiset syövät, joten jos sinut joskus kutsutaan filippiiniläiseen talouteen etkä halua lapioida ruokaa suuhusi käsilläsi, älä huoli. Saat todennäköisesti myös haarukan ja lusikan, jota perheeni kutsuu "kauha ja lapio" -tyyliksi. Ruokabuffetin lisäksi tyypillinen kamayan perheeni kanssa on täynnä tarinoita, naurua ja karaokea. On myös odotettavissa, että otamme ainakin yhden perhekuvan sekä useita kuvia ruoasta, jota aiomme nauttia.

Filippiiniläiset syövät käsillään, ja niin pitäisi sinunkin tehdäKatlyn Moncadan kohteliaisuus

Etnisestä alkuperästä riippumatta ruoka tuo ihmiset yhteen, ja filippiiniläisille kotitekoinen kamayan on tilaisuus osoittaa lämpöä ja vieraanvaraisuutta kaikille, jotka tulevat heidän kotiinsa. Jos sinulla ei ole ollut onnekasta tilaisuutta ruokailla tämän rakastavan kulttuurin parissa, rohkaisen sinua etsimään Lolan, joka varmasti kutsuu sinut mielellään kotiinsa nauttimaan mehukkaasta, valkosipulilla maustetusta adobosta ja kuumasta riisistä.