Evakuointimääräys: Toimintaohjeet ja kiellot turvallisesti ulos pääsemiseksi.

Evakuointimääräys: Toimintaohjeet ja kiellot turvallisesti ulos pääsemiseksi.

Evakuointimääräys voi tulla silloin, kun sitä vähiten odottaa. Jos sinua käsketään poistumaan kodistasi – joskus jopa välittömästi – se voi olla pelottavaa. Lisäksi se voi aiheuttaa paljon stressiä, kun huolehdit kaiken logistiikasta ja siitä, ettet tiedä, milloin (tai joskus palaako) elämä normaaliksi. Vaikka mikään ei poista evakuointikäskyn aiheuttamaa pelkoa ja stressiä, siihen valmistautuminen voi auttaa varmistamaan, että sinä ja läheisesi pysytte turvassa. Lue, mitä voit tehdä varmistaaksesi, että olet mahdollisimman hyvin valmistautunut odottamattomiin tilanteisiin, sekä mitä sinun pitäisi ja mitä sinun ei pitäisi tehdä, jos alueellesi annetaan evakuointimääräys.

1. Mikä on evakuointimääräys?

Evakuointimääräys on juuri sitä, miltä se kuulostaa: määräys evakuoida alue. Hallituksen virkamiehet antavat tällaisia määräyksiä, kun alueella on uhka ihmishengelle. Niitä edeltää joskus, mutta ei aina, evakuointivaroitus, jossa asukkaille ilmoitetaan mahdollisesta uhasta, joka voi johtaa evakuointimääräyksen antamiseen.

Evakuointimääräys voidaan antaa minkä tahansa vaaratilanteen johdosta. Hurrikaanikaudella kuulemme niistä usein kaupungeissa, jotka ovat myrskyn jäljillä. Esimerkiksi Floridan kuvernööri antoi evakuointimääräyksen useille rannikon piirikunnille, kun hurrikaani Ian oli matkalla kohti osavaltiota vuonna 2022. Hiljattain Ohion East Palestinessa tapahtuneen junan suistumisen jälkeen osavaltion viranomaiset määräsivät asukkaat evakuoimaan alueen päästäkseen pois junan kuljettamien myrkyllisten kemikaalien tieltä.

Asuinpaikasta ja olosuhteista riippuen evakuointimääräykset voidaan luokitella joko vapaaehtoisiksi tai pakollisiksi. Molemmat tarkoittavat sitä, mitä luultavasti arvaatkin: vapaaehtoiset määräykset ovat enemmänkin ehdotus, kun taas pakollista evakuointimääräystä on noudatettava. Joissakin osavaltioissa on lakeja evakuointimääräyksen noudattamatta jättämisestä. Esimerkiksi Pohjois-Carolinassa ja Texasissa olet vaarassa joutua vastuuseen kaikista kustannuksista, joita aiheutuu pelastamisesta katastrofista, jos et poistu. Pohjois-Carolinassa ja New Yorkissa sinua voidaan myös syyttää rikkomuksesta, jos et poistu käskystä.

2. Miten valmistautua evakuointimääräykseen?

Koskaan ei voi tietää, milloin evakuointimääräys annetaan. Jos asut alueella, joka on altis maastopaloille, hurrikaaneille tai muille äärimmäisille katastrofeille, on mahdollista, että uutisten seuraaminen antaa sinulle enemmän varoituksia siitä, että evakuointimääräys voidaan antaa. Kaikki evakuointimääräykset eivät kuitenkaan liity säähän tai ilmastoon, ja kun otetaan huomioon, miten arvaamattomia nämä kaksi voivat olla, olosuhteet voivat muuttua hetkessä.

Aivan kuten on asioita, joita sinun pitäisi tehdä varmistaaksesi, että sinulla on kaikki, mitä tarvitset pysyäksesi turvassa kotonasi hätätilanteessa, sinun pitäisi myös varmistaa, että olet valmis, jos alueellesi annetaan evakuointimääräys. Ensinnäkin on laadittava suunnitelma. Minne menet, jos sinut määrätään poistumaan kodistasi? Onko sinulla ystäviä tai sukulaisia, joiden luona voisit asua? Tarjoaako osavaltiosi väestönsuojia luonnonkatastrofien evakuoijille? Pidä mielessäsi muutama paikka siltä varalta, että ensimmäinen valintasi ei ole olosuhteet huomioon ottaen mahdollinen. Jos sinulla on lemmikkieläimiä, sinun kannattaa ottaa se huomioon päätöksenteossa siitä, minne voisit mennä. On myös tärkeää tuntea useita eri reittejä pois kaupungistasi. Jos reitti, jota suunnittelit käyttäväsi, on suljettu tai ruuhkautunut, mitä muita reittejä voisit ajaa ulos?

Valmista lähtökassi, jossa on välttämättömiä vaatteita, ruokaa, vettä, lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita, varaparistoja, taskulamppuja ja muita hätätarvikkeita. Jätä tämä evakuointilaukku pakattuna ja valmiina, jos sinun on joskus lähdettävä kotoa ilman, että sinulla on tarpeeksi aikaa tai aikaa hakea mitään kaapeista tai ruokakomerosta. On myös hyvä idea laatia inventaario henkilökohtaisista tavaroistasi. Siinä ikävässä tapauksessa, että kotisi tai omaisuutesi vahingoittuu luonnonkatastrofin aikana, sinulla on tämä inventaario, jonka voit toimittaa vakuutusyhtiölle. Lähetä kopio itsellesi sähköpostitse, jotta sinun ei tarvitse miettiä, miten etsit sitä evakuoinnin aikana.

Laadi suunnitelma yhdessä kotitaloutesi muiden jäsenten kanssa. Keksikää sovitut tapaamispaikat tai viestintämenetelmät siltä varalta, että joudutte erilleen toisistanne ja matkapuhelinpalvelu ei toimi.

3. Mitä tehdä evakuointikäskyn noudattamisen jälkeen?

On tärkeää tietää, mitä tehdä, kun evakuointimääräys annetaan. Se auttaa varmistamaan, että sinä ja läheisesi pääsette turvallisesti pois alueelta. Seuraavassa on muutamia asioita, joita sinun tulisi tehdä evakuointimääräystä seuratessasi:

 • Nappaa evakuointilaukkusi ja lähde nopeasti pois kotoa.
 • Älä viivyttele lähtöäsi, jos haluat välttää liikenneruuhkat tai mahdollisen jäämisen jumiin vaaralliselle alueelle.
 • Ota lemmikkisi mukaan.
 • Jos sinulla on aikaa, irrota kodinkoneet ja muu elektroniikka pistorasiasta. Jääkaappi ja pakastin voivat pysyä kytkettyinä (paitsi jos tulvat ovat todennäköisiä, jolloin myös ne on syytä irrottaa).
 • Pukeudu olosuhteisiin sopivasti ja varmista, että pää, jalat ja vartalo ovat riittävästi suojassa.
 • Jos evakuointireitti on määritetty, noudata sitä, jotta vältät odottamattomat tiesulut.
 • Pidä mukanasi paristokäyttöinen tai käsikäyttöinen radio päivitettyjen evakuointiohjeiden saamiseksi.
 • Jos evakuoit myrskyn tai muun luonnonkatastrofin vuoksi, lataa FEMA-sovellus löytääksesi tietoa saatavilla olevista suojista.
 • Pysy valppaana ja käytä tervettä järkeä saadaksesi itsesi ja muut turvaan.

4. Mitä ei pidä tehdä evakuointikäskyn noudattamisen yhteydessä?

Aivan kuten on tärkeää tietää, mitä tehdä, jos alueellesi annetaan evakuointimääräys, on myös tärkeää tietää, mitä ei saa tehdä evakuointimääräystä seuratessa. Vältä näitä asioita, jotta et vaikeuta entisestään jo ennestään vaarallista hätätilannetta:

 • Älä jätä huomiotta evakuointimääräyksiä.
 • Älä käytä aikaa mihinkään sellaiseen, mikä ei ole ehdottoman välttämätöntä.
 • Älä soita hätänumeroon, jos se ei ole välttämätöntä. Et halua ylikuormittaa linjoja ja viedä huomiota pois ihmisiltä, jotka todella tarvitsevat apua.
 • Älä jätä lemmikkejäsi kotiin.
 • Älä yritä ajaa tai kävellä hätätilannekohteiden ohi katsomaan, mitä tapahtuu.
 • Älä poikkea suositelluilta evakuointireiteiltä.
 • Älä käytä matkapuhelinta enempää kuin on tarpeen. Et ehkä pysty helposti lataamaan akkua, jos se tyhjenee.
 • Älä panikoi. Rauhallisena pysyminen auttaa sinua tekemään turvallisempia ja älykkäämpiä valintoja itsesi ja läheistesi kannalta.