Eukalyptuskasvin kasvattaminen sisätiloissa

Eukalyptuskasvin kasvattaminen sisätiloissa

Jos olet joskus harrastanut aromaterapiaa – tai jos olet koalakarhu – tunnet luultavasti eukalyptuskasvin tuoksuvat lehdet. Tätä Australian alkuperäiskasvia kasvatettiin aikoinaan poltto- ja puutavaraksi sekä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Se on myös koalojen ensisijainen ravinnonlähde, ja puu on eukalyptusöljyn yleistymisen ansiosta suositumpi kuin koskaan.

Eukalyptuskasveilla on nykyäänkin lääkinnällisiä käyttötarkoituksia. Eukalyptuspuiden öljyä lisätään yskä- ja flunssalääkkeisiin tukkoisuuden lievittämiseksi sekä voiteisiin ja voiteisiin lihas- ja nivelkipujen hoitoon ja tulehdusten torjuntaan. Tuoksuva kasvi voi jopa lievittää joitakin astman ja poskiontelotulehduksen oireita, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon kotikasvatukseen.

Eukalyptuskasvien hoito lyhyesti

Yleisnimi: Eucalyptus
Tieteellinen nimi: Eucalyptus spp.
Maaperä: Hyvin vettä johtava, happamasta neutraaliin vaihteleva pH.
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Säännöllinen kastelu, kun maaperän ylin kolmannes on kuiva
Ruoka: Ruokinta: Vähän typpeä sisältävä nestemäinen lannoite muutaman viikon välein keväällä.
Lämpötila ja ilmankosteus: 65-71 astetta Fahrenheitia; keskimääräinen ilmankosteus.
Lisäystapa: Siemenet, varttaminen tai pistokkaat.
Turvallisuus: Myrkyllistä ihmisille ja lemmikkieläimille nieltynä.

Eukalyptuskasvin ominaisuudet

Missä eukalyptus kasvaa? Useimmat eukalyptuslajit ovat kotoisin Australiasta (muutama esiintyy luonnostaan muualla Oseaniassa), mutta niitä on tuotu eri puolille maailmaa. Eukalyptukset kestävät USDA-vyöhykkeillä 8-11. Ulkona ne kasvavat korkeiksi puiksi, jotka kasvavat jopa 10 jalkaa vuodessa, ja niillä on omaleimainen kuoriva kuori. Ne voivat elää luonnossa jopa 250 vuotta, ja niitä pidetään ikivihreinä.

Eukalyptusta on mahdollista kasvattaa sisätiloissa, jos valoa riittää. Ne viihtyvät kesäisin mieluiten ulkona, jossa niiden tuoksuvat puolikuun muotoiset lehdet helisevät tuulessa. Koska ne kasvavat nopeasti, karsiminen voi auttaa hillitsemään niitä… ainakin jonkin aikaa.

Eukalyptuksen lehdet ovat tyypillisesti tummanvihreitä, paksuja, kiiltäviä ja lähes nahkamaisia. Ne kasvavat vaakasuorassa suorassa rungossa. Sopivissa olosuhteissa kasvi tuottaa valkoisia kukkia ja hedelmiä, joita kutsutaan myös kumipähkinäksi, kovaksi puumaiseksi kapseliksi. Rungosta erittyy tahmeaa mehua, kun se loukkaantuu. Eukalyptuksen ehkä huomattavin piirre on sen lehtien selvä kamferinhaju.

Eukalyptustyypit

Eukalyptuksen kasvattaminen sisätiloissa on mahdollista, erityisesti oikean lajikkeen kanssa. Eukalyptuslajeja on yli 700, joista osa soveltuu paremmin sisätiloissa kasvatettavaksi astiassa.

  • Eucalyptus gunnii, jota kutsutaan nimellä cedar gum tai cider gum, kuuluu kylmää paremmin sietäviin eukalyptustyyppeihin, ja sillä on pyöreät hopeansiniset lehdet ja punaiset varret, jotka ovat suosittuja kuivattuina käytettäväksi kukka-asetelmissa.
  • Eucalyptus cinerea eli Argyle-omenapuu, jolla on erittäin tuoksuvat pyöreät tai munanmuotoiset hopeanväriset lehdet, jotka kasvavat pareittain. Lehdet kuivataan usein ja myydään kimpuissa.
  • Eucalyptus neglecta ’Big O’ on kylmänkestävä lajike, joka kasvattaa suosiotaan Yhdysvalloissa. Sen nuorissa lehdissä on sinistä väriä, jossa on punaisia kohokohtia ja tyypillinen eukalyptustuoksu.

Eukalyptuskasvien maaperän valinta

Jos yrität selvittää, miten kasvattaa eukalyptusta sisätiloissa, aloita oikeasta maaperästä. Vaikka eukalyptukset sietävät useimpia maaperätyyppejä, ne suosivat laadukasta, hyvin vettä läpäisevää ruukkuseosta. Mullan tulisi olla runsasta, löysää ja hedelmällistä, ja sen pH-arvon tulisi olla neutraali tai hieman hapan. Jos huonekasvien ruukkumulta on liian tiivistä, perliitin lisääminen voi parantaa salaojitusta. Itse asiassa suositellaan ruukkuseosta, jossa on kaksi osaa kompostia ja yksi osa perliittiä.

Tee mullan sekoitus yhdistämällä yksi osa huonekasvien multaa, yksi osa turvesammalta ja yksi osa perliittiä tai karkeaa puutarhahiekkaa. Tämä seos antaa ravinteita pidättämättä liikaa kosteutta.

Oikea valo

Nämä huonepuut pitävät paljon valosta. Anna niille vähintään 6 tuntia suoraa auringonvaloa tai ainakin kirkasta valoa joka päivä, ja 8-10 tuntia aurinkoa on vielä parempi. Jos ruukkukasvi sijoitetaan etelään tai länteen suuntautuvan ikkunan lähelle, sen pitäisi yleensä saada riittävästi keskipäivän ja illan aurinkoa, jotta se voi menestyä.

Kohtalaisessa ilmastossa ruukku-eukalyptuskasvit voidaan sijoittaa kesäksi ulos. Valitse aurinkoinen mutta suojaisa paikka ja muista siirtää se vähitellen, jotta se ei palaa auringossa, ja muista tuoda se takaisin sisälle ennen kuin lämpötila laskee lähelle pakkasta syksyllä.

Eukalyptuskasvien kastelu

Vaikka eukalyptuskasvit kestävät osittain kuivuutta ulkona kasvatettuna, ruukkukasveja sisätiloissa on kuitenkin kasteltava säännöllisesti, jotta ne eivät pääse roikkumaan ja pudottamaan lehtiä. Hyvä nyrkkisääntö on kastella kerran viikossa, mutta muista tarkistaa, tarvitseeko kasvi kastelua. Liiallinen kastelu johtaa lehtien kellastumiseen, ruskeisiin mössöisiin kohtiin varsissa ja juurten mätänemiseen.

Voit arvioida, milloin ne tarvitsevat enemmän vettä, tarkistamalla ruukkusekoituksen ylimmän kolmanneksen. Jos se on kuivaa, on aika kastella, mutta kastele vasta, kun tämä pintakerros on kuiva. Kastele multaa perusteellisesti, kunnes vesi valuu ulos astian pohjasta.

Eukalyptuskasvien lannoittaminen

Kasvukauden aikana nopeasti kasvava eukalyptus voi hyötyä lannoituksen tarjoamista lisäravinteista. Käytä nestemäistä huonekasvilannoitetta (mieluummin kuin yleiskäyttöistä lannoitetta) muutaman viikon välein keväällä. Sen tulisi sisältää runsaasti kaliumia ja vähän typpeä ja fosforia.

Älä lannoita eukalyptusta syksyllä ja talvella. Jos maaperään ilmestyy rapautunut pinnoite, alemmat lehdet alkavat kellastua, puuhun ilmestyy ruskeita täpliä tai puu pudottaa lehtiä, se voi olla merkki siitä, että eukalyptusta on lannoitettu liikaa. Jos haluat pelastaa kasvin, poista kuolleet ja kuolevat lehdet sekä näkyvä lannoite. Huuhtele maaperä ja anna sen valua perusteellisesti. Pidätä sitten lannoitus noin kuukauden ajan.

Lämpötilan ja kosteuden säätäminen

Australian tasangoilla ja savanneilla viljelty eukalyptus kasvaa parhaiten aurinkoisessa ja kuivassa ilmastossa. Eukalyptuskasvit tarvitsevat lämpimiä lämpötiloja myös talon sisällä, mutta ne eivät halua olla liian kuumia. Ihanteellinen lämpötila-alue on 65-71 celsiusastetta parhaan kasvun kannalta. Nämä kasvit eivät siedä kylmää säätä, eivätkä ne selviä pysyvästi alle 50 asteen lämpötiloissa.

Koska eukalyptuskasvit ovat kotoisin kuivasta ilmastosta, ne pärjäävät hyvin kohtalaisessa tai keskimääräisessä ilmankosteudessa, mikä tekee niistä hyviä ehdokkaita sisätiloihin. Noin 40 prosentin ilmankosteus riittää yleensä pitämään ne tyytyväisinä. Eukalyptuksen lehtiä ei tarvitse sumuttaa, kuten kosteutta vaativammat huonekasvit vaativat.

Eukalyptuskasvien lisääminen

Eukalyptuksen lisäämiseen on olemassa muutamia lähestymistapoja. Kasveja voidaan kasvattaa siemenistä, varttamalla tai pistokkailla. Pistokkailla lisääminen on usein helpoin ja edullisin menetelmä.

Paras aika ottaa pistokas nuoresta eukalyptuskasvista (2-12 kuukauden ikäisestä) on keväällä tai loppukesällä. Kypsää vartta on vaikeampi juurruttaa. Jokaisen leikkauksen tulisi olla 3-5 tuumaa pitkä, ja siinä tulisi olla neljästä kahdeksaan lehteä. Kun olet tehnyt puhtaan leikkauksen lehtisolmun alapuolelta, aseta leikkaus ämpäriin vettä, kunnes se istutetaan.

Irrota alimmat lehdet, kasta varsi juurrutushormoniin ja istuta leikkaus ruukkuun, jossa on hyvin vettä läpäisevää ruukkumultaa. Kun otat useamman kuin yhden leikkauksen, aseta ne 3 tuuman välein toisistaan. Peitä astia muovilla ja aseta se lämpimään, valoisaan tilaan, joka ei ole suorassa auringonvalossa. Tarkkaile ruukun kosteustasoa. Noin 30 päivän kuluttua juurien pitäisi ilmestyä.

Turvallisuusnäkökohtia

Eukalyptus on myrkyllistä ihmisille ja useimmille lemmikkieläimille, jos sitä nautitaan suun kautta. Lisäksi eukalyptuksen on todettu olevan vuorovaikutuksessa joidenkin lääkkeiden kanssa, erityisesti niiden, jotka käsitellään maksassa.

Kliiniset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että eukalyptuksen lehdillä ja öljyllä on sienilääkkeitä ja antiseptisiä ominaisuuksia, kun niitä käytetään paikallisesti ihmisen iholle. Eukalyptusöljy on monien kaupallisten tuotteiden ainesosa, ja se on turvallisena ihmisten käyttöön näissä muodoissa. Raskaana olevien ja imettävien naisten ei kuitenkaan pitäisi käyttää eukalyptustuotteita tällä tavoin.

Kuten useimpia eteerisiä öljyjä, eukalyptusöljyä ei saa koskaan käyttää lemmikkieläimiin. Lemmikit voivat saada oksentelua, ripulia, sekavuutta, kouristuksia ja muita oireita, jos ne nauttivat eukalyptusta.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Kun eukalyptuskasvia hoidetaan ja olosuhteet ovat asianmukaiset, puu voi menestyä hyvin niin sisällä kuin ulkona. Se on kuitenkin altis useille taudeille, joista osa on hyvin yleisiä, kuten: latvus- ja juurimätä, härmäsieni, lehtilaikku, puun lahoaminen, sydänmätä, runkosyöpä ja myrttiruoste. Botryosphaeria-tauti on yksi yleisimmistä taudeista. Se aiheuttaa varren syöpymistä, purukumin muodostumista ja kasvun hidastumista. Monet näistä ovat sienityyppejä.

Eukalyptus voi kärsiä myös tuholaistuhoista. Eukalyptuslehtikuoriaiset (kilpikonnakuoriaiset) ovat kulkeutuneet Australiasta Kaliforniaan. Muut mehua imevät hyönteiset, kuten talvipronssikärpänen, voivat vahingoittaa kasveja. Toinen yleinen tuholainen on punaisen purukumipensaslehtikirvan psyllidi, joka erittää tahmeaa "hunajakastetta", joka johtaa lehtien putoamiseen. Tämä puolestaan houkuttelee eukalyptuksen pitkäsarvipistiäistä, joka kaivautuu kasviin munimaan.

Usein kysytyt kysymykset eukalyptuskasvien hoidosta

Täältä löydät nopeat vastaukset eukalyptuskasveja koskeviin yleisiin kysymyksiin.

Kysymys: Onko eukalyptus hyvä sisäkasvi?

Eukalyptus on houkutteleva ja tuoksuva kasvi, joka voi viihtyä hyvin sisätiloissa, koska se ei vaadi korkeaa ilmankosteutta, vaikka se pitääkin paljon valoa.

Kysymys: Miksi eukalyptuskasvini kuolee?

Se voi olla liian kylmää, sitä voi kastella liikaa tai liian vähän, sitä voi lannoittaa liikaa tai se voi olla sairas. Lehtien värimuutosten, lyijypudotuksen tai homeen tai sienen merkkien seuraaminen voi auttaa ehkäisemään näitä ongelmia.

K. Kuinka usein eukalyptusta kastellaan?

Kastele, kun maaperän ylin kolmannes on kuiva – tyypillisesti kerran viikossa.

Kysymys: Miten edistät eukalyptuksen kasvua?

Kannustaaksesi kasvua, anna sille hyvää maaperää, paljon valoa, ei liikaa vettä ja karsia sitä muodon ja koon mukaan.

K. Ovatko eukalyptuksen lehdet myrkyllisiä?

Eukalyptuksen lehdet ovat myrkyllisiä nieltynä, mutta ne eivät ole myrkyllisiä kosketettaessa.

Kysymys: Voiko eukalyptus kasvaa ruukuissa?

Eukalyptus viihtyy hyvin ruukuissa, kunhan se saa riittävästi valoa ja vettä sekä runsasta, hyvin valuvaa multaa.

Etsitkö lisää tuoksuvia kasveja? Tutustu laventelin, orkideoiden ja sitruunapuiden viljelyoppaaseemme.