Eron jälkeen

Eron läpikäyminen on aina yksilöllinen prosessi. Eropäätöksen jälkeen toinen voi kokea helpotusta ja toinen olla hyvin ahdistunut. Erokirjan tehnyt Marika Rosenborg kehottaa käsittelemään kaikki eron nostattamat tunteet. Eron tai erouhan edessä ihminen voi toimia täysin irrationaalisesti itseään ja perhettään vastaan.

Lapsi on lojaali molemmille vanhemmille eron jälkeen. Vanhempien ystävyys eron jälkeen lienee melko harvinaista, vaikka lööpeissä usein näkee, että ”erosimme ystävinä”.

Muutto erilleen ja avioero

Eron jälkeen

Tavallista on, että vanhemmat löytävät. Tunnevalmentaja Elina Jaatinen kertoo, miten pääset surun yli. Klassikkohan on kunnon kännit ja siihen liittyvät känni puhelut exälle, mutta entäs sinä? Enkä kaipaa neuvoja "aika parantaa", vaan ihan. Ensimmäinen vuosi eron jälkeen vaikein. Tässä artikkelissa me selvennämme mitä ja millaisia nämä eron jälkeiset.

Avoimesti ja rehellisesti kerrotut tarinat antavat ajateltavaa eron kokeneille, mutta myös kenelle tahansa parisuhteessa olevalle.

Lapsen asioiden järjestäminen eron jälkeen

Kirjaan on haastateltu yhtätoista. Lapsen arki eron jälkeen – suunnitelma vanhempien yhteistyöstä. Vanhemmuussuunnitelma on tarkoitettu tueksi ja apuvälineeksi eron jälkeiseen. Minun ensimmäinen jouluni eroni jälkeen oli kaksikymmentä vuotta sitten.

Olin saanut tietää mieheni eropäätöksestä Lucianpäivänä, juuri. Ajattelen niin, ettei myöskään eron jälkeen voi asettaa toista yksin vastuuseen omasta onnettomuudestaan. Tunteita ei voi, eikä saa kieltää. Se, että eron jälkeen sattuu ja tulevaisuus näyttää toivottomalta, johtuu pitkälti aivoistamme.

Mietin, että mitä sille kuuluu ja miten se pärjää. MLL Uudenmaan piiri ry järjestää viisi info-iltaa lapsiperheiden vanhemmille ja läheisille aiheesta: Eron edessä. Illoissa eroa käsittelevät eri alojen asiantuntijat. Eron jälkeen voi tuntua siltä, ettei saa tarpeeksi huomiota.

Minä en osaa kertoa, mitä eron jälkeen tapahtuu, sillä olen parhaillaan sitä tekemässä ja tällä hetkellä keskityn hyvin konkreettisiin asioihin eli siihen kunka. Ja niitä olenkin tuntenut paljon. Suurin tunne on ollut ehkä pettymys. Pidä mahdollisuuksien mukaan kiinni lapselle tutuista arkipäivän rutiineista ja rytmistä.

Elämä eroa ennen ja eron jälkeen

Lasta helpottaa, jos muutoksista huolimatta jotkut asiat pysyvät. Ero voi olla ratkaisu aikuisten keskinäisiin ongelmiin, mutta harvoin lapsen ongelmiin. Lapsi kokee usein vanhempiensa eron menetyksenä. Kuinka käy ihmisen parhaalle ystävälle eron koittaessa? Koira on rakas perheenjäsen, jonka hoitojärjestelyt askarruttavat eroavia pareja. Nämä tähtiparit palasivat yhteen eron jälkeen. Monet Hollywood-parit ovat todenneet tuumaustauon.

Keräämme nyt tarinoita siitä, miltä tuntuu rakastua ja aloittaa uusi elämä toisella kierroksella. Kerro oma tarinasi ja osallistu arvontaan! Jos toinen vanhempi ei maksa elatusapua tai se on alle 158,74. Eron jälkeisen deittailun suhteen on vallalla kaksi koulukuntaa: jos heti eron jälkeen deittailee, on kyse reboundeista tai laastarisuhteista, mikä ei ole hyväksi. Poliittisin ohjelmin ja asiantuntijapuheessa on korostettu isyyden merkitystä niin isille. Jos käyt nyt läpi eroa, tai jos olet eron jälkeisessä vaiheessa, sinusta saattaa tuntua että olet hiukan hukassa. Ehkä et osaa oikein suuntautua.

Avioerojen yleistymisen seurauksena moni suomalainen lapsi kokee vanhempiensa avioeron ja sitä seuraavat perhesuhteisiin liittyvät muutokset jo hyvinkin. Uusi alku eron jälkeen ei aina ole helppoa, mutta usein rohkeus palkitsee. Liity E -kontaktiin ja löydä oma uusi alkusi! Vanhempien ero merkitsee lapselle suuria elämänmuutoksia.

Perhe hajoaa toisen vanhemman muuttaessa pois ja lapsi itse joutuu ehkä muuttamaan.