Erilaisia laastityyppejä ja niiden käyttötarkoitukset

Erilaisia laastityyppejä ja niiden käyttötarkoitukset

Tässä kuviossa on vintage-leimasinta muistuttava laatu, jossa on vaaleampia ja tummempia sinisen sävyjä, jotka paljastavat viehättävän kuvion. Mukana Cabot Fiore -sarjan posliinilaatat sävyssä Lucid. SKU: 15270090

Laasti liittää tiilet ja muut muurauskappaleet toisiinsa ja kiinnittää laatat aluskatteeseen. Laasti antaa seinälle, lattialle tai muulle rakenteelle rakenteellisen kestävyyden, mutta on riittävän joustava, jotta se voi siirtyä ilman halkeamia.

Laasti ei ole sama kuin sementti, betoni tai laasti. Sementti on sekä laastissa että betonissa esiintyvä sideaine. Betoni on paljon vahvempi materiaali kuin laasti, ja sitä käytetään usein sellaisenaan seinien, lattioiden ja muiden rakennusosien rakentamiseen. Laasti on valmistettu ilman laastissa olevaa kalkkilisäainetta, ja sen vesipitoisuus on korkea. Laasti ei sido materiaaleja toisiinsa, vaan sen tarkoituksena on vain täyttää laattojen välit.

Vaikka laastin lujuus on pienempi kuin betonin, sillä on kyky pidättää vettä ja sen ilmapitoisuus on korkea. Tämä tarkoittaa, että kun lämpötila jäätyy ja laastin vesi laajenee jääksi, jää siirtyy ilmakupliin, mikä estää laastia halkeilemasta.

Yksi tärkeimmistä seikoista posliini- ja keraamisia laattoja asennettaessa on oikean laastin valinta. Tässä tarkastelemme erilaisia laastityyppejä ja niiden käyttökohteita.

Laastityypit

Kaikki laastit eivät ole samanlaisia. Laastia on neljää eri tyyppiä, joista kukin sekoitetaan käyttäen eri hiekan, kalkkihydraatin ja sementin suhdetta. Eri laastityypit on merkitty kirjaimilla: M, S, N ja O. Eri seoksilla on erilaiset ominaisuudet, kuten puristuslujuus, joustavuus ja sidosominaisuudet. Paras laastityyppi tiettyyn hankkeeseen riippuu eri suunnitteluelementeistä ja käyttökohteesta.

Erilaisia laastityyppejä ja niiden käyttötarkoitukset

Tyylikkään mattapintaiset neliölaatat sopivat monenlaisiin sisätiloihin. Mukana Cabot Fiore -sarjan posliinilaatat värissä Vibrant. SKU: 15270088

M-tyypin laasti

Lujin laasti (2 500 psi) on tyypin M laasti, jota käytetään vain silloin, kun tarvitaan huomattavaa puristuslujuutta. M-tyypin laastia käytetään yleensä kiven kanssa, koska se on erittäin luja eikä se murru ennen kiveä. Tätä laastia käytetään maanpinnan alapuolisissa kohteissa, joihin liittyy äärimmäisiä paine- tai sivuttaiskuormia, kuten perustuksissa ja tukimuurissa. M-tyypin laasti valmistetaan kolmesta osasta portlandsementtiä, yhdestä osasta sammutettua kalkkia ja 12 osasta hiekkaa.

S-tyypin laasti

Kuten N-tyypin laasti, myös S-tyypin laasti on keskivahvaa (1 800 psi), mutta se on vahvempaa kuin N-tyypin laasti, ja sitä voidaan käyttää maanpinnan alapuolella oleviin ulkoseiniin ja ulkoterasseihin. Se sopii erinomaisesti kohteisiin, joissa rakennusmateriaalit ovat kosketuksissa maanpinnan kanssa, kuten matalat tukimuurit ja pihakivet. S-tyypin laasti valmistetaan kahdesta osasta portlandsementtiä, yhdestä osasta sammutettua kalkkia ja yhdeksästä osasta hiekkaa.

N-tyypin laasti

N-tyypin laastisekoitus on keskivahva laasti (750 psi), jota suositellaan ulkoseiniin ja maanpäällisiin seiniin sekä kantaviin sisäseiniin. N-tyypin laasti kestää korkeaa kuumuutta, alhaisia lämpötiloja ja ankaraa säätä, ja sitä pidetään yleiskäyttöisenä laastina. Se on yleisimmin käytetty laasti, jota kodinomistajat käyttävät yleisiin sovelluksiin, ja se sopii erinomaisesti puolipehmeille kiville, koska se on joustavampaa kuin lujempi laasti ja auttaa estämään kiven halkeilua. N-tyypin laastin valmistuksessa käytetään yhtä osaa portlandsementtiä, yhtä osaa kalkkia ja kuutta osaa hiekkaa.

O-tyypin laasti

O-tyypin laastisekoitus on matalalujuuslaasti (350 psi), jota käytetään ei-kantavissa sisätilahankkeissa. Sitä käytetään usein korjauslaastina, ja sitä käytetään yleensä hiekkakiven ja muiden materiaalien kanssa, joiden puristuslujuus on alhainen, koska se on hyvin joustavaa. Tätä laastia käytetään hyvin rajoitetusti ulkotiloissa. Tyypin O laasti valmistetaan käyttämällä yhtä osaa portlandsementtiä, kahta osaa hydratoitua kalkkia ja yhdeksää osaa hiekkaa.

On tärkeää huomata, että laasti, jonka paine on pienempi, ei ole huonompi kuin laasti, jonka paine on suurempi. Matalan psi:n laastilla on parempi liimaus- ja tiivistysteho kuin korkean psi:n laastilla. Se, tarvitsetko laastia, jonka psi-arvo on korkea vai matala, riippuu tietystä hankkeesta ja sen sijainnista.

Ohutlaatta-, mastiksi- ja epoksilaastilaasti

Laattojen asentamiseen tarkoitettuja laasteja on kolmea perustyyppiä: Ohutlaasti-, mastiksi- ja epoksilaasti.

Ohutlaasti

Thin-set-laastiseos on yleisimmin käytetty laattalaasti sekä sisä- että ulkotiloissa tehtävissä projekteissa. Se tarjoaa vahvan sidoksen ja kestää kosteutta ja lämpöä. Thin-set -laattalaasti on sileää ja liukasta, ja se toimitetaan valmiiksi sekoitettuna tai jauheena, jonka sekoitat veteen. Ohutlaastin suuri etu on, että se auttaa tasoittamaan hieman epätasaisia pintoja. Thin-set sopii erinomaisesti suihkulattioihin ja -seiniin, keittiön työtasoihin ja muihin kohteisiin, joissa on paljon kosteutta.

Erilaisia laastityyppejä ja niiden käyttötarkoitukset

Helppo puhdistaa, vaikuttavan kestävä ja huoltoa vailla, joten ne sopivat erinomaisesti kiireisiin keittiöihin, kylpytiloihin, asuintiloihin ja kevyisiin kaupallisiin ympäristöihin. Mukana Cabot Fiore -sarjan posliinilaatat sävyssä Petiole. SKU: 15270087

Laattakitti

Mastic on laattaliima, joka toimitetaan valmiiksi sekoitettuna. Tämä tahmea liima on vesipohjainen akryyli, joka on helppo puhdistaa. Se ei kuitenkaan ole lämmön- eikä kosteudenkestävä, eikä se auta tasoittamaan pintaa, jolle laatat asennetaan. Sitä käytetään yleensä laatoitukseen kuivissa tiloissa, vaikka sitä ei voi käyttää lasilaattojen kanssa.

Epoksilaasti

Epoksilaasti sisältää kolme eri komponenttia: Hartsi, kovete ja jauhe. Se kovettuu nopeasti ja antaa uskomattoman vahvan sidoksen. Epoksilaasti on vedenkestävä ja kemikaaleja kestävä, mutta se haisee aluksi voimakkaasti ja on kallista. Koska sen sekoittaminen ja käyttö voi olla monimutkaista, sitä käyttävät yleensä vain ammattimaiset laatta-asentajat. Tämäntyyppistä laastia suositellaan keraamisille lattialaatoille.

Suurikokoinen laasti vs. tavallinen laasti

Suurikokoiset laatat eli laatat, joiden yksi tai useampi sivu on yli 15 tuumaa, vaativat suurikokoisen laastin, joka on erityisesti suunniteltu suurille ja painaville laatoille. Suurikokoinen laasti tukee lisääntynyttä painoa ja vähentää epätasaisuuksia laattojen välillä.

Laastin sekoittaminen

Laastia voidaan sekoittaa pieniä määriä käsin. Jos teet laastia tyhjästä, käytä kuivaa ämpäriä materiaalien mittaamiseen. Kaada ainekset sekoitusastiaan, lisää vesi ja sekoita kaapien usein pohjaa. Jatka veden lisäämistä ja sekoittamista, kunnes laasti on koostumukseltaan tasaista ja liukuu helposti pois sekoitusvälineestä, mutta pitää muotonsa, kun teet reiän seokseen. Käytä aina silmien ja käsien suojaimia, kun sekoitat laastia.

Kun olet sekoittanut laastin, sen pitäisi säilyä 90 minuuttia ennen kuin se alkaa menettää olennaisia ominaisuuksiaan. Jos laasti alkaa kuivua, kun käytät sitä, lisää hieman lisää vettä laastin ohentamiseksi. Älä kuitenkaan lisää vettä, kun laasti alkaa kovettua. Se häiritsee sen perusominaisuuksia, eikä se toimi sovelluksessasi.

Erilaisia laastityyppejä ja niiden käyttötarkoitukset