Erilaiset lattiahiomakoneet ja niiden käyttötarkoitukset

Kuluneiden parkettilattioiden uusiminen ei ole nihkeille tarkoitettu tee-se-itse-projekti, mutta jos olet päättäväinen ja hieman taitava, voit tehdä sen oikeilla laitteilla ja materiaaleilla. Kovapuulattian hionta on ensimmäinen vaihe uudelleenkäsittelyprosessissa. Tässä tarkastelemme erilaisia lattianhiontalaitteita ja annamme vinkkejä parhaan mahdollisen tuloksen saamiseksi.

Erilaiset lattiahiomakoneet ja niiden käyttötarkoitukset

Lattianhiomakoneiden tyypit

Kovapuulattioiden uudelleenkäsittelyssä käytetään useita erilaisia hiontalaitteita. Kaikkia on mahdollista vuokrata paikallisesta työkaluvuokraamosta, josta voit myös ostaa kuhunkin koneeseen sopivaa hiomapaperia.

Rumpuhiomakone

Rumpuhiomakoneet ovat massiivisen painavia petoja, joiden kantamiseen tarvitaan yleensä kaksi ihmistä. Suuri hiekkapaperihihna sopii pyörivän rummun päälle, joka pyörii suurella nopeudella ja tekee lattian hionnasta nopeaa työtä. Sisäänrakennettu pölypussi kerää suurimman osan pölystä ja roskista, mutta sinun on imuroitava huolellisesti ennen lattian pinnoittamista.

Rumpuhiomakoneet ovat riittävän tehokkaita poistamaan pinnoitteet ja tahrat, tasoittamaan korkeita kohtia ja tasoittamaan lattian paljaaseen, koskemattomaan puukerrokseen asti. Jos sinulla ei ole kokemusta tämäntyyppisestä koneesta, voit nopeasti aiheuttaa lattialle vakavia, pysyviä vaurioita, jos et ole hyvin varovainen. Jos hiomakone ei ole juuri oikeassa asennossa ja sitä ei käytetä oikein, se voi hioa puuhun syviä uria ja laaksoja.

Kiertohiomakone

Orbitaalihiomakone koostuu pyöreästä tai neliönmuotoisesta hiomatyynystä, joka liikkuu pienessä kehäkuviossa. Orbitaalihiomakoneita käytetään pääasiassa viimeistelyyn, koska ne poistavat vähän materiaalia. Vaikka lattian hionta kiertohiomakoneella kestää huomattavasti kauemmin kuin rumpuhiomakoneella ja siihen tarvitaan enemmän hiomapaperia, kiertohiomakone ei todennäköisesti aiheuta pysyviä vaurioita lattiaan. Nelikulmaisella kehälaikkahiomakoneella pääsee kulmiin ja muihin tiloihin, joihin suuri rumpuhiomakone ei yllä.

Värähtelevä hiomakone

Kuten pyöröhiomakoneita, myös täryhiomakoneita käytetään ensisijaisesti viimeistelyhiomalaitteina puun tasoittamiseen rumpuhiomalaitteen käytön jälkeen. Tärinähiomakone on suunnilleen samankokoinen kuin rumpuhiomakone, ja siihen on myös kiinnitetty pölypussi. Se on kuitenkin paljon kevyempi, ja pyörivän hihnan sijasta se koostuu värähtelevästä hiomatyynystä. Tämän ansiosta sitä on paljon helpompi liikuttaa lattian yli tasaisilla kulkukierroksilla. Kuten kiertohiomalaitteet, myös täryhiomalaitteet vahingoittavat lattiaa rumpuhiomalaitteita epätodennäköisemmin.

Reunahiomakoneet

Rumpuhiomalaitteet, täryhiomalaitteet ja jotkin suuret kiertohiomalaitteet ovat liian suuria ja tilaa vieviä, jotta ne yltäisivät kulmiin ja huoneen reunoille, joissa lattia kohtaa seinän. Reunahiomakone on raskas, käsikäyttöinen hiomakone, jossa on pyöröhiontatyyny ja sisäänrakennettu pölypussi. Painonsa vuoksi reunahiomakone on yhtä tehokas kuin rumpuhiomakone poistamaan pintamateriaalia, mutta se voi vahingoittaa lattiaa, jos sitä käytetään väärin, ja aiheuttaa puuhun uria ja pyöreitä jälkiä.

Erilaiset lattiahiomakoneet ja niiden käyttötarkoitukset

Lattian hiontavihjeitä

Lattian hiontaan kuuluu useita läpimenoja jokaista tuumaa kohti. Jokaisella seuraavalla hiontakerralla hiomapaperin hienojakoisuus kasvaa. Useimmat lattiat vaativat noin neljä läpimenoa. Mitä vaurioituneempi lattia on tai mitä kovempi puu on, sitä karkeampi hiomapaperin aloituskoon on oltava. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit varmistaa parhaan mahdollisen hiontatyön.

Hiekkaa kaikki huoneet samaan aikaan

Jos hiot lattioita useissa huoneissa, hio ne kaikki samaan aikaan. Käytä jokaisessa työvaiheessa ensin rumpuhiomakonetta ja sitten särmäyslaitetta.

Imuroi työvaiheiden välillä.

Imuroi lattiat jokaisen kulun jälkeen, vaikka hiomakoneeseen olisi kiinnitetty pussi. Näin varmistat, että hiomalaitteesta irtoavat hiomarakeet eivät vahingoita lattiaa seuraavissa, pienempihiekkaisissa ohituksissa.

Käsinhionta reunahionnan poistamiseksi

Riippumatta siitä, kuinka kokenut olet reunahiomakoneen kanssa, on erittäin todennäköistä, että huoneen ympärille jää "reunahiomakoneen pyörteitä". Poista tämä hiomalla pyörre käsin 80-hiomapaperilla. Jos käytät pyörö- tai täryhiomakonetta pyörteen poistamiseen, reunoja hiotaan liikaa, jolloin ne saavat erilaisen rakenteen kuin muu lattia.

Imuroi huolellisesti.

Pienikin pölyhiukkanen voi näkyä pysyvästi lattiassa, kun pinnoite on levitetty. Perusteellinen imurointi on ratkaisevan tärkeää täydellisen viimeistelyn kannalta. Imuroi vähintään kaksi kertaa ja kiinnitä erityistä huomiota lankkujen välisiin halkeamiin ja jalkalistoja pitkin. Käytä imuroinnin jälkeen kuivaa mikrokuituliinaa poistaaksesi hienoimmatkin hiukkaset lattiasta.

Harjoituksen turvallisuusohjeet

Hionta voi olla vaarallista, jos et noudata asianmukaisia turvatoimia. Käytä aina suojalaseja, jotta vältät lentävien roskien aiheuttamat vakavat silmävammat, ja käytä pölynaamaria keuhkojesi suojaamiseksi hienoilta ilmassa olevilta hiukkasilta. Pitkät hihat, housut ja käsineet estävät ihosi joutumisen pienten hiukkasten peittoon. Pidä lopuksi kaikki johdot poissa tieltäsi, kun liikut lattialla.

Milloin kannattaa soittaa ammattilaiselle?

Vaikka puulattioiden uusiminen ei ole erityisen vaikeaa, se on erittäin vaativa ja raskas työ, joka vaatii erikoislaitteita, raskasta kalustoa ja oikeanlaista hiekkapaperia ja pinnoitetuotteita. Tee-se-itse-rakentajien pienillä, yleisillä virheillä voi olla suuri vaikutus lattian ulkonäköön, kun se on pinnoitettu.

Jos haluat täydellisen uudelleenkäsittelyn, on luultavasti parasta kutsua ammattilainen. Hyvämaineisilla ammattimaisilla lattiaurakoitsijoilla on huippuluokan laitteet sekä tarvittavat taidot ja asiantuntemus moniin erilaisiin lattiaongelmiin. Kuten aina, tee huolellinen selvitys ennen urakoitsijan valintaa.

Jos päätät tehdä sen itse, lisää voimia sinulle! Kouluttaudu tarvitsemistasi työkaluista, kuten erityyppisistä hiontalaitteista ja applikaattoreista, ja niiden käytöstä. Käytä laadukkaita viimeistelytuotteita ja pidä turvallisuutesi mielessä joka vaiheessa. Mitä enemmän tiedät, sitä paremman näköinen lattiasi on, kun se viimeistellään.