Eri lattiamateriaalien R-arvo ja miksi sillä on merkitystä

Kun ostat lattiamateriaaleja, otatko koskaan huomioon niiden R-arvoa? Useimmat ihmiset ajattelevat rakennuksen eristystä ja lämmönjohtavuutta seinien, katon, ikkunoiden ja ovien osalta. Myös kodin lattiat vaikuttavat kuitenkin lämpöhäviöihin ja -lisäyksiin. Jos haluat pienentää energialaskujasi ja pitää kotisi viihtyisämpänä ympäri vuoden, ota huomioon lattian R-arvo.

Eri lattiamateriaalien R-arvo ja miksi sillä on merkitystä
Eri lattiamateriaalien R-arvo ja miksi sillä on merkitystä

Lattiat, jotka täydentävät täydellisesti minkä tahansa kodin. Lamton Laminaatti – 12mm Summa Collection -mallisto in
Hienostunut messinki SKU: 15263486

R-arvo määritetty

Rakennusmateriaalin R-arvolla tarkoitetaan sen kykyä vastustaa lämmönjohtavuutta. Suurempi R-arvo vastaa parempaa eristystä; materiaalit, joilla on suuri R-arvo, estävät lämpöä karkaamasta talven aikana ja läpäisemästä sitä kesällä.

Lattiat auttavat eristämään kotiasi estämällä lämpöhäviöt ja -lisäykset jalkojesi alla. Vaikka betonin kaltaisella epästandardilla lattiamateriaalilla on alhaisemmat R-arvot kuin joillakin perinteisemmillä lattiamateriaaleilla, se on itse asiassa melko verrattavissa keraamisiin lattialaattoihin.

R-arvon merkitys

R-arvo määrittää, auttaako vai haittaako lattianpäällystemateriaali kodin kykyä vastustaa lämpöhäviöitä ja -hyötyjä. Vaikka kodin eristys vaikuttaa eniten energiatehokkuuteen, älä kuitenkaan vähättele lattianpäällystevalintoja.

Lattian tyyppi ja laatu eivät vaikuta ainoastaan energiatehokkuuteen vaan jossain määrin myös lämpöviihtyvyyteen. Oletko koskaan heilauttanut jalkojasi sängyn laidan yli talvisena aamuna ja napannut ne sitten heti pois vaikkapa kylmältä, keraamiselta laattalattialta? Materiaalit, joilla on korkeampi R-arvo, parantavat myös jalkamukavuutta.

R-arvo luokitukset

Tietyn lattiatyypin tarkka R-arvo riippuu valmistajan määrittelyistä ja lattian paksuudesta. Esimerkiksi yhden merkin kastanjapuulattian R-arvo voi olla 0,975, kun taas toisen merkin R-arvo on 0,825. Lisäksi R-arvot voidaan ilmaista sekä tyypillisinä R-arvoina että R-arvoina tietyllä mittayksiköllä.

Eri lattiamateriaalien R-arvo ja miksi sillä on merkitystä
Eri lattiamateriaalien R-arvo ja miksi sillä on merkitystä

Elegantti yksinkertaisuus ja korkea toiminnallisuus. Mukana Lamton Laminate – 12mm Summa Collection -mallisto, väri: Lamton.
Luonnollinen kastanja SKU: 15263485

Puulattioilla, kuten männyllä, kuusella, tammella ja vaahteralla, on samanlaiset R-arvot, jotka vaihtelevat 0,638:sta 0,975:een. Kootun puun R-arvo on tyypillisesti pienempi (joissakin tapauksissa jopa 0,250); lankkujen paksuus vaikuttaa merkittävästi Kootun puun R-arvoon. Puulattian kanssa käytettävän aluskatteen tyyppi voi kuitenkin nostaa R-arvoa huomattavasti.

Laattalattiat, kuten marmori- ja keraamiset lattiat, tarjoavat samanlaiset R-arvot, kun niitä verrataan mittauksen perusteella. Koska marmorilaatat ovat kuitenkin yleensä kaksi kertaa paksumpia kuin keraamiset laatat, ne tarjoavat paremman suojan lämmönjohtavuutta vastaan.

Matot, erityisesti villa- ja shag-lajikkeet, tarjoavat parhaat R-arvot kaikista tavallisista lattiapäällystevaihtoehdoista. Esimerkiksi villamattojen R-arvo on enintään 2,1, kun taas muiden mattotyyppien R-arvo voi olla jopa 0,7.

R-arvoa koskevia näkökohtia

Vaikka R-arvo on tärkeä tekijä, joka on otettava huomioon lattiamateriaalia valittaessa, on otettava huomioon myös esteettiset mieltymykset. Joillekin kodinomistajille laattojen tyylikäs ulkonäkö on tärkeämpi kuin lämmönjohtavuuden kestävyys.

Kannattaa myös miettiä, miten lattioista voi tehdä mukavampia ja vähemmän lämpöhäviöitä ja -hyötyjä aiheuttavia. Esimerkiksi säteilylämmitys on yhä suositumpi kodinomistajien keskuudessa, erityisesti laatoitetuissa tiloissa, kuten kylpyhuoneissa. Säteilylämmitysjärjestelmä tuottaa lämpöä lattian alta, jolloin lattialla on mukavampi kävellä. Strategisesti sijoitetut aluematot ja juoksumatot auttavat myös luomaan mukavamman tilan.

Ota huomioon R-arvot sekä muut mieltymykset, kun valitset lattiapäällystettä kotiisi tai yritykseesi. Jos lattiat pitävät sinut mukavana, pienentävät energialaskujasi ja miellyttävät silmääsi, nautit tilasta entistä enemmän.

Onko lattian eristävyys tekijä seuraavassa lattiapäätöksessäsi?