Ei, lautasia ei pidä huuhdella ennen astianpesukonetta.

Yhdysvalloissa noin 80 miljoonassa kotitaloudessa on astianpesukone, kertoo Yhdysvaltain energiatietokeskus. Monet ihmiset eivät kuitenkaan käytä niitä oikein. Jos peset lautaset, kulhot tai ruokailuvälineet ennen kuin laitat ne astianpesukoneeseen, et hyödynnä tätä elämäämme helpottamaan suunniteltua laitetta. Esipesulla tuhlaat vettä (ja rahaa), etkä myöskään anna laitteen puhdistaa astioita kunnolla.

Ei, lautasia ei pidä huuhdella ennen astianpesukonetta.Fired1991/Getty Images.

Saatat ajatella, että autat konettasi toimimaan tasaisemmin pesemällä pois ruoan palasia, mutta itse asiassa käytät paljon enemmän vettä kuin on tarpeen. "Useimmat hanat toimivat virtausnopeudella 1,5 gallonaa minuutissa", GE Appliancesin astianpesukoneiden suunnittelujohtaja Adam Hoffman sanoo. "Mikä tarkoittaa, että jos se on päällä kaksi minuuttia ja 18 sekuntia, vain muutaman astian huuhteluun käytetty vesimäärä on jo sama kuin se 3,5 gallonaa, jonka automaattisen astianpesukoneen normaali pesuohjelma käyttää koko lastin pesemiseen." Hän lisää, että "monissa tutkimuksissa on verrattu käsin huuhtelua ja pesua nykyisen automaattisen astianpesukoneen vedenkulutukseen, ja astianpesukoneet ovat kaikissa tutkimuksissa huomattavasti tehokkaampia." Aivan kuin tämä ei riittäisi vakuuttamaan sinua lopettamaan astioiden huuhtelua, Consumer Reports Arvioi, että keskimääräinen amerikkalainen tuhlaa noin 6 000 gallonaa vettä vuodessa pelkästään astioiden huuhteluun.

Adam Hoffman

"Monissa tutkimuksissa on verrattu käsin huuhtelua ja pesua nykyisen automaattisen astianpesukoneen vedenkulutukseen, ja kaikissa tutkimuksissa astianpesukoneet ovat huomattavasti tehokkaampia."

– Adam Hoffman

Lisäksi esihuuhtelu estää laitetta tekemästä työtään. Kaikissa Energy Star -hyväksytyissä astianpesukoneissa (kuten tässä Whirlpoolin 478 dollarin hintaisessa The Home Depotissa) on anturi, joka mittaa astioiden likaisuuden ja säätää kierron sen mukaan. Hoffman selittää, että astianpesukoneen syklien kehittämisessä käytetyissä testimenetelmissä on mukana erilaisia ruokamullan tasoja "simuloidakseen alhaisia, keskimääräisiä, korkeita ja ylikuormitettuja kuluttajien käyttöolosuhteita". Jos kuitenkin peset lautaset ensin lavuaarissa, astianpesukone saattaa tulkita lian määrän väärin eikä puhdista niitä tarpeeksi hyvin. Jos sinulla on isompia ruokakappaleita, Hoffman sanoo, että voit halutessasi hankkiutua niistä eroon. "Jos astioihin jää isoja paloja, on ok raaputtaa ne roskiin ennen astianpesukoneeseen lataamista", hän sanoo.

Jos pelkkä ajatus astianpesukoneen täyttämisestä ilman nopeaa huuhtelua tuntuu käsittämättömältä, mieti tätä: Sen väliin jättäminen säästää rahaa. Energy Star selittää, että 12 vuodessa, joka on astianpesukoneen keskimääräinen käyttöikä, käsinpesu maksaa 1 795 dollaria verrattuna laitteeseen, joka maksaa 463 dollaria, mikä on 1 332 dollarin ero. Tämä tarkoittaa 111 dollarin säästöä käyttökustannuksissa vuodessa. Niin vaikeaa kuin rutiinien muuttaminen onkin, veden ja rahan säästäminen on sen arvoista. Kun seuraavan kerran olet tiskivuorossa, anna astianpesukoneesi huolehtia siivouksesta.