DIY vai ammattilainen?

On melko vaikeaa päättää DIY- ja ammattilaisreitin välillä, kun olet muuttamassa sisustustasi tai harkitsemassa kodin parannuksia, kuten puulattioiden asentamista. Loppujen lopuksi, kun teet sen itse, sinun ei ihanteellisessa tapauksessa tarvitse käyttää niin paljon rahaa, sinulla on täysi luova kontrolli ja pääset nauttimaan siitä onnistumisen tunteesta, joka syntyy, kun saat tehtävän valmiiksi itse. Toisaalta ammattilaiset ovat ammattilaisia syystä – he tietävät, mitä tekevät, heillä on enemmän asiantuntemusta ja he voivat helposti ratkaista tavallisia kodin parannusongelmia, kun niitä ilmenee. Miten siis valitset?

Mieti, mitä olet tekemässä.

Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä päätettyäsi, miten haluat parantaa kotiasi, on todella miettiä haluamasi projektin laajuutta ja vaikeustasoa. Jos olet esimerkiksi toteuttanut vastaavia projekteja aiemmin tai jos olet tyytyväinen YouTube- tai tämän sivuston online-oppaiden seuraamiseen, ehkä tee itse on oikea tapa toimia. Joitakin aloittelevan tason töitä ovat esimerkiksi kovapuulattioiden kunnostaminen tai kieli- ja uralattioiden asentaminen. Jos kuitenkin olet kiinnostunut valtavasta kodinparannusprojektista, kuten täydellisestä uudelleensuunnittelusta tai viherrakentamisesta, ammattilainen saattaa olla oikea tapa.

Ota huomioon tekemäsi parannukset ja käyttämäsi materiaalit. Esimerkiksi lattiapinnoitteissa käytettävät kieli- ja urapalat ovat helppoja asentaa, mutta jos haluat aitoa puulattiaa koko kotiisi, etkä pidä naulausasennuksesta, valitse ammattilaiset.

Mieti DIY-osaamistasi.

Kuinka paljon tiedät kodin remontoinnista? Ole rehellinen. Nyt ei ole oikea aika päättää, että olet jonkin asian asiantuntija, vaikka et todellakaan ole. Keskustele rehellisesti itsesi ja auttajiesi kanssa kyvyistäsi. Se, että osaat upottaa vessan kuin ammattilainen, ei tee sinusta putkimiestä. Vastaavasti lattioiden uusiminen ei tarkoita, että osaat vetää vanhan maton pois ja asentaa kovapuuta koko taloon. Älä yritä säästää rahaa oman turvallisuutesi tai kotisi rakenteellisen eheyden kustannuksella. Päädyt joka tapauksessa palkkaamaan ammattilaisen ja luultavasti käyttämään enemmän rahaa.

Jätä vakavat korjaukset ammattilaisille.

Oletko tekemisissä sähköongelmien, putkisto-ongelmien tai lattiakorjausten kanssa? Siinä tapauksessa saattaa olla parasta etsiä ammattilaisia, jotka voivat auttaa sinua toteuttamaan kodin parannushaaveesi. Nämä alat on parasta jättää ammattilaisille, koska ne ovat helppoja mokata, jos et tiedä, mitä olet tekemässä, ne ovat mahdollisesti vaarallisia amatööreille ja ne vaativat ammattitaitoista ja asiantuntevaa otetta.

Jos tiedät tarpeeksi vaihtaaksesi vessan tai laittaaksesi lattian, luota vaistoihisi. Mutta jos sinua ei ole koskaan opetettu tai et ole koskaan aiemmin tehnyt jotain, älä ota riskiä. Hutiloitu sähkökorjaus voi aiheuttaa paljon vahinkoa. Putkityöt voivat johtaa vesivahinkoon, puhumattakaan siitä, että taloosi tulvii kaikenlaista ikävää.

Vältä tee DIY-korjauksia ulkona.

Kodin tai asunnon ulkopuoli on rakenteellista eheyttä. Ulkopuolisten ongelmien korjaaminen on lähes aina parempi jättää ammattilaisille, jotka tietävät, mitä tekevät. Voit vaihtaa postilaatikon tai ulko-oven tai tehdä terassin maisemoinnin ihan itse – ne ovat helppoja. Myös uusimpien sisustustrendien sisällyttäminen ulkotilojen sisustukseen on sinun juttusi.

Mutta jos haluat rakentaa kuistin tai takakannen, korjata katon tai lisätä ulkovalaisimet, älä luota pelkästään omaan osaamiseesi. Etsi rakennusmiehiä, kirvesmiehiä ja muita ammattilaisia, jotka tietävät, miten kodin ulkotilojen parannukset hoidetaan. Haluat, että talosi näyttää sen jälkeen ihanalta. Haluat myös, että kaikki pysyy turvallisena. Joskus ammattilaiset ovat ainoat, jotka voivat taata nämä asiat.

Kun on kyse parkettilattioiden asentamisesta tai muista kodin parannuksista, tietäminen siitä, milloin kannattaa valita tee-se-itse-reitti vai ammattilainen, perustuu yleensä siihen, että luotat vaistoosi. Loppujen lopuksi olet ainoa, joka tietää, mihin pystyt ja mitkä tehtävät ylittävät taitotasosi. Kun haluat säästää rahaa ja säilyttää oman näkemyksesi, älä uhraa turvallisuutta tai kotisi rakenteellista eheyttä. Se ei ole sen arvoista.

Oletko yrittänyt tehdä itse ja katunut sitä? Jaa kauhutarinasi alla olevassa kommenttiosiossa.