Dado-kiskon asentaminen

Tämä on asiantuntijaoppaamme siitä, miten dado-kisko (jota kutsutaan joskus tuolikiskoksi) asennetaan. Jos sinun on vielä hankittava niitä tai valittava malli, tutustu dadokiskovalikoimaamme.

Dado-kiskon asentaminen

Mitä tarvitset asennusta varten?

Dado-kiskon asentaminen on todella helppoa (ja hyvin samanlaista kuin kuvakiskon asentaminen). Alla on luettelo asioista, joita tarvitset työn suorittamiseen:

Työkalut ja materiaalit

 • Dado-kisko
 • Vesivaaka
 • Jiirisaha
 • Liitusiima
 • Naulapistooli
 • Vasara
 • Naulat
 • Liima
 • Käsisaha
 • Jiirisaha
 • Kynä
 • Mittanauha

Huomaa, että voit käyttää suosittelemiemme työkalujen lisäksi myös muita työkaluja, jos et saa edellä mainittuja työkaluja käsiisi.

Aloittaminen

Nyt kun sinulla on kaikki tarvittava aloitusta varten, tässä on vaiheittainen oppaamme.

Merkitse seinä

Ensiksi haluat merkitä seinän, johon haluat dado-kiskon istuvan. Käytä mittanauhaa ja lyijykynää dado-kiskon korkeuden merkitsemiseen.

Vinkki: perinteisesti dadokisko asennetaan noin 900 mm:n korkeudelle lattiasta. Nykyään niitä käytetään yleensä esteettisiin tarkoituksiin, joten voit halutessasi asentaa dadon eri korkeudelle (yleensä noin 1/3 seinän korkeudesta).

Pidä nyt vesivaaka merkin kohdalla ja varmista, että kupla on keskitetty (näin tiedät, että dadokisko kiinnitetään täysin vaakasuoraan).

Kun pidät vesivaakaa oikeassa asennossa, tee merkkejä säännöllisin väliajoin pitkin seinää. Jatka ympäri huonetta, kunnes seinä on kokonaan merkitty.

Tämän jälkeen voit käyttää liituviivaa asemointiviivan selkeyttämiseksi pitkin seinää.

Tee tämä lyömällä vasaralla naula seinän toiseen päähän. Koukista liituviivan pää naulaan ja jatka sitä seinän pituussuunnassa.

Varmista, että viiva seuraa aiemmin tekemiäsi lyijykynämerkintöjä. Kun viiva on oikein linjassa, pidä liituviiva tasaisesti seinää vasten.

Kun pidät viivaa toisella kädellä seinää vasten, purista viivaa toisella kädellä, vedä se poispäin seinästä ja vapauta se sitten jyrkästi.

Tämä pakottaa liituviivan takaisin seinää vasten, ja isku saa liitupölyn siirtymään seinälle merkintöjen yli. Tämän jälkeen voit irrottaa liituviivan ja naulan ja puhaltaa varovasti viivaa pitkin poistaaksesi ylimääräisen liidun (tehden ohjeesta mahdollisimman selkeän).

Ensimmäisen Dado-kiskon palan asentaminen

Nyt kun sinulla on selkeä ohje, jonka mukaan voit työskennellä, ota ensimmäinen pituus dado-kiskoa.

Pidä sitä linjaa vasten ja varmista, että se noudattaa linjaa tarkasti ja että sen toinen pää osuu seinän kulmaan.

Pidä sitä yhdellä kädellä paikallaan ja kiinnitä toisella kädellä (yhdessä naulapyssyn kanssa) naula pituuden keskikohdan läpi. Jatka naulojen lisäämistä pitkin pituutta, jotta se pysyy paikallaan.

Vinkki: voit käyttää Liimaa dado-kiskon takaosaan ennen sen naulaamista seinään, jotta se pysyisi vielä paremmin paikallaan.

Toisen kappaleen merkitseminen ja leikkaaminen

Koska sinun pitäisi olla jo merkinnyt muut seinät, joihin kiinnität dadokiskon, tartu seuraavaan kappaleeseen ja pidä sitä seinällä niin, että toinen pää koskettaa jo asennettua kappaletta.

Merkitse tämä pää lyijykynällä, koska meidän on leikattava tämä ennen kiinnittämistä.

Leikkaa merkitty pää 45 asteen kulmaan käyttämällä jiirisahaa (tai jiirilaatikkoa ja käsisahaa).

Leikkaa sen jälkeen profiilia pois jiirisahalla niin, että tämä kappale sopii asennetun kappaleen päälle.

Kiinnitä se kuivakiinnityksellä hyvän istuvuuden varmistamiseksi. Jos kaikki on kunnossa, voit edetä ja asentaa toisen dado-kiskon seinään edellisen vaiheen tekniikoita käyttäen!

Jäljelle jäävien dado-kiskojen asentaminen

Huuhtele ja toista, kunnes olet onnistuneesti kiinnittänyt loput dado-kiskot seiniin.

Jos liitoksissa on pieniä aukkoja, voit täyttää ne sisustuskitillä, jotta saat ammattimaisen lopputuloksen. Voit myös käyttää sitä kohdassa, jossa dado kohtaa seinän, luodaksesi tiivisteen.