Croton-kasvien hoito: Tämän vaativan lajin hallitseminen sisätiloissa

Croton-kasvien hoito: Tämän vaativan lajin hallitseminen sisätiloissa

Croton-kasvia kutsutaan myös Joosefin takiksi, ja harvat muut lehtiset huonekasvit vetävät vertoja sille kirkkaiden värisävyjen värilaatikolle, jolla croton-kasvi on värjätty ja värjätty. Kuten raamatullisessa tarinassa esiintyvä alkuperäinen Joosefin takki, myös huonekasviversio voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia.

Saattaa olla syy siihen, miksi croton ja crotchety alkavat samalla kirjaimella! Vaikka tätä kasvia on helppo kasvattaa ulkona trooppisessa ilmastossa, se voi olla diiva sisätiloissa. Croton-kasvien hoito voi siis osoittautua vaativaksi aloittelijoille, mutta kokeneempien puutarhureiden pitäisi nauttia haasteesta.

Croton-kasvien hoito lyhyesti

Yleisnimi: Croton, Joosefin takki
Tieteellinen nimi: Codiaeum variegatum var. pictum
Multa: Tavallinen ruukkumulta.
Valo: Osittainen aurinko
Vesi: Medium
Ravinto: Tasapainoinen huonekasvilannoite.
Lämpötila ja ilmankosteus: 60-85 astetta Fahrenheitia, kostea.
Lisäystapa: Pistokkaat tai ilmakerrostaminen
Turvallisuus: Mahdollisesti suuta ja ihoa ärsyttävä

Croton-kasvin ominaisuudet

Croton tunnetaan virallisemmin nimellä Codiaeum variegatum var. Pictum. Pictum tarkoittaa "maalattua". Ja kasvin nahkamaiset lehdet näyttävätkin siltä, että ne on maalattu monilla eri väreillä, joista punaiset, oranssit ja keltaiset ovat hallitsevia – usein ne on piirretty kirkkaampina suonina tummanvihreää tai purppuramustaa taustaa vasten. Lehtien pituus vaihtelee 2-12 tuuman välillä, ja ne vaihtelevat tyypillisistä pitkänomaisista lehdistä lohkoisiin, rihmamaisiin tai jopa kierrettyihin lehtiin.

Kotoisin Kaakkois-Aasian ja Tyynenmeren saarten trooppisista metsistä, ja joskus sitä kasvatetaan ulkona USDA-vyöhykkeillä 11 tai 12. Puutarhakrotonin lajikkeet voivat nousta näissä oloissa jopa 10 metrin korkeuteen. Ne voivat myös tuottaa keväällä valkoisia, kuvailemattomia uroskukkia ja kellertäviä naaraskukkia. Ruukkukasvit sisätiloissa kukkivat kuitenkin harvoin, eivätkä ne luultavasti ylitä neljää jalkaa.

Croton-kasvien tyypit

  • ’Petra:’ Tämä lajike on yksi yleisimmin vähävaloisempiin sisäolosuhteisiin suositelluista lajikkeista, ja sen soikeat lehdet on merkitty punaisella, oranssilla ja keltaisella.
  • ’Red Iceton:’ Ne, jotka pitävät enemmän pastelliväreistä kuin crotonin usein neonvärisistä väreistä, voivat valita tämän chartreuse-, kerman- ja keltaisen värisen lajikkeen, jossa on "punaista" sävyä, joka näyttää usein vaaleanpunaiselta.
  • ’Revolutions:’ Tovah Martin pitää tätä kääpiölajiketta, jota Tovah Martin pitää yhtenä helpoimmista crotoneista kasvattaa sisätiloissa, ja se on kokonaan vihreä, mutta sen lehdet ovat epätavallisen kiharat.

Croton-kasvien maaperän valinta

Croton-kasvisi tulisi viihtyä tavallisessa ruukkumullassa, jonka pH-arvo on 4,5-6,5. Vaihtoehtoisesti voit kasvattaa sitä seoksessa, joka koostuu kuudesta osasta turvesammalta, kolmesta osasta jauhettua männynkuorta ja yhdestä osasta karkeaa rakennushiekkaa. Jos männynkuorta ei ole, voit sekoittaa kolme osaa turvesammalta yhteen osaan hiekkaa.

Jos sinun on istutettava kasvi uuteen ruukkuun, tee se keväällä ja siirrä se vain yhtä kokoa suurempaan ruukkuun (korkeintaan 1-2 tuumaa suurempaan) kuin edellinen ruukku. Pidä mielessä, että croton ei pidä muutoksista, joten se kannattaa luultavasti palauttaa samaan paikkaan, jossa se oli aiemmin, jos kasvi viihtyi siellä hyvin.

Oikea valo

Osa tämän kasvin kasvattamisen ongelmista on se, että jopa asiantuntijat ovat eri mieltä krotonin valovaatimuksista, sillä jotkut lähteet suosittelevat mahdollisimman paljon aurinkoa ja toiset taas sitä, että sitä ei tarvita juuri lainkaan. Tämä johtuu luultavasti siitä, että tietyt lajikkeet suosivat enemmän säteilyä kuin toiset.
Noudata näissä olosuhteissa lajikkeellesi annettuja ohjeita. Jos tällaisia ohjeita ei ole, valitse keskitie ja yritä antaa kasville noin neljä tuntia aurinkoa päivässä itään tai länteen suuntautuvassa ikkunassa.

Jos sen lehdet alkavat muuttua kokonaan vihreiksi ja alimmat lehdet putoavat, ne eivät saa tarpeeksi valoa, ja sinun kannattaa siirtää kasvi etelään päin olevaan ikkunaan. Jos lehdet muuttuvat harmaanvalkoisiksi tai niiden keltaiset osat mustiksi, kasvi saa liikaa aurinkoa, ja sen ja lasin väliin olisi asetettava läpinäkyvä verho.

Croton-kasvien kastelu

Pidä croton-kasvin multa keväällä ja kesällä, kun päivät ovat pitkiä ja valoisia, aina kevyesti kosteana, sillä kasvi kuulemma transpiroi – "hikoilee" vettä pois höyrynä – paljon. Kun päivät alkavat taas lyhentyä syksyllä, vähennä krotonin antamaa kosteutta ja kastele sitä vain, kun sen multa on kuivaa 1 – 2 tuuman syvyydessä. Tämä auttaa suojaamaan sitä juurimädältä, josta voi tulla ongelma talven aikana liikakastelluille huonekasveille.

Jos mahdollista, käytä mieluummin huoneenlämpöistä sadevettä tai pullotettua lähdevettä kuin kovaa vesijohtovettä. Muista myös, että jos kaikkein herkimmät uudet lehdet – kasvin kärjessä olevat – kuihtuvat, se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että kasvi on liian kuiva. Älä anna kuivumisen tapahtua liian usein, sillä muuten krotoni saattaa alkaa pudottaa kaikki lehtensä protestiksi.

Croton-kasvien lannoittaminen

Lannoita croton-kasviasi kerran kahdessa viikossa keväällä ja kesällä tasapainoisella kasvinravinteella, kuten 20-20-20:lla puolivahvuudella, tai kerran kuukaudessa täydellä vahvuudella. Lopeta sen ruokkiminen syksyllä ja talvella, ellei se saa tarpeeksi valoa jatkaakseen kasvuaan kyseisinä vuodenaikoina.

Oudon muotoiset lehdet ovat joidenkin croton-lajikkeiden suunniteltu ominaisuus, eikä niistä tarvitse aina olla huolissaan. Kiehkuraiset lehdet lajikkeella, jolla niitä ei pitäisi olla, ja/tai ruskeat lehtien kärjet voivat kuitenkin olla merkki siitä, että olet ruokkinut kasviasi liikaa ja että se pitäisi sen sijaan laittaa "pelkkään vesiruokintaan".

Lämpötilan ja ilmankosteuden säätäminen

Kuten useimmat trooppiset kaunottaret, croton pitää lämpimänä 60-85 celsiusasteen lämpötiloissa. Jos viet huonekasvisi kesäkuukausiksi ulos, muista tuoda se takaisin sisälle ennen kuin lämpötila laskee alle 50 asteen. Pidä se talvella poissa ulko-ovien ja huonosti istuvien ikkunoiden läheisyydestä, jotta kylmä veto ei vaikuta kasviin.

Kun sisäilma muuttuu kuivaksi lämmityksen tai ilmastoinnin vuoksi, tee voitavasi lisätä kosteutta kasvin ympärillä. Sumutuspullon ja/tai kosteusastian käytön lisäksi voit esimerkiksi sijoittaa krotonin kirkkaasti valaistuun kylpyhuoneeseen, pesualtaan lähelle tai muiden huonekasvien joukkoon.

Croton-kasvien lisääminen

Jos croton-huonekasvistasi on tullut kömpelö tai jos haluat yksinkertaisesti tehdä sitä lisää, ota muutama 4-6 tuuman pistokas. Kun olet poistanut niistä kaikki alemmat lehdet ja pitänyt vähintään kolme lehteä kussakin kärjessä, aseta ne lasiin, jossa on noin pari tuumaa vettä.

Aseta pistokkaat lämpimään paikkaan, jossa ne saavat valoisaa, epäsuoraa valoa, ja lisää vettä tarpeen mukaan, jotta ne eivät kuivu. Kun pistokkaiden juuret ovat 2 tuuman pituisia, ne voidaan ruukuttaa. Jalkavihanneksia voidaan lisätä myös ilmakerrostamalla.

Turvallisuusnäkökohdat

Vaikka tämä usein vihreän ja keltaisen lehden värinen kasvi ei ole ASPCA:n luettelossa lemmikkieläimille myrkyllisistä kasveista, kypsät lehdet voivat kuulemma aiheuttaa polttavaa tunnetta ihmisten suussa, kun niitä nautitaan, joten ne saattavat aiheuttaa saman eläimille. Krotonin valkoinen mehu voi myös ärsyttää herkkien yksilöiden ihoa, vaikka se ei vaikuta kaikkiin.

Vaikka se ei punoittaisikaan ihoasi, tuo "lateksi" voi värjätä minkä tahansa materiaalin, jolle sitä tippuu, joten on hyvä idea käyttää muovihanskoja, kun krokotiilia leikataan, ja asettaa kasvi helposti puhdistettavalle alustalle.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Lehtien putoaminen, joka on tälle kasville ominainen piirre, kun se on pahalla tuulella, voi viitata johonkin tai useampaan eri ongelmaan, kuten siihen, että kasvi on liian kylmä, liian pimeä, liian kuiva tai liian stressaantunut äskettäisestä muutosta. Ruskeakärkiset lehdet viittaavat usein liian vähäiseen kosteuteen tai liikaruokintaan.

Vaikka hyönteiset eivät useinkaan häiritse – ehkäpä sen jäykkien ja vähän maistuvien lehtien vuoksi – krokotiili voi silti aika ajoin kätkeä sisäänsä muutaman hyönteisen. Jotta kirvoja, jauhosirkkoja ja hämähäkkipunkkeja ei pääsisi asettumaan paikalleen, puhdista crotonin lehdet ja varret joka puolelta usein haaleaan veteen kostutetulla nukkaamattomalla liinalla. Samalla voit jynssätä pois myös mahdolliset ötökät.

Usein kysytyt kysymykset Croton-kasvien hoidosta

Vaikka crotonia koskevat vastaukset ovat harvoin yksinkertaisia, löydät alta muutaman nopean vastauksen. (Muista kuitenkin, että crotonin hoito voi usein vaihdella lajikkeen mukaan.) Jos nämä eivät vastaa kysymykseesi, kannattaa tutustua edellä oleviin laajempiin tietoihin, kun haluat saada Joosefin karvapeitteen näyttämään todelliset värinsä!

K: Pitääkö croton-kasvi täydestä auringosta?

Se riippuu lajikkeesta. Jotkut pitävät täydestä auringosta, jotkut osittaisesta auringosta ja jotkut kirkkaasta, epäsuorasta valosta. Kokeile ensin osittaista aurinkoa ja katso, miten kasvi reagoi.

K: Tarvitsevatko krotonit suoraa auringonvaloa?

Ei välttämättä. Jotkut krotonit voivat menestyä kirkkaassa, epäsuorassa valossa, kun taas toiset saattavat menettää kirkkaat värinsä ja muuttua vihreämmiksi vähäisemmän valaistuksen vuoksi.

Kysymys: Onko krotoneja vaikea hoitaa?

Ne voivat olla diivaantuneita ja murjottaa, jos niiden suosimat olosuhteet eivät täyty, mutta monet kasvien ystävät oppivat crotonien hoidon pienellä tietämyksellä ja ajalla.

Kysymys: Kuinka usein krotonia pitäisi kastella?

Kastele krotonia sen verran, että sen multa pysyy keväällä ja kesällä kevyesti kosteana, mutta anna sen kuivua talven aikana pari senttiä alaspäin.

K: Miten saan krotonini pensastumaan?

Leikkaa se keväällä takaisin, jotta se haarautuu enemmän, ja leikkaa noin metrin korkeudelta kohdasta, josta haluat sen versovan uutta kasvua.

K: Miksi krotonin lehdet putoavat?

Krotonit pudottavat lehtensä monista eri syistä, kuten reaktiona äskettäiseen muuttoon tai koska niitä pidetään liian pimeässä, liian kuivassa tai liian kylmässä.